Nissan Micra Dig-T 100 X-Tronic

Ajoneuvot Uutinen 11.7.2019

Koeajo: Nissan Micra Dig-T 100 X-Tronic – Omassa kuplassa kaikki kunnossa

Automaattivaihteisto ja uusi moottori tekevät Micrasta Nissanin, joka sen olisi pitänyt alusta alkaen olla. Hyvää: Vaihteisto kaupungissa, pirteän näköinen. Huonoa: Vaihteisto kiihdytyksissä, melu, jousitusmukavuus, ahtaus, kallis.

Auton koko mallinimen, Nissan Micra Dig-T 100 X-Tronic, tärkein kohta on luku 100. Se viittaa auton tehojen takaa löytyvään uuteen polttomoottoriin.

Paperilla erot edeltäjään ovat pienet: 898 kuutiosenttinen rivikolmonen on vaihtunut 999 kuutiosenttimetriseen rivikolmoseen. Sata kuutiota, kymmenen hevosvoimaa, entä sitten?

Se vanha moottori oli Micran Akilleen kantapää. Suuressa pikkuautovertailussa vuonna 2017 moitimme japanislaisautoa rasittavaksi: liikkeellelähtökierroksilla moottori oli ponneton, mutta heti kytkimen alkaessa purra turbo heräsi mukaan ja Micra nytkähti eteenpäin. Nissan sai kokeneenkin kuljettajan tuntemaan itsensä amatööriltä.

Kuutioita ja hevosia

Vanha moottori jäi historiaan uusien päästönormien johdosta. Nyt Micraa tarjotaan tällä litraisella 71-hevosvoimaisena tai turbon kera 100- ja 117-hevosvoimaisina versioina. Uutuusmoottorin ja manuaalin yhteistyöstä emme vielä voi kommentoida, sillä auto otettiin koeajoon automaattivaihteisena – sekin tuli tarjolle Micraan vasta uuden moottorin myötä.

Nissan Micra Dig-T 100 X-Tronic

Automaatti on tyypiltään CVT- eli portaaton vaihteisto. Se sopii Micraan hyvin etenkin pikkuautolle tärkeässä kaupunkiympäristössä. Täyskiihdytyksissä vaihteisto välillä arpoo sopivaa välitystä, vauhtiin päästyään Nissan käyttää täyskaasulla ”virtuaalivaihteita” Subarun tapaan, joten moottori ei huuda täyskiihdytyksellä vakiokierroksilla.

Hidas hidastus

Isoin ärsyke koittaa kiihdytyksen päättyessä, sillä kiihtyvyys tuntuu jatkuvan vielä hetken kaasunnoston jälkeenkin. Mistään vaaratilanteesta ei ole kyse, moottorin veto vain katkeaa sekunnin kymmenyksiä oletettua hitaammin. Piirteeseen tottunee, mutta satunnaista kuljettajaa se silti voi ärsyttää.

Tekniset tiedot lupaavat Micran kiihtyvän nollasta sataan manuaalina 10,9 sekunnissa ja automaattina 13 sekunnissa. Syy löytynee CVT-vaihteiston hitaahkosta liikkeellelähdöstä, vauhtiin päästyään kiihtyvyys on ihan kohtalaista. Myös moottorin vääntömomentissa on eroa vaihteistosta riippuen: 5-vaihteisella manuaalilla tarjolla on 160 newtonmetriä, kun CVT:n kanssa maksimilukema on 144 newtonmetriä.

Mistään huipputaloudellisesta voimanlähteestä tosin ei ole kyse: Helsinki–Kurikka–Helsinki -reitillä kulutus pyöri noin 6,5 litrassa per sata kilometriä. Se on tämän kokoluokan autolle paljon.

Ongelmana hinta

Automaattivaihteistolla Nissan Micra tuntuu ihan toimivalle pikkuautolle, jossa suurempia ärsykkeitä ei juuri ole. Omassa kuplassaan Nissan on nyt pätevä tuote.

Mutta vain omassa kuplassaan. Micran näyttävän kuoren alla piilee vanhahtava perusrakenne, joka tarkoittaa ahtaita tiloja, korkeahkoa melutasoa ja paikoin keskinkertaista jousitusmukavuutta. Se tarjoaa sitä pikkuautoelämystä, josta monet kilpailijat ovat jo päässeet ohi.

Nissan Micra Dig-T 100 X-Tronic

Vanhanaikaisuuden hyväksyisi, jos hinta olisi houkutteleva. Nyt Nissan pyytää jo 71-hevosvoimaisesta perusmallin Micrasta 17 071 euroa. Kilpailjoilta saa halvemmalla enemmän tilaa, parempaa ajettavuutta, korkealuokkaisempaa mukavuutta ja runsaampaa turbovoimaa. Koeajetun N-Connecta -varustellun automaatin 20 560 eurolla saa sitten jo vaikka mitä muutakin.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat