Ajoneuvot | Uutinen | 19.6.2018

Audin pääjohtaja Stadler hyllylle dieseltutkinnan takia – taustalla pidätys

Audin pääjohtaja Rupert Stadlerin pidätys on osoitus, että saksalaissyyttäjät eivät hellitä edes dieselskandaalin lähestyessä kolmivuotispäiväänsä.

Jaa artikkeli

Münchenin syyttäjänvirasto kertoi eilen, että Audin pääjohtaja Rupert Stadler on pidätetty osana viime viikkoina laajentunutta dieselhuijaustutkintaa. 55-vuotiasta Stadleria epäillään dieselhuijausskandaaliin liittyvästä petoksesta ja valheellisesta markkinoinnista, mutta pidätyksen varsinainen syy on pelko, että Stadler saattaisi tuhota, pimittää tai vaikuttaa tutkintaan liittyviin todisteisiin. Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung kertoi syyttäjänviraston ryhtyneen toimiin kuunneltuaan Stadlerin puhelinta.

Saksalaisjohtaja on nyt omasta pyynnöstään siirretty tauolle Audin ja Volkswagen-ryhmän hallituksista, myyntijohtaja Abraham Schotin korvatessa tämän toistaiseksi Audin pääjohtajana. Schot osallistuu myös Volkswagen-ryhmän hallituksen kokouksiin vieraana. Audin mukaan kyseessä on väliaikainen hyllytys, kunnes Stadlerin pidätykseen liittyvät seikat saadaan selvitettyä.

Syyttäjä Stephan Necknigin mukaan Stadlerin kuulustelut on suunniteltu loppuviikolle, eivätkä hänen lakimiehensä ole vaatineet saksalaisjohtajan vapauttamista. Tutkijoille heräsi epäilys, että Stadler saattaisi vaikuttaa dieseltutkinnan todistajiin. Tutkintavankeus voi kestää kolme kuukautta ja sitä voidaan myös jatkaa.

Mutkia matkassa

Käänne on viimeisin mutka Volkswagen-ryhmän dieselhuijausskandaalissa. Vasta viime viikolla Volkswagen-ryhmä ilmoitti maksavansa saksalsissyyttäjien miljardin euron sakot ilman vastalauseita. Volkswagen, Audi, Porsche ja monet konsernin johtajat, Stadler mukaanlukien, ovat olleet vuorotellen vaikeassa asemassa Saksassa ja Yhdysvalloissa pian kolme vuotta kestäneen skandaalin aikana. Viime vuonna Audin moottorikehitysosastoa johtanut Ulrich Weiss todisti saksalaisoikeudessa, että Stadler on tiennyt dieselhuijausohjelmistosta kauemmin kuin mitä tämä myönsi.

Münchenin syyttäjänvirasto kertoi viime viikolla tutkivansa 20 epäiltyä ja suoritti kotietsinnän Stadlerin asunnon lisäksi toisen Audin johtokunnan jäsenen kotiin. Sisäpiiritietojen mukaan kyseessä olisi ollut Audin hankinnoista vastaavan Bernd Martensin asunto.

Toukokuussa yhdysvaltalaiset syyttäjät ilmoittivat syytteistä Volkswagenin silloista pääjohtaja Martin Winterkornia kohtaan. Ympäristöhyväksynnistä USA:ssa vastannut Oliver Schmidt sai puolestaan joulukuussa seitsemän vuoden tuomion Volkswagenin päästöhuijausskandaalista.

Lähteet: Audi, Volkswagen, Automotive News Kuva: Audi

Lue myös:

Jaa artikkeli

Keskustelu