1.3.2018

Vuosi sähköllä: Pakkasesta viis, kyllä täällä tarkenee

Vuosi sähköllä

Kokeilimme kuinka käy Hyundai Ioniq -sähköautolla ajaminen kovilla pakkasilla. Tulos on kiinnostava.

Hyundai Ioniqin matka Moottorin testissä on herättänyt vilkasta keskustelua niin sosiaalisessa mediassa kuin koeajajienkin keskuudessa. Kaikki eivät ole löytäneet sähköautosta ystävää, mutta toiset suhtautuvat Hyundaihin paljon lämpimämmin. Vaan kuinka käy, kun lämpötila laskee 20 pakkasasteeseen?

Haaste oli kova. Sähköautomme Hyundai Ioniq Electric oli värjötellyt yön ajan yli 20 asteen pakkasessa latausjohto kytkettynä, mutta ilman esilämmitystä.

Ioniqin voi toki halutessaan ajastaa mukavan lämpimäksi, mutta halusimme laittaa Ioniqin lujille heti kylmäkäynnistyksestä alkaen. Ulkolämpömittari näytti -22 astetta celsiusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

129 kilometrin lupaus

Akkujen latausprosentti ajoon lähdettäessä on täydet sata. Ajotietokone lupaili akkujen suovan 129 kilometrin toimintamatkan. Tavallisesti eli leudommissa ajo-olosuhteissa toimintamatka on pitkän koeajomme aikana ollut 160–190 kilometrin luokkaa, joten sydäntalven kova pakkanen saa Ioniqin laskemaan ennustettaan. Ja hyvä niin.

Istuinlämmitin päälle

Lähdössä lämmityslaite asetettiin 20 asteeseen ja istuinlämmitys täysille. Myös ratinlämmitin kytkettiin päälle. Testi suoritettiin siis mukavuudesta tinkimättä ja normaalissa arkiliikenteessä.

Ioniq lämpenee nopeasti ja alkumatka sujuu maalaismaisemassa vaihtelevalla 60–80 km/h nopeudella. Sähkönkulutus vaihtelee 18–20 kWh/100 km välillä.

Hyundain sivuikkunat huurtuivat, kun pakkanen kiristyy -26 asteeseen Nikkilän kohdalla. Huurteet kuitenkin kaikkoavat, kun puhaltimen nopeutta nostetaan.

Ohjaamo on edelleen mukavan lämmin pakkasen kiristymisestä huolimatta.

Vuosi sähköllä

Nopeus syö virtaa

Ajoreitti kulki Pornaisista Korsoon ja siitä Lahden moottoritietä Vantaan Tikkurilaan, josta matka jatkuu Kehä III:sta pitkin aina Kirkkonummelle asti. Osan matkaa nopeus on 100 km/h. Tavoitteena on päästä Ilolan ABC:lle, jossa on CCS-pikalatausmahdollisuus. Palan matkaa etenemme Hangontietä, jossa nopeusrajoitus on taas 100 km/h muutaman kilometrin.

Ajokokemus osoittaa, että sähköautojen virrankulutus nousee voimakkaasti ajonopeuden noustessa.

Hyundai Ioniq Electricin ajotietokoneen lupaus 129 kilometrin toimintamatkasta tuntuu mahdolliselta, sillä Kirkkonummen rajalla akuissa on varausta jäljellä vielä puolet – ja olemme suunnilleen puolimatkassa. Ulkolämpötila nousee -18 asteeseen, joka ilmeisesti keventää sähkönkulutusta jonkin verran.

Paluumatkalla kiertelemme pikkuteitä Espoossa ja tulemme takaisin kehäväylää pitkin Vantaalle. Jumbon kauppakeskuksen kohdalla ajotietokone kehottaa jo kiireesti etsimään lähimmän latauspaikan. Ajomatkaa luvataan huojentavasti kuitenkin vielä 12 kilometrin verran.

Vaikuttaa siltä, että pääsemme sittenkin perille Ilolan ABC:lle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lupaus täyttyy

Ilolan lähettyvillä virtaa on vielä jäljellä, joten kiertelimme lähistöllä jonkun aikaa, jotta akkujen varaus laskee viiden prosentin tasolle. Tällöin Ioniq rajoittaa tehoa huomattavasti ja oikeasti aika hakeutua latauspaikalle.

Pikalataus kestää 37 minuuttia, ja sen seurauksena akkujen varaus nousee 91 prosenttiin. Kymmenen minuutin lisälataus nostaa tulosta vielä kolme prosenttia.

Yleensä sähköautojen lupaukset todellisesta toimintamatkasta ovat liian optimistisia liikkeelle lähdettäessä. Tällä kertaa Hyundai Ioniqin ajotietokoneen aamuinen 129 kilometrin lupaus toteutui kilometrin tarkkuudella oikein.

Vuosi Sähköllä on Moottori.fi:n juttusarja, jossa seuraamme täyssähköisen Hyundai Ioniqin matkaa neljän vuodenajan läpi. Koeajajina ja kirjoittajina on monta eri toimittajaa, jotka tarvitsevat ja arvostavat autoissa erilaisia ominaisuuksia. Jutut matkan varrelta kirjoitetaan aina kirjoittajan omasta näkökulmasta, joten pitkään juttusarjaan mahtuu paljonkin toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Jokainen niistä toivottavasti kuitenkin auttaa lukijaa pohtimaan asioiden merkitystä oman autotarpeensa näkökulmasta, sillä se lopulta ratkaisee, kenelle sähköauto tai nimenomaan Hyundai Ioniq voisi olla oikea valinta.

Teksti ja kuvat: Jari Saarentaus

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat