Lahti Caravan 2019 matkailuajoneuvojen kärki

Ajoneuvot Caravan-messut 21.1.2020

Caravan 2020: matkailuajoneuvojen trendikkyys näkyy myynti- ja tuontitilastoissa

Matkailuajoneuvojen ensirekisteröinnit olivat vuonna 2019 kasvussa jo viidettä vuotta putkeen, vuosi oli myös toinen positiivinen peräjälkeen matkailuvaunujen osalta. Käytettyjen matkailuajoneuvojen tuonti rikkoi 1 000 kappaleen rajapyykin

Vuosi 2019 oli matkailuajoneuvojen myynnille vuotta 2018 parempi, matkailuajoneuvojen ensirekisteröinnit kasvoivat 14 prosenttia. Matkailuautojen myynti oli 14 prosenttia vuotta 2018 parempaa, ja matkailuvaunujen myynti 15 prosenttia.

Tehdasvalmisteisten matkailuautojen kasvu edellisvuoteen nähden oli 173 kappaletta, eli 13 prosenttia. Yhteensä tehdasvalmisteisia matkailuautoja ensirekisteröitiin viime vuonna Suomessa 1 449 kappaletta.

Ei muutoksia sijoituksissa

Ylivoimaisesti suosituin matkailuautotyyppi on edelleen puoli-integroitu, joita oli 53 prosenttia kaikista matkailuautojen ensirekisteröinneistä. Segmentin sisällä on kuitenkin tapahtunut vanien, eli perinteisiä matkailuautoja kapeampien autojen, suosion nousu kuuteen prosenttiin puoli-integroiduista autoista.

Adria Compact Supreme DL edustaa kasvavassa suosiossa olevaa van-luokkaa.

Toiseksi suosituin matkailuautotyyppi oli retkeilyautot, joiden osuus oli prosentin verran enemmän kuin vuonna 2018, 30 prosenttia.

Enemmän täysintegroituja, vähemmän alkoveja

Täysintegroidut matkailuautot jatkoivat hiljalleen suosion kasvattamista. Toissa vuonna täysintegroitujen osuus ensirekisteröinneistä kasvoi yhdeksään prosenttiin, nyt vuoden 2019 luku oli 11 prosenttia.

Vuonna 2018 hieman aiempaa enemmän ensirekisteröidyt alkovimalliset matkailuautot ottivat vuonna 2019 takapakkia: lapsiperheille usein suotuisimman vaihtoehdon osuus ensirekisteröinneistä oli enää kuusi prosenttia, kun vuonna 2018 se oli kaksi prosenttiyksikköä enemmän.

Hymer B-MC I 580

Integroidut matkailuautot nostivat osuutensa ensirekisteröinneistä kymmenen prosentin paremmalle puolelle.

Uusia matkailuvaunuja myytiin yhteensä 783 kappaletta, kasvua tapahtui 102 kpl vuoteen 2018 verrattaessa.

Uusien matkailuajoneuvojen lisäksi myös käytettyjen tuonti Suomeen on kasvanut. Vuonna 2018 käytettyjä matkailuajoneuvoja tuotiin 912 kappaletta ja viime vuonna määrä nousi jo 1 002:een.

Suosio hiipumassa Ruotsissa

Läntisessä naapurimaassamme Ruotissa matkailuajoneuvojen kehitys on täysin erisuuntaista kuin Suomessa. Uusien matkailuautojen ensirekisteröinnit vähenivät vuonna 2019 42 prosenttia ja matkailuvaunujen kaksi prosenttia. Myös Norjassa matkailuajoneuvojen ensirekisteröinnit ovat laskeneet kahdeksan prosenttia vuoden 2018 tasosta.

Lupaavaa tulevaisuutta

Vuonna 2020 toimialan kasvun odotetaan jatkuvan. Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki kertoo matkailuajoneuvolla matkustamisen olevan lento- tai risteilymatkustamiseen verrattuna vähemmän ympäristöä rasittavaa.

Ympäristösyiden lisäksi harrastuksen suosion kasvuun uskotaan vaikuttaneen sen trendikkyyden kasvun, omatoimi- ja elämysmatkailun kiinnostuksen kasvun, sekä matkailuajoneuvolla liikkumisen tarjoaman vapauden ansiosta.

– Erilaisilla elämysmatkatarinoilla matkailuajoneuvoilla eri medioissa on varmasti ollut oma vaikutuksensa hyvään myyntikehitykseen, Matkailuajoneuvotuojat ry:n puheenjohtaja Bo Karlsson toteaa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat