28.4.2021

Volkswagen ID.3 – ohjelmisto päivitettiin, mutta lisää kaivataan

Volkswagen ID.3 käyttötesti

Käyttötestimme Volkswagen ID.3 paranee hiljalleen ohjelmistopäivitysten muodossa. Tarkkaa tietoa päivitysten sisällöstä on vaikea saada, mutta viimeisimmän päivityksen lupaillaan korjanneen suurimman osan bugeista.

Tammikuussa noudimme käyttötestiin Volkswagen ID.3:n, joka oli jo päässyt otsikoihin erilaisten ohjelmistovirheiden vuoksi. Alkujaan auton ohjelmisto nousi itseasiassa otsikoihin sen vuoksi, että sen valmiiksi saamisen viivästyminen lykkäsi koko automallin tulemista markkinoille.

Viikon mittaisessa kotimaan koeajossamme auto oikutteli erinäisin tavoin ja toimituksen lähipiiristä korviin kantautui lisää ongelmia, aika ikäviäkin sellaisia. Auto oli laskettu markkinoille keskeneräisenä, jotta Volkswagen sai laskettua vuonna 2020 myytyjen autojen keskimääräisiä CO2-päästöjä alaspäin, jotta se välttyi pahimmilta Euroopan Unionin määräämiltä päästösanktioilta. Maksettavaa valmistajalle jäi muuten vieläkin yli sata miljoonaa euroa.

Tammikuussa hakemassamme autossa alkoi välittömästi esiintyä erilaisia vikoja. Vikailmoituksia saatiin muun muassa moottorijärjestelmästä, turvatyynystä ja 12 voltin akkujärjestelmästä. Lisäksi tietoviihdejärjestelmän ja kuljettajan aktiivisten turvajärjestelmien käyttö takkuili.

Mitään kriittisen vakavia virheitä autossa ei kuitenkaan enää tuntunut. Käyttöjärjestelmä ei tehnyt totaalisia jumittumisia, lukot eivät jumittaneet eivätkä peilit jääneet kertaakaan koria vasten kääntyneiksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää koodirivejä

Volkswagenin työ oli kuitenkin vielä kesken. Uudelle autolle ei kerta kaikkiaan ole hyväksyttävää toimia jumisesti tai sytytellä vikavaloja niin usein, että niihin ei oikeastaan enää edes kiinnitä huomiota.

Kuten käyttötestimme avausjutussa mainitsimme, ohjelmistoversio 2.1 oli jo matkalla. Muutamaa viikkoa takaperin saimme auton vihdoin maahantuojalle piuhan päähän imuroimaan päivitystä sisuksiinsa. Sitä miten päivitys tarkalleen tehtiin ja kauanko se vei emme tiedä, sillä tapahtumaa ei saanut mennä paikan päälle seuraamaan. Seuraavana päivänä saimme kuitenkin noutaa auton liikkeeltä.

Yksi tärkeimpiä bugikorjauksia päivityksessä oli 12 voltin akkujärjestelmän vikavalon sytyttänyt ongelma, joka pahimmillaan on joissakin ID.3-yksilöissä estänyt matkanteon kokonaan.

Maahantuojan mukaan vika aiheutui siitä, että jossain tilanteissa vielä autosta poistumisen jälkeen autoon saattoi jäädä joitain ohjainlaitteita päälle, jotka kuluttivat virtaa tavallisesta akusta. Käyttäjälle vika siis ilmeni tyhjänä tai lähes tyhjänä akkuna. Liian tyhjäksi päässyt perinteisempi akku tarkoittaa, ettei matkaan tarvitse lähteä vaikka korkeajänniteakussa olisi täysi varaus. Se 12 voltin akku nimittäin ohjaa muun muassa kontaktoreita, jotka ohjaavat korkeajänniteakun käyttöön kytkemistä.

Satunnaisesti myös kuljettajaa avustavat järjestelmät saattoivat mennä yhtäkkiä vikatilaan. Tämä ei tietenkään estä matkantekoa, mutta lähtökohtaisesti kuluttaja haluaa varmasti jokaisen maksamansa varusteen toimivan.

Tarkempaa kuvausta siitä millaisissa tilanteissa avustuskatras alkoi sekoilemaan on vaikea antaa, sillä käytössämme tällaista on tapahtunut vain muutamaan otteeseen, eikä valmistajaltakaan ole saatu tarkempia tietoja.

Oireettomiinkin vikoihin puututtu

Päivityksessä on korjattu myös vikoja, jotka eivät ole sinällään vaikuttaneet matkantekoon.  Myös ihmisten valitukset itsekseen syttyneistä moottorijärjestelmän häiriövaloista oli kantautunut Wolfsburgiin saakka ja tähänkin oli löytynyt syypää ohjelmistopuolelta.

Ennen päivitystä erilaiset vikailmoitukset eivät olleet kovin harvinainen näky.

Volkswagen kertoo moottori häiriövalojen syttyneen usein pitkien, yli kahdeksan tuntia kestävien latausten jälkeen, eli lähinnä sukolatauksessa. Kuitenkin käyttötestiautomme herjasi moottorin vikatilasta myös kotilatausaseman jälkeen, joten aivan yksiselitteinen ei tämä(kään) vika ole.

Vikailmoitusten poisto yleensä helppoa

Välillä vikailmoitusten huomioimatta jättäminen on tuntunut väärältä, sillä mistä käyttäjä voi tietää onko kyse oikeasta viasta, vai pelkästään vinoon menneestä bitistä? Suurin osa aiheettomista vikakoodeista kuitenkin on kadonnut ennen seuraavaa ajokertaa.

Volkswagenin maahantuojan mukaan isosta osaa bugeista on päässyt eroon noin vartin mittaisella tauolla. Auton väyläjärjestelmän pitäisi mennä alas kun auto on ollut sammutettuna noin kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen aiheettomista vikailmoituksista ei pitäisi olla enää merkintää mittaristossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi toiminto

Päivityksen myötä ID.3:een saatiin vihdoin myös OTA (Over the air) -päivitystoiminto. Tämä tarkoittaa, että jatkossa osa päivityksistä voidaan ladata ja asentaa autoon ilman korjaamokäyntiä. Auto tulee kertomaan käyttäjälle, kun uusi päivitys on saatavilla, jonka jälkeen käyttäjä päättää milloin tulee päivityksen asentamaan.

Päivittämisen pitäisi maahantuojan mukaan olla helppoa, sillä auton luvataan kertovan tarkkaan miten päivityksen lataamiseksi tulee toimia. Luultavasti pääsemme vielä testaamaan tätä itse käyttötestin aikana, sillä ensimmäiset OTA-päivitykset ovat alustavasti tulossa kesällä, tarkkaa ajankohtaa ei tosin ole tiedossa.

Vielä keskeneräinen

Muutoksia työstetään yhä lisää isolla kädellä. Esimerkiksi käyttötestimme talviraportissa mainitsimme auton luistoneston toimivan erittäin holhoavasti, jonka takia liukkaalla pinnalla liikkeellelähdöt saattavat olla tuskaisen hitaita. Ilmeisesti samansuuntaista palautetta on tullut muualtakin, sillä tähän on luvattu ratkaisu. Vielä ei ole kuitenkaan varmaa ehtiikö muutos vielä ensi talven liukkaille. Myös ajoakun esilämmityksen lisäämisestä toimintoihin on huhuttu.

Isoja muutoksia tulee saamaan myös We Connect ID. -sovellus, ei tosin toimivuuden, vaan toimintojen osalta. Tällä hetkellä sovelluksella voi käytännössä ainoastaan hallita ilmastointia ja seurata akun varaustilaa, mutta ei esimerkiksi ajastaa lataustapahtumaa, vaikka niin aiemmin virheellisesti väitimme. Lataustapahtuman ajastamisen uskotaan kuitenkin päivittyvän sovellukseen lähiaikoina, kuten myös ajastustietojen synkronoimisen autosta sovellukseen ja toisinpäin. Tällä hetkellä lähtöajat täytyy syöttää sekä sovellukseen, että itse autoon.

Parempaan suuntaan

Toistaiseksi päivityksen jälkeen ei vikakoodeja ole ilmennyt. Valmiiksi ID.3:a ei voi kuitenkaan vieläkään kutsua. Onneksi autoa voidaan kuitenkin muuttaa päivityksillä lennosta, sillä muuten valmiin auton saamiseksi joutuisi odottelemaan facelift-mallia, joka julkistetaan automallille tyypillisesti 3–5 vuoden iässä – toivomme ainakin ettei ohjelmistopäivityksillä aikaa menisi yhtä paljoa.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat