Ajoneuvot | Klassikko | Uutinen | 26.8.2018

Ennätysvauhdissa vieläkin: Ferrari 250 GTO huudettiin yli 48 miljoonalla

Osattiinhan sitä odottaa, mutta hämmästyttää se silti: Ferrari 250 GTO laittoi jälleen huutokauppaennätykset uusiksi.

Jaa artikkeli

Ferrari 250 GTO on tunnetusti ollut kovaa valuuttaa klassikkoautojen huutokaupassa ja niin tälläkin kertaa. Kalifornian Montereyssä järjestetyssä RM Sotheby’sin lauantaihuutokaupassa puhelinhuutajien taistelu päätyi lopulta lukemaan 44 miljoonaa dollaria, eli ostajan saldoa viilattiin 48 405 000 dollarilla huutokauppakulujen kanssa. Summa on noin 41,5 miljoonaa euroa.

Ferrari 250 GTO huudettiin yli 48 miljoonalla

Jo lähtöhinta oli ennenkuulumaton 35 miljoonaa dollaria, asettuen jo valmiiksi edellisen ennätyksen tuntumaan. Kolmen puhelinhuutajan välinen kamppailu jatkui kymmenisen minuuttia ja parhaimmillaan korotukset olivat viileästi tasaisia miljoonia. Vuoden 1962 Ferrari 250 GTO, korinumero 3413 GT, on huutamisen jälkeen arvokkain huutokaupassa koskaan myyty auto. Yli 10 miljoonan dollarin hintaero on komea saavutus vielä eläkepäivillä, vaikka edellinenkin ennätys kuului Ferrari 250 GTO:lle.

Ferrari 250 GTO huudettiin yli 48 miljoonalla

Upean ja harvinaisen automallin lisäksi myös yksilön historia on kunnossa. 36 rakennetusta 250 GTO:sta auto on järjestysnumeroltaan kolmas. Autossa on edelleen sen alkuperäinen 3,0-litrainen Colombo V12-moottori kuudella kaasuttimella.  Myös viisivaihteinen vaihdelaatikko, taka-akseli ja kori ovat kajoamattomat. Kyseessä on samalla yksi neljästä autosta, jotka aikanaan saivat Series II GTO/64 -koripäivityksen legendaariselta autonrakentaja Scagliettilta. Koripäivitys muun muassa integroi takaspoilerin korin muotoihin, parantaen Pininfarinan muotoileman ikonin aerodynaamisuutta.

Ferrari 250 GTO huudettiin yli 48 miljoonalla

Aktiiviuransa aikana autolla ajettiin muun muassa menestyksekkäästi Targa Floriossa, jossa voitto heltisi vuosina 1963 ja 1964. Edoardo Lualdi-Gabardi voitti autolla vuoden 1962 Italian kansallisen GT-mestaruuden, jossa nyt huutokaupattu autoyksilö voitti peräti yhdeksän kilpailua kymmenestä.

Alkuperäisen Ferrari 250 GTO:n omistamisen mukana seuraa luonnollisesti myös ovien aukeneminen maailman arvostetuimpiin autotapahtumiin.

Ai niin, GTO. Se tulee automaailman himotuimmista sanoista Gran Turismo Omologato – siis kilpahyväksytty kruiseri.

Ferrari 250 GTO huudettiin yli 48 miljoonalla

 

Lähde: RM Sotheby’s Kuvat: RM Sotheby’s / Patrick Ernzen

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat