23.11.2018

Vilppiä vai vallankumousta – huippumenestyneen Nissan ja Renault -johtaja Carlos Ghosnin pidätyksen hämärät taustat

Carlos Ghosn

Kenties aikamme voimakkain ja voitokkain autoteollisuuden johtaja on nyt tutkintavankeudessa. Carlos Ghosnin pidätys sattui erikoiseen aikaan, juuri sopivasti estämään mahdollinen Renaultin ja Nissanin yhdistyminen.

Vuosi 2018 on ollut automaailman johtajille karu. Kesäkuussa pidätettiin Audin silloinen toimitusjohtaja Rupert Stadler Volkswagenin päästöskandaaliin liittyvien yhteyksien takia. Heinäkuussa Fiat Chrysler Automobilesin ja Ferrarin pääjohtaja Sergio Marchionne menehtyi olkapääleikkauksen komplikaatioihin. Syyskuussa Teslan Elon Musk johtui astumaan alas hallituksen puheenjohtajan paikalta holtittoman twiittailun tähden. Musk jatkaa yhtiön pääjohtajana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valtaistuimelta vankilaan?

Sitten marraskuun 19. päivänä koitti todellinen pommi: Carlos Ghosn pidätettiin Japanissa. Sama Ghosn, joka tarvinnee ekstrasuuren käyntikortin positioidensa listaamiseen: Renaultin pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, Nissanin hallituksen puheenjohtaja, Mitsubishi Motorsin hallituksen puheenjohtaja ja sekä pääjohtaja että hallituksen puheenjohtaja pakkaa kaitsevalle Renault-Nissan Mitsubishi -yhteenliittymälle.

Ghosn nousi erikoiseen valta-asemaan vuosituhannen vaihteessa. Remontoituaan Renaultin voitolliseksi Ghosn otti vuonna 1999 toisen pestin syöksykierteessä olevalta Nissanilta, josta ranskalaismerkki oli juuri ostanut 36,8 prosentin edestä osakkeita. Ghosn lupasi kääntää Nissanin voitolliseksi vuodessa, tai hän eroasi.

Mies teki mahdottoman: Nissanin talousvuosi 2000 oli voitollinen. Kustannussäästöt tarkoittivat peräti 21 000 työntekijän irtisanomista, mutta Nissan ei kaatunut. Kannattavaksi noussut japanilaisyhtiö osti vastineeksi Renaultilta 15 prosenttia osakkeita, mikä nosti samalla Renaultin Nissan-omistuksen 44 prosenttiin.

Carlos Ghosn nousi Nissanin toimitusjohtajaksi vuonna 2001 ja Renaultin pääjohtajaksi vuonna 2005. Vuonna 2008 hän sai japanilaisfirman hallituksen puheenjohtajan, pääjohtajan ja toimitusjohtajan tittelit. Renaultin hallituksen puheenjohtajuus koitti 2009.

Yhdistymisaikeet olivat liikaa?

Erikoisen yritysjärjestelyn ja lukuisien eri positioiden siirtäminen yhdelle seuraajalle olisi mahdoton tehtävä, joten 64-vuotiaan Carlos Ghosnin kerrottiin viimeistelevän suunnitelmaa Renaultin ja Nissanin yhdistymisestä. Huhujen mukaan fuusio oli määrä toteuttaa jo tulevien kuukausien aikana.

Matkassa oli yksi ongelma. Ghosnin johdolla Nissan kukoisti ehkä vähän liikaakin. Renaultin pelastama japanilaismerkki on sittemmin kasvanut ranskalaismerkkiä. Silti Ranskalaiset omistavat japanilaisista 44 prosenttia, kun Nissanilla on yhä vain 15 prosenttia Renaultin äänettömiä osakkeita.

Ranskalaisten yhdistymisaikeet eivät kuulostaneet Japanissa niin houkuttelevilta. Ja kun Ghosnin lentokone laskeutui Hanedan lentokentälle maanantaina, odottivat häntä vastassa Tokion syyttäjät.

Ghosnia pidetään pidätettynä epäiltynä ilmoittamatta jätetyistä palkoista ja Nissanin omaisuuden käytöstä henkilökohtaisiin tarpeisiin. BBC:n mukaan Ghosn olisi jättänyt ilmoittamatta vuosien 2011–2016 välisenä aikana palkkojaan 38 miljoonan euron edestä. Nissanin mukaan veropetokset ilmiantoi yhtiön sisäinen lähde.

Suolaa Ghosnin haavoille kaatoi Nissanin toimitusjohtaja Hiroto Saikawa, joka peri pestinsä Ghosnilta huhtikuussa 2017. Bloombergin mukaan Saikawa syytti Ghosnia vallan keskittämisestä yhteen henkilöön, ja pohti oliko tämä enemmänkin tyranni kuin karismaattinen johtaja.

Mitä seuraavaksi?

Torstaina Nissanin hallitus päätti irtisanoa Carlos Ghosnin hallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Automotive Newsin saamien lähteiden mukaan Renaultin hallitus pyysi Nissania viivästyttämään eropäätöstä.

Ranskalaiset eivät näytä olevan pidätyksestä muutenkaan mielissään. Ranskalaisyrityksen hallitus jopa julkaisi tiedotteen, jonka mukaan se "ei voi kommentoida todisteista, joita on ilmeisesti kerätty Ghosnia vastaan Nissanin toimesta". Renault kertoo "väliaikaisesti toimintakyvyttömäksi" tehdyn Ghosnin jatkavan hallituksen puheenjohtajana ja pääjohtajana, mutta operatiivinen johtaja Thierry Bollore vastaa hänen tehtävistään väliaikaisesti.

Toistaiseksi Carlos Ghosn on vasta syytteessä. Vaikka syyte raukeaisikin, lienee hänen upea uransa ainakin Nissanilla ohitse. Oli Ghosn tehnyt laittomuuksia tai ei, se saattaa riittää japanilaisia estämään epäsuotuisa yrityskauppa. Nousiko menestys päähän ja kävikö ahneus lopulta Ghosnin kohtaloksi, vai onnistuivatko Japanilaiset mustamaalaamalla aiheuttamaan perinteisen vallankaappauksen?

Lopputuloksen kannalta sillä ei taida olla väliä: Ghosn ei enää hallitse Nissania

Lähteitä:
https://bloomberg.com/opinion/articles/2018-11-21/renault-and-nissan-lurch-toward-war
https://jalopnik.com/was-carlos-ghosn-whacked-1830569053
https://asia.nikkei.com/Business/Nissan-s-Ghosn-crisis/Carlos-Ghosn-was-planning-Nissan-Renault-merger-before-arrest 
https://autonews.com/article/20181122/COPY01/311229962/nissan-board-votes-to-oust-ghosn-as-chairman-report-says?

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat