Carlos Ghosn pakeni

Ajoneuvot 31.12.2019

Piiloon soitinkoteloon ja pakoon – Carlos Ghosn pakeni Japanista

Renaultia ja Nissania luotsannut Carlos Ghosn sai japanilaisesta oikeusjärjestelmästä tarpeekseen ja pakeni lapsuutensa kotimaahan Libanoniin. Kyseessä on vain uusin käänne erikoisessa oikeustaistelussa.

Hetken näytti jo siltä, että Nissanin ja Renaultin entinen ykkösmies Carlos Ghosn joutuu viettämään toisenkin uudenvuoden Japanissa viranomaisten valvovan silmän alla. Ilmeisesti hänellä oli kuitenkin muita suunnitelmia, sillä tietojen mukaan Ghosn on paennut Libanoniin. Ghosnilla on Libanonin kansalaisuus hänen muutettuaan maahan kuusivuotiaana, eikä Lähi-idän valtiolla ole luovutussopimusta Japanin kanssa.

Ghosnin olisi pitänyt pysytellä Japanissa osana 13 miljoonan dollarin takuusopimusta, mutta yli vuoden kestäneet seikkailut japanilaisten viranomaisten kanssa osoittivat hänen mukaansa Japanin oikeusjärjestelmän olevan syytettyä vastaan, rasistinen ja jopa vailla perustason ihmisoikeuksia. Japanissa syyllisyys on suorastaan oletettua ja syyttäjät voittavat noin 99% tapauksista, keinojen ja tuomioiden ollessa vähintäänkin kyseenalaisia. Ghosn ja hänen asianajansa ovat puolustautuneet vetoamalla järjestelmän rikkonaisuuteen ja Ghosnin moitteettomaan maineeseen Japanissa.

Japanissa on herännyt keskustelu, miten Ghosn on voinut paeta, sillä hänen kotinsa oli kameravalvonnan alaisuudessa ja hänen tietoliikenneyhteyksiään valvottin tiukasti. Viranomaiset epäilevät Ghosnin lähteneen väärällä nimellä.

Ghosnin asianajajalla Junichiro Hironakalla on edelleen hallussa autopomon kolme passia, sillä Libanonin lisäksi hänellä on Ranskan ja Brasilian kansalaisuudet. Hironaka kommentoi tapausta vain toteamalla, että yleisön spekuloima juoni vaatisi melkoisia järjestelyjä.

Lehtitietojen mukaan Ghosn pakeni Japanista yksityiskoneella, johon hänet kuljetettiin musiikki-instrumentin kuljetuslaatikossa. Kone saapui Beirutiin Turkin kautta, Flightradarin vahvistaessa Osakasta Istanbuliin matkustaneen yksityiskoneen reitin.

Ghosn pidätettiin marraskuussa 2018 syytöksistä taloudellisista epäselvyyksistä. Hän kiisti syytökset ja värikkäiden vaiheiden jälkeen hänet vapautettiin huhtikuussa 2019 takuita vastaan. Nissanin pelastajana pidetty Ghosn on toistuvasti uhannut kertovansa totuuden tapauksesta ja siihen johtaneesta vallankaappauksesta.

Ghosnin seuraajaksi valittu Hiroto Saikawa sai niin ikään lähteä palkkaepäselvyyksien takia syyskuussa 2019, hänen vihjatessa Nissanin taustavoimien vastustavan tiivistä liittoutumaa Renaultin kanssa. Myös Renault taipui vaihtamaan johtajistoaan, vaikka ranskalaisyritys ei halunnutkaan uskoa Nissanin keräämää todistusaineistoa.

Lähde: Business Insider Kuva: Renault

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat