Ajoneuvot Koeajo 14.11.2021

Koeajo: Mercedes-Benz CLS 300 d 4Matic – harvinaista herkkua

Mercedes-Benz CLS tarjoaa tuttua tekniikkaa näyttävästi paketoituna. Ja tästä paketoinnista pitää olla valmis maksamaan. Hyvää: yleinen hienostuneisuus. Huonoa: nelisylinterisen äänimaailma.

Mercedes oli aloittamassa niin sanottujen neliovisten coupé-mallien aikakautta vuosituhannen alkupuolella. Vuonna 2004 esitellyn CLS:n tekniikka oli lainattu taksitolpiltakin tutusta E-sarjalaisesta, mutta se paketoitiin huomattavasti linjakkaammin tyylitietoisemman asiakaskunnan iloksi. Verrattain alhaisista tuotantomääristä huolimatta malli on pysynyt tuotannossa ja nyt kolmannen sukupolven Mercedes-Benz CLS on saanut kevyen päivityksen.

Faceliftin erot huomatakseen viereen pitäisi saada edellisvuoden malli. Se ei kuitenkaan ole helppoa, sillä Suomessa tämän sukupolven CLS:iä on ensirekisteröity vuodesta 2017 lähtien alle sata kappaletta. Valmistajan mukaan puskurit ja maski ovat saaneet kevyesti uutta ilmettä, ja kokonaisuus on edelleen erittäin tyylikäs ilmestys.

Kuljettajan paikalta CLS:n kantaisä on helpompi havaita. Ohjaamo on käytännössä identtinen E-sarjalaisen kanssa. CLS:n multimediajärjestelmä päivitettiin MBUX:ään jo viime vuoden puolella, joten sitä ei lasketa tämän faceliftin ansioksi. Ohjaamossa vallitsee laadukas ja viimeistelty tunnelma, ja autossa viettää aikaa suorastaan mielellään.

Isoin uutuus löytyy pellin alta. Mallisto on nimittäin täydentynyt uudella CLS 300 d -mallilla, jonka päävoimanlähteenä toimii lähes koko Mercedeksen mallistosta löytyvän 2,0-litraisen turbodieselin uusin versio. Uudessa variaatiossa iskutilavuus on kasvanut 42 kuutiosentillä iskua pidentämällä ja huipputehoksi kirjataan 195 kW (265 hv). Näiden muutosten lisäksi voimalinja on varustettu 48 voltin kevythybridijärjestelmällä. Vaihteiston yhteyteen integroitu käynnistingeneraattori kerää hidastuksissa liike-energiaa talteen ja antaa apua etenemiseen 15 kW:n (20 hv) ja 200 Nm:n verran.

Ihastuttaa olemuksellaan

Ajossa voimalinjan toiminta ei jätä toivottavaa. Reagointi on viiveetöntä, auto liikkuu tarvittaessa hyvinkin rivakkaan tahtiin kahden tonnin massasta huolimatta ja kevythybriditekniikan mahdollistamana polttomoottori sammutetaan täysin huomaamatta rullaustilanteissa. Ainoa kauneusvirhe on hitaissa nopeuksissa ja kovemmissa kiihdytyksissä ohjaamoon kuuluva nelisylinterisen dieselin raksutus.

Ratin takana CLS tuntuu positiivisella tavalla kokoistaan pienemmältä. Ajettavuus on äärimmäisen vaivatonta ja kokemusta voisi kuvailla lähes rentouttavaksi. Ainoastaan vakioalusta voisi hoitaa terävät epätasaisuudet hienostuneemmin, mutta toki lisävarustelistalta voi halutessaan poimia ilmajousituksen. Ajokokemuksen kruunaavat hienostuneesti toimivat kuljettajaa avustavat järjestelmät. Ne eivät yritä määräillä liiaksi kuljettajaa, vaan kehottavat pehmeän määrätietoiselle ja rauhallisella otteella auton esimerkiksi takaisin kaistan keskelle.

Uusi CLS 300 d on moottorin ääntä lukuun ottamatta upea kokonaisuus. Ja niin on myös eurojen määrällä mitattuna sen hintalappu. Uudella nelisylinterisellä voimalinjalla varustettuna lähtöhintakin on lähellä kuusinumeroista summaa. Tässä vaiheessa ei voi olla vilkaisematta sisarmalli E-sarjan hinnastoa. Täsmälleen vastaavalla voimayksiköllä varustettuna ”taksi-Mersun” hintalapussa lukee noin 62 000 euroa ja marginaalisella autoverolla varustetun tehokkaamman ladattavan hybridin saisi vain pari tonnia kalliimmalla.

Toisaalta CLS saa pään kääntymään kerran jos toisenkin autolta pois päin kävellessä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat