Mercedes_Benz S 560

Ajoneuvot Koeajo 2.7.2018

Koeajo: viettelin sut veekasilla – Mercedes-Benz S 560 Coupé

Mercedes-Benz S 560 Coupé, tähtimerkin hienostunein kaksiovinen, päivitettiin S-sarjan sedanin tasolle. Hyvää: miltei kaikki. Huonoa: menee makuasioiksi.

Mercedes-Benz S Coupé – kuten myös avonainen versionsa S Cabriolet – sai hiljattain samat uudistukset kuin neliovinen edustusveljensä hieman aiemmin. Siis lievästi meikatun ilmeen, jossa Coupé erottuu kaksivärisine oled -takavaloineen, lisää kehittyneitä ajoavustinjärjestelmiä sekä parannuksia kuljettajan eteen avautuvaan tietoviihdejärjestelmään.

Vain yksi on joukosta poissa – nimittäin kaksioviseen ja nelipaikkaiseen maailmaan eivät dieselmoottorit kuulu. Eivät edes uudet hienot suorat kuutoset, joiden äänimaailmaa tai voimaa ei tarvitsisi näissäkään piireissä häpeillä.

Uusi veekasi

Sen sijaan S Coupé syö bensiiniä. ”Edullisimman” mallin kolmen litran veekuutosen (S 450/367 hv) sekä huipulla olevan kuuden litran V12-voimalan (AMG S 65/630 hv) väliin tarjotaan nyt neljän litran veekasia (S 560/469 hv tai AMG S 63/612 hv).

Tupla-ahdettu V8 on nykytyyliin seitsemän desiä aiempaa konetta pienempi, mutta tarjoaa S 560:n tapauksessa hieman enemmän tehoa kuin S 500 -edeltäjässä.

Mercedes_Benz S 560

Myös talous-, tai ehkä pikemminkin CO2-asiat, ovat olleet Mercedeksellä mielessä: moottori on valmistajan mukaan jopa kahdeksan prosenttia entistä taloudellisempi. Tästä kiitos kuuluu muun muassa sylinterien lepuutustoiminnolle, joka aktivoituu säyseimmillä ajotiloilla ja kierroslukualueella 900–3 250 r/min – ja kunhan kaasupolkimen kanssa ei riehaannuta.

Kaikki on tietysti kovin suhteellista. Yhdeksän litran yhdistetty EU-kulutus ja yli 200 gramman hiilidioksidipäästö eivät tee S 560 Coupésta ekoautoa, mutta pidempiä siivuja vartenhan onkin olemassa se neliovinen diesel.

Yhtä näyttöä

Coupén eräänä tavaramerkkinä on mataluus. Tässä autossa se tuntuu todella selvänä, sillä pitkän kuskin pitää hieman kumarrella kyytiin, ja tuhdisti topattu A-pilarin sisäverhous on ohimon kohdalla – vaikka istuinkin on asemoitu melko alas. Ahtaudesta, tai edes klaustrofobian tunteesta ei luonnollisesti ole kyse, vain korimallin ominaispiirteestä.

Aivan kuten S-sarjan sedanissa, myös Coupéssa kojelaudan kaksi suurta näyttöä ovat nyt yhden ja saman lasin alla, ja muodostavat näin eheämmän kokonaisuuden. Pääpiirteittäin kojelaudan, ja muun ohjaamon, ilme on silti ennallaan.

Käyttöliittymää voi operoida ohjauspyörän kosketuslevyillä, ja ratista löytyvät myös vakionopeudensäätimen nappulat aiemman viiksikytkimen sijaan – myös nämä jo monista muista Mercedeksistä tuttuja. Lisäksi puheohjausta on monipuolistettu.

Johtuiko koeajajan kropasta vai mistä, mutta istuimen selkänoja tuntui hyvin monipuolisista säädöistä huolimatta hieman liian kovapintaiselta. Istuinosa sen sijaan on tuntumaltaan normaali – mikä tässä luokassa tarkoittaa tietenkin huippumukavuutta.

Tummaa huminaa

Tien päällä huomio kohdistuu jälleen siihen moottoriin. Ennen Ässää samaa nelilitraista veekasia on käytetty AMG GT -urheiluautossa sekä G-sarjan maasturissa. Nämä brutaalimmat taustat eivät kuitenkaan tarkoita hienostuneisuuden puutetta.

Mercedes_Benz S 560

Aivan päinvastoin. Kiihdytettäessä kuuluu vain etäistä, tummaa huminaa. Pedaalin pohjaan painaminen synnyttää räväkän, mutta samalla pehmeän kiihtyvyyden, ja jo pintakaasulla voimaa on joka paikkaan ylenpalttisesti.

Asiaan kuuluu tietysti sekin, ettei yhdeksänportaisen automaattivaihteiston, tai edellä mainitun sylinterien lepuutustoiminnon, tekemisiä huomaa lainkaan.

Mercedes_Benz S 560

Ei melua, vaan vilinää

Sama pätee tunnelmiin muutenkin. Kulku on moottoritiellä ilmajousituksen mukavuusasetus päällä pehmeää, jopa hieman keinahtelevaa. Ainoa värinä tuleekin leveiden renkaiden ja kevätkarkean asvaltin yhdistelmästä.

Ajomelua ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole, tai ainakaan sen määrä tai sävy eivät tuntuvasti muutu ajoalustan tai -nopeuden myötä. Kun taajama muuttuu moottoritieksi, asiaa ei yleensä huomaa juuri muusta kuin vilkkaammin vilisevästä maisemasta.

Myös mukautuvaa vakionopeudensäädintä sekä kaistallapitoavustinta on kehitetty. Kun järjestelmä osaa ottaa huomioon edessä olevat kaarteet, risteykset sekä nopeusrajoitukset, tuloksena on turvallisuuden ohella ylimääräistä mukavuutta.

Mercedes_Benz S 560

Kisa tulossa

Lisää ekslusiivisuutta kaksioviseen huippumersuun tuo myös kilpailijoiden puute.

Siinä missä S-sarjan sedan ottaa mittaa niin Audin, BMW:n kuin Lexuksenkin limusiineista, S Coupélla ei noiden merkkien piireissä ole ollut juuri vastusta – ainakaan ennen baijerilaisen moottoritehtaan 8-sarjan mallin esittelyä.

Siihen saakka S Coupé – ja omistajansa – nauttivat yhteisestä rauhasta, jonne ulkomaailmalla ei ole asiaa.

Lisätietoja: www.mercedes-benz.fi/S-sarja_coupe

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat