Ajoneuvot Esittely Uutinen 21.3.2023

Dodge Challenger jysäyttää vielä viimeisen kerran – 1 040-heppaisella SRT Demon 170:llä nollasta sataan 1,66 sekunnissa, lisävarusteena jarruvarjo!

Nykypolven Dodge Challengerin 15-vuotinen tuotantotaival on pian ohi, mutta sitä ennen barreli täytettiin etanolilla ja räjäytettiin. SRT Demon 170:n kohdalla kannattaa valmistautua omaksumaan paljon isoja – ja pieniä – lukuja, kuten myös sähköautot kaatavia ennätyslukuja.

Maailman muskelein auto siitä taisi lopulta syntyä, kun Dodge lunasti jokin aikaa sitten tekemänsä lupauksen ultimaattisesta Challengerista, joka samalla päättäisi nykypolven tuotannon, ja olisi mahdollisesti samalla lajinsa viimeinen polttomoottorinen.

Tiistaiyönä Suomen aikaa ensi-iltansa Las Vegasissa saanut Dodge Challenger SRT Demon 170 on erinomainen lopetus jo ajat sitten klassikoksi muodostuneelle Challenger-sarjalle. Siinähän ei ole koskaan ollut varsinaisesti mitään järkeä, ja se on aina tullut tekniikassa vähän muita muskeleita perässä, mutta se on vuosi toisensa perään voittanut kaikista parhaiten fanit ja fanaatikot puolelleen.

Demon äärimmillään

Demon 170:ssä – jossa luku 170 on johdettu etanolin alkoholipitoisuudesta – 6,2-litrainen V8 on viety niin äärimmilleen, ettei se enää jaa moniakaan osia perustansa, ”perus-Demonin”, kanssa. Sama pätee oikeastaan koko voimalinjaan. Huippulukemien takana on todellakin isoja muutoksia, sillä lähes kaikkia mahdollisia tilavuuksia ja paineita on hilattu ylös.

1 040 hevosvoimaa saavutetaan RE85 -polttoaineella, mutta ihan tavallisella E10-bensallakin koneesta irtoaa 900 hevosvoimaa. 1 380 newtonmetrin huippuväännön superlatiivinen moottori saavuttaa 4 200 minuuttikierroksen kohdalla. Autossa on enemmän tehoa ja vääntöä, kuin alkuperäisessä Bugatti Veyronissa 8 litran W16:lla.

1,66 sekuntia – uusi sarjatuotantoautojen kiihtyvyysennätys?

Demon 170:n valmistusmäärä rajataan 3 300:een. Näistä 3 000 on varattu USA:n- ja loput 300 Kanadan markkinoille. Noinkin korkea valmistusmäärä tarkoittaa ilman muuta sitä, että voidaan puhua sarjavalmisteisesta autosta.

Demon 170:n kiihtyvyyslukemaksi nollasta sataan – tarkalleen 0-60 mph – kerrotaan 1,66 sekuntia. Niin sanottuun varttimailiin kuluu puolestaan National Hot Rod Associationin virallistamana 8,91 sekuntia, jonka aikana mittariin kertyy 245 km/h. Auton virallista huippunopeutta Dodge ei paljasta.

Mieli alkaa saman tien kelaamaan tälle nollasta kuuteenkymppiin -lukemalle mahdollisia haastajia sarjatuotantoautojen maailmasta. Kela pysähtyy Tesla Model S Plaidiin, joka on kellottanut sarjatuotantoasussaan lukeman 1,99 sekuntia. Tuotantotaivaltaan vielä odottavan Tesla Roadsterin on puolestaan luvattu suoriutuvan tehtävästä 1,9 sekunnissa.

Julistetaanko siis Challenger SRT Demon 170 heti kättelyssä epävirallisesti maailmanennätysautoksi?

Täysin pitelemätön peto

Supermarkettiin kannattanee ajella bensiinillä, sillä kaikelle kontrollille voi sanoa ihan viimeistään hyvästit 1 000 hevosvoiman rajan tuolla puolen. Ainoa järkevä paikka koetella pitelemättömän pedon rajoja on varmasti kiihdytysrata.

Kuten jo kaukaa voi huomata, Demon 170:n takapyörät pureutuvat asfalttiin melkoisten läskirenkaiden tuella. Mickey Thompson ET Street R -kiihdytysrenkaat ovat takana kokoa 315/50 R17. Lisävarusteena saatavilla on myös toinen rengassetti, josta löytyvät niinkin arkinen asia kuin urat.

Muiltakin osin ostajalla on paljon valtaa päättää, kuinka kiihdytysrataorientoituneen omastaan haluaa. Hyvin riisutussa ja painostaan tarkassa konfiguraatiossa ei ole mattoja eikä radiota, tasokkaammasta puolestaan löytyy alcantaraverhoilu ja kattoikkuna.

Dodge Direct Connection -lisävarusteet pitävät sisällään kaikkein drag racing -orientoituneimmat varusteet, päättyen jarruvarjoon. Ei Challengerin tuotantotaivalta oikein millään muulla saisi pysäytettyäkään.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat