Toyota Yaris Hybrid

Ajoneuvot Koeajo 8.11.2020

Koeajo: Toyota Yaris 1.5 hybrid – Itsevarmemmin ottein

Uusi Toyota Yaris huokuu itsevarmuutta, sillä japanilaismerkki tietää kompaktiautonsa olevan oikeilla jäljillä. Hyvää: ajettavuus, hybridijärjes-telmän toiminta, kompakti koko. Huonoa: lievä rauhattomuus moottoritiellä, tietoviihdejärjestelmä.

Neljännen polven Yaris Hybrid jatkaa siitä, mihin edellinen mallipolvi eräällä tavalla jäi. Valmistajan käyntikortiksi muodostunut hybriditekniikka on edelleen Yariksen keihäänkärkenä, ja koko auto on kehitetty puhtaalta pöydältä.

Uusi luista alkaen

Muodonmuutos on tällä kertaa aloitettu pohjarakenteesta, sillä myös Yaris siirtyy nyt Toyotan TNGA-pohjaratkaisuperheen pariin: tällä kertaa tarkempi versio on GA-B. Tuttuun tapaan Toyota kertoo TNGA-perustan tuovan painonsäästöä ja parantavan korin vääntöjäykkyttä noin kolmanneksella. Samalla painopiste on tuotu mahdollisimman alas.

Toyota Yaris Hybrid

Liikkeessä muutos tuntuukin, sillä matalan painopisteen ja jäykempien akselistojen tukipisteiden ansiosta Yaris kääntyy terävämmin ja varmemmin. Ohjaustuntuma ei ole erityisen huikea mutta lineaarinen, ja ohjauksen keskitys toimii hyvin. Moottoritiellä Yaris tuntuu kilpailijoitaan pikkuautomaisemmalta, mutta taajamassa sama perusvire realisoituu ketteryytenä.

Voimalinjapuolellakin on luvassa uutta. 1,5-litrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori on sukua Corollan 2,0-litraiselle, ja tavoittelee jälleen hyvää termistä hyötysuhdetta. Samalla hybridin sähkötekniikkaa on päivitetty, ja litium-ioniakuston ansiosta kiloja säästyy muualle.

Hybridin yhteisteho on kasvanut 116 hevosvoimaan. Voimavarat riittävät hienosti jopa ohituksiin, vaikka portaattoman automaattivaihteiston yhteydessä polttomoottorista lähteekin mylvähtelevää pärinää.

Seka-ajossa kulutus jäi alle viiden litran sadalla, suosien kevyempää taajamaelämää moottoriteiden sijaan. Toyotalle tuttuun tapaan hybiridjärjestelmä ei tarvitse kuljettajalta huomiota. Auto kuitenkin kertoo sanallisia vinkkejä päättyneen ajosuorituksen pohjalta, mikäli taloudellisuuttaan haluaa viilata.

Toyota Yaris Hybrid

Inspiraationa musta soijapapu

Toyota on ovelasti myös muuttanut Yariksen mittasuhteita. Korkeudesta on lähtenyt 40 mm, kiitos alemmas sijoitettujen istuinten ja myöhemmin myyntiin tulevan Yaris Cross -maastomallin tuoman vapauden. Akseliväli on venynyt 50 mm, mutta itse auto on lyhentynyt 5 mm. Pituudessa tärkein arvo on pysytteleminen alle neljän metrin luokassa. Muotoilun inspiraationa on muuten toiminut musta soijapapu, kuromame.

Auton koko huomioon ottaen sisätilat ovatkin hyvällä tolalla. Tavaratila on takaistuimen normaaliasennossa 286-litrainen. Kuljettajan työpisteellä merkittävin tilaero tulee hiukan kasvaneesta hartiatilasta.

Kojelaudan tietoviihdejärjestelmä on Toyotan tuttu 10-tuumainen kosketusnäyttö, jonka käyttöliittymä on ollut vanhahtava jo useamman vuoden. Enemmän älyä kaipaaville tarjolla on kuitenkin puhelinpeilaus (Apple CarPlay & Android Auto). Älypuhelimelle on saatavissa langaton latauskolo keskikonsoliin.

 

Kuljettajalle tiedot kerrotaan Style-varustelusta alkaen uudella kiikarimallisella mittaristolla, jonka digiretrotyyli on onneksi selkeää. Tarjolla on myös tuulilasin heijastusnäyttö. Toyota on samalla päivittänyt ajoavustimensa Safety Sense 2.5:ksi kutsutuksi yhteispaketiksi.

 

Vetovastuuseen

Yariksen historian ensimmäisiin uutuuksiin kuuluu myös vetokoukku hybridin yhteydessä, joskin 450 kilogramman vetomassa on suunniteltu enemmän pyöräkoukuille kuin suuriin mökkiremontteihin.

Yariksen 20 vuoden kehitystyö ja menestyminen sekä segmentissään että hybridisaralla ovat antaneet Toyotalle tervetullutta itseluottamusta uuden polven suunnittelussa. Toisaalta malli voi keskittyä nyt kaupunkiauton rooliin, sillä tila-automaisempia tehtäviä varten Toyota tuo markkinoille ajan hermolla olevan Yaris Crossin.

Toyota Yaris Hybrid

Yaris-malliston hinnat alkavat 1,0-litraisen VVT-i Lifen 16 793 eurosta. Kookkaampina moottorivaihtoehtoina ovat 1,5-litrainen VVT-IW (17 612 euroa) ja 1.5 Hybrid (alkaen 20 990 euroa). Maahantuoja arvioi, että hybridit muodostavat noin 80 prosenttia uuden Yariksen myynnistä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat