Mazda 2 Hybrid

Ajoneuvot Koeajo 22.4.2022

Koeajo: Mazda 2 Hybrid – keisarin lainavaatteet

Tutut muodot, mutta Mazdan logo keulassa. Mazda 2 Hybrid -mallissa ei ole logoa lukuunottamatta mitään omaa, vaan kaikki on täysin lainattua. Hyvää: pieni kulutus, mukava voimalinja, ketteryys. Huonoa: lievä rauhattomuus nopeuksissa, tietoviihdejärjestelmä.

Hetkinen, tässä uudessa Mazda 2 Hybrid -mallissa on jotain hyvin tuttua? Auton ennestään hyvin tutut muodot, mutta Mazdan logo keulalla.

Mazda 2 Hybrid

Kyllä, Mazda 2 Hybrid on Mazdan logot saanut Toyota Yaris Hybrid, joka on tuttu automalli jo parin vuoden takaa, siksi auton muodot ovat ennestään tutut. Mazda 2 Hybrid on japanilaisvalmistajan ensimmäinen täyshybridi Euroopassa ja sen tekniikka on kokonaan hankittu Toyotalta.

Laajaa yhteistyötä Toyotan kanssa

Mikäpä siinä, miksi keksiä pyörää uudelleen, varsinkin, jos pyörä on osattu keksiä ja kehittää laadukkaaksi tuotteeksi. Toyota Yaris on muun muassa pokannut Vuoden auto Euroopassa 2021 -palkinnon. Mazdalla tätä asiaa ei häpeillä yhtään, vaan päinvastoin: Mazdan lehdistötiedotteessakin sanotaan avoimesti, että Toyota Yaris on myyntitilastojen ykkönen ja nyt tämä vaihtoehto pystytään tarjoamaan myös Mazdana.

Mazda 2 Hybrid

Mazda valitsi vuosia sitten tien, jossa se lähtee voimakkaasti kehittämään polttomoottoritekniikkaansa. Hybrideihin ei pistetty niinkään paukkuja ja Toyotalta lainatulla tekniikalla tuodaan koko Euroopan mallistoon ensimmäinen hybridi. Ostamalla hybriditekniikan luotettavalta valmistajalta eli Toyotalta, on hyvä testata, kuinka tällainen uppoaa Mazdan asiakkaisiin. Toki Mazdan ja Toyotan yhteistyö ei jää pelkästään Mazda 2 Hybridiin, sillä nämä kaksi japanilaisvalmistajaa ovat syventäneet yhteistyötä jo vuodesta 2015 alkaen. Tuotteita sekä kehitetään että valmistetaan yhdessä.

Vaivaton kaupunkiauto

Mutta mikä Mazda 2 Hybrid sitten on autojaan?

Se on pikkuautoluokkaan menevä, erittäin kompakti, ketterä kulkija ennen kaikkea kaupunkilliikenteeseen.

Pienen kokonsa vuoksi sillä on mukava puikkelehtia liikennevirrassa, ja 1,5-litraisen, 68-kilowattisen (92 hv) bensiinimoottorin ja 59-kilowattisen (80 hv) sähkömoottorin kombo on erittäin miellyttävä kaikissa olosuhteissa. Moottoritienopeuksiin kiihdytettäessä bensiinimoottori parkaisee aika äänekkäästi, mutta kun kierrokset kiihdytyksen jälkeen laskevat, ajo on leppoisaa.

Mazda 2 Hybrid

Voimalinja kehittää yhteensä tehoa 85 kilowattia (116 hv). Se liikuttaa kevyttä autoa kiitettävästi, eikä Mazdalla jää jalkoihin. Mazdan voimalinjalla ajo on todella vaivatonta ja mukavaa – mukavuutta lisää ennen kaikkea myös portaaton hybridivoimansiirto.

Ohjaamossa hallintalaitteet ovat selkeillä paikoillaan, eivätkä vaadi sen enempää opiskelua. Kojelaudan päällä komeilevassa näytössä oleva tietoviihdejärjestelmä on Toyotan peruja ja se on jo usean vuoden ajan ollut yksinkertaisen vanha. Tietoviihdejärjestelmässä on Apple CarPlay ja Android Auto -valmiudet, jonka ansiosta järjestelmän käytettävyys paranee jonkun verran.

Mazda 2 Hybrid

Hybridijärjestelmä toimii hienosti

Kuljettajan paikalla on miellyttävä istua. Keskimmäisen Agile-varustetason istuinten ruutukuosi sopii hyvin auton ohjaamoon. Kuljettajan istuimen mitat ja säädöt ovat ainakin keskimittaiselle suomalaismiehelle passelit: ne tarjoavat riittävästi tukea joka suunnasta.

Ohjauspyörässä on sporttinen tuntuma niin visuaalisesti kuin fyysisestikin ja siinä olevat painikkeet ovat mukavia käyttää. Ohjaustuntuma on pikkuautomainen, hieman vasteeton. Kovemmissa nopeuksissa autossa tuntuu myös pientä rauhattomuutta, mutta pitää muistaa, että tämä auto on tehty pääasiassa kaupunkiliikenteeseen, hitaisiin nopeuksiin ja lyhyille matkoille – vaikka sillä pystyy tekemään pidempiäkin matkoja, menosta ei tule puuduttavaa.

Mazda 2 Hybrid

Toyota on tehnyt hybridijärjestelmiä jo neljännesvuosisadan, ja tämä osaaminen ja varmuus näkyy myös Mazda 2 Hybridin toiminnassa – se ei vaadi käyttäjältään mitään erityishuomioita, sen kun ajaa vaan.

Hybridijärjestelmä antaa luonnollisesti enemmän hyötyä kaupunkiolosuhteissa hitaammassa ajossa – mitä suurempia nopeuksia Mazdalla ajetaan, sitä enemmän polttomoottori on käynnissä. Mutta hybridijärjestelmä toimii tässä autossa ja antaa myös erinomaisesti sitä hyötyä, mitä sillä myös haetaan, pienempää polttoaineen kulutusta ja myös vaivattomampaa ajoa.

Koeajon aikana mittariston ilmoittaman mukaan autolla päästiin monta kertaa kaupunkiliikenteessä jopa yli 70 prosentin EV-ajosuhteeseen, parhaimmillaan yli 80 prosenttiin. Ajosta yli 70 prosenttia tapahtui sähköjärjestelmän voimin ja lopussa 30 prosentissa polttomoottori osallistui toimintaan.

Mazda 2 Hybrid

Pienellä kulutuksella

WLPT-mittaustavan mukainen yhdistetty kulutus Mazda 2 Hybridille on 3,8 litraa. Koeajossa olleelle autolle ei tehty sen tarkempaa kulutusmittausta, mutta autolla ajettiin reilu 400 kilometriä pääkaupunkiseudulla, myös kehäteillä korkeampia nopeuksia. Viikon ajon jälkeen autoon tankattiin noin 17 litraa bensiiniä. Kulutus normaalissa ajossa oli reipas neljä litraa bensiiniä sadalle, joten on täysin mahdollista, että WLTP-kulutukseen on mahdollista päästä.

Mazda 2 Hybrid

Kokonaisuutena Mazda 2 Hybrid on ehdottoman tasapainoinen omassa kokoluokassaan. Toyotana tämä automalli on myyntitilastojen kärkipaikkansa ansainnut, joten Mazdalla on tehty viisaita päätöksiä varustaa auto omilla logoillaan.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mazda

Kaikki koeajot

Uusimmat