Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Ajoneuvot Uutinen 11.4.2019

349 hevosvoimaa dieselvoimaa: Audi S6, S6 Avant sekä Audi S7

Audi S6, S6 Avant ja S7 saavat keulalleen dieselvoimaa – mutta vain Euroopassa.

Odotetusti piristetyt versiot A6:sta ja A7:stä saapuvat markkinoille, mutta sporttisuuden toteutus riippuu markkina-alueesta. Audi S6, Audi S6 Avant ja Audi S7 nähdään Euroopassa keulallaan 3,0-litrainen V6 TDI-dieselmoottori. Käytössä on parhaimmillaan 349 hevosvoimaa ja 700 newtonmetriä vääntöä, kiitos nopeasti reagoivan sähköisen ahtimen ja tavallisen turboahtimen yhdistelmän.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Muualla maailmassa mallitrio saa keulalleen RS5:stä tutun 2,9-litraisen TFSI V6-bensiinimoottorin, joka tuottaa 450 hevosvoimaa ja 600 newtonmetriä vääntöä. Dieselin tavoin bensiinimalli luottaa sähköahtimen ja turboahtimen yhdistelmään.

Audi kehuu sähköisen ahtimen reagoivan kaasupolkimen painallukseen alle 250 millisekunnissa. Ahdin on käytössä moottorin käydessä alle 1 650 minuuttikierroksen käyntinopeudella, jonka jälkeen muuttuvageometrinen turboahdin ottaa vastuun itselleen. Käytännössä moottorin pitäisi reagoida menokäskyyn lähes viiveettä.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Voima siirtyy moottorilta eteenpäin kahdeksanvaihteiselle tiptronic-automaattivaihteistolle ja siitä quattro-nelivedolle. Normaalitilanteessa nelivedon voima jakautuu 40 % etuakselille/60 % taka-akselille, mutta enimmillään voimaa voidaan ohjata 70 % etuakselille tai 85 % taka-akselille.

Mallikolmikon nopein on Audi S6, joka ennättää 0–100 km/h kiihdytyksen 5,0 sekunnissa. S6 Avant ja S7 Sportback jäävät lukemasta sekunnin kymmenyksen. Huippunopeus on elektronisesti rajoitettu 250 km/h.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Suorituskykyä piristävän sähköisen ahtimen lisäksi S6 ja S7 on varustettu taloudellisuutta parantavalla kevythybridijärjestelmällä. 48 voltin sähköjärjestelmä, 10 ampeeritunnin litiumiakku ja starttigeneraattori avustavat polttomoottoria. Järjestelmän ansiosta moottoria voidaan pitää rullatessa sammutettuna jopa 40 sekuntia ja start-stop-toiminto aktivoituu jopa 22 km/h nopeuksissa. Kevythybridijärjestelmä tuo Audin mukaan 0,4 litran säästön per 100 kilometriä.

Audi ilmoittaa uusille malleille WLTP-syklistä takaisinlasketun NEDC-kulutuslukeman 6,3 litraa per 100 km (165 g/km CO2). S6 Avant ja S7 kuluttavat 0,2 litraa enemmän 100 kilometriä kohti.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Ajettavuus edellä

Voimalinjaan liittyvien päivitysten lisäksi Audi S6 ja S7 saavat koko joukon ajettavuuteen liittyviä päivityksiä. S-mallien ohjaus on suunniteltu uudelleen. Nelipyöräohjaus on edelleen tarjolla varustelistalla, kääntäen takarenkaita enimmillään 5° vastakkaiseen suuntaan eturenkaisiin nähden alle 60 km/h nopeuksissa, pienentäen kääntöympyrää jopa 1,1 metrillä. Yli 60 km/h nopeuksissa takarenkaat kääntyvät korkeintaan 2° samaan suuntaan eturenkaiden kanssa vakaampaa kaistanvaihtoa ajatellen. Urheilullisempaa ajettavuutta varten taka-akseli voidaan varustaa lukollisella tasauspyörästöllä.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

S6 ja S6 Avant saavat vakiovarusteena 20 mm madalletun urheilujousituksen säädettävillä iskunvaimentimilla varustettuna. S7:n kohdalla madallus on 10 mm. Lisävarustelistalta löytyy ilmajousitus, josta löytyy erikseen korkeampi ajoasento huonompia tieosuuksia varten. Vakiovannekoko on 20 tuumaa 255/40 renkailla ja 21-tuumaiset vanteet ovat saatavissa. Renkaat on varustettu tiemelua vaimentavilla vaahtokerroksilla ja tarjolla on Audi Sportin laajennetun vannevalikoiman lisäksi erikseen Performance-renkaat.

Parempaa pysähtymistä varten S-mallit on varustettu 400 millimetrin levyjarruilla etuakselilla ja 350 millimetrin levyillä taka-akselilla. Etujarrut ovat kuusimäntäiset. Vieläkin parempaa suorituskykyä kaipaaville lisävarustelistalta löytyy hiilikuitukeraaminen jarrujärjestelmä, joka kasvattaa samalla takajarrulevyjen koon 370 millimetriin ja säästää yhdeksän kilogrammaa auton painosta.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Lopullisena silauksena ovat auton elektroniikkaan tehdyt päivitykset. Iskunvaimennuksen, ilmajousituksen, nelipyöräohjauksen ja taka-akselin tasauspyörästön toimintaan voi vaikuttaa ajotilavalitsimilla. Ajonvakautuksessa on käytössä erikseen Sport-tila tai järjestelmä voidaan sammuttaa kokonaan.

Naapurille tiedoksi

Eivätkä Audi S6, Audi S6 Avant ja Audi S7 Sportback olisi todellisia S-malleja ilman lukuisia kosmeettisia yksityiskohtia. Luvassa on koko joukko tummaa kromia ja äkäisempiä ilmanohjaimia sekä neljä kiiltelevää pakoputken päätä.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Sisällä S-malleissa suositaan aina muodikasta mustaa (joskin makea punainen verhoilu on tarjolla), jota on korostettu kontrastiompeleilla. Vakiovarusteiset urheiluistuimet voi halutessaan vaihtaa monipuolisesti säädettäviin ergonomiaistuimiin tuuletuksella ja hieronnalla. Audin virtuaalimittaristo on saanut uutta grafiikkaa S-mallien kunniaksi ja lisävarustelistalta löytyy tasaisella alaosalla varustettu ohjauspyörä. Tavaratilat ovat säilyneet ennallaan, joten varsinkin S6 Avantilla ennättää käymään seuraavassakin kauppakeskuksessa.

Audi S6, Audi S6 Avant, Audi S7 Sportback

Audi S6, Audi S6 Avant ja Audi S7 Sportback saapuvat Eurooppaan vielä kesän aikana.

Lähde ja kuvat: Audi

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat