Toyota Land Cruiser

Ajoneuvot Uutinen 4.12.2023

Koeistuttu: uusi Euroopan Toyota Land Cruiser on huomattavasti modernimpi retrokuosistaan huolimatta

Toyota Land Cruiser ei ole muuttanut ulkonäköään merkittävästi toviin, mutta nyt puhaltaa uudet tuulet. Uutuuden ennakkotilaukset alkavat 5.12.2023.

Euroopan Toyota Land Cruiser on näyttänyt jo vuosikausia samalle, ehkä hiljalleen jopa tympäisevissä määrin. Nykyinen J150-sukupolvi ilmestyi vuonna 2009, eikä se eronnut mitenkään huimasti sitä edeltäneestä J120-mallista.

Nyt puhaltaa kuitenkin uudet tuulet. Toyota Land Cruiser J250 rakentuu uudelle TNGA-F -perusrakenteelle, jonka valmistaja kertoo olevan 30 prosentia edeltäjää jäykempi. Lisäksi auton tikapuurungon kerrotaan olevan 50 prosentia aiempaa jäykempi.

Toyota Land Cruiser

Uudistuksen yhteydessä Land Cruiser on kasvanut pituutta ja leveyttä vajaan kymmenen senttimetrin verran, ja akseliväliäkin on 7 cm aiempaa enemmän. Nyt auton kokonaispituus on 4920 mm, leveys 1980 mm ja akseliväli 2 850 mm.

Meidän markkinoilla Land Cruiserin konehuoneesta löytyy tuttu ja turvallinen 2,8-litrainen nelisylinterinen turbodiesel, joka tuottaa 150 kilowatin (204 hevosvoiman) tehon. Jatkossa voima kuitenkin välitetään pyörille Aisinin valmistaman kahdeksanportaisen Direct Shift -automaatin kautta  – nykyisessä Land Cruiserissahan vaihteisto on kuusiportainen. Vetomassaksi lupaillaan 3 500 kilogrammaa, ja vuonna 2025 tarjolle tulee myös 48 voltin kevythybridivoimalinja. Uutuus tuo myös Land Cruiseriin mukanaan ensimmäistä kertaa sähköisen ohjaustehostimen, jonka avulla muun muassa aktiivisten ajoavustimien hienosäätö on helpompaa.

Nopeimmille pyöreät umpiot

Jo ensimmäisten julkaistujen kuvien aikaan uusi Land Cruiser keräsi paljon huomiota retrotyylisellä muotoilullaan. Aiempaa kulmikkaampi ilme yhdistettynä matalampaan vyötärölinjaan saakin auton näyttämään huomattavasti aiempaa enemmän ”perinteiseltä” maasturilta. Toyota Kenshiki Forumissa auto oli fyysisesti toimittajien ihmeteltävänä, mutta harmittavasti pokkaukset ja yksityiskohdat tuntuivat hieman hukkuvan yksilön mustaan ulkoväriin.

Toyota Land Cruiser

Tämän hetkisen tiedon mukaan ensimmäiset 3 000 kappaletta uutta Land Cruiseria tullaan valmistamaan esillä olleesta yksilöstä poiketen pyöreillä ajovaloilla, kun myöhemmin siirrytään kuvissa esiintyviin kulmikkaampiin LED-umpioihin. Toivottavasti pyöreät valot tulevat kuitenkin myöhemminkin tarjolle esimerkiksi lisävarusteeksi.

Ohjaamon ilme on huomattavasti nykyistä sukupolvea modernimpi. Mittariston ja tietoviihdejärjestelmän näytöt ovat 12,3-tuumaisia. Auton ulkoilmeen kulmikkuus jatkuu selvästi myös auton sisätiloissa, mutta ulkokuoren retromaista leikittelyä ei sisällä ole havaittavissa. Tunnelma on kuitenkin aivan eri tasoa kuin nykyisessä Land Cruiserissa, joka toi hieman mieleen Toyotan ajat ennen valmistajan ryhtiliikkeen pääpukari Akio Toyodaa.

Ergonomia edellä

Uudemmasta ilmeestä huolimatta ohjaamossa on myös paljon fyysisiä painikkeita, ja vaihteenvalitsin on yhä mallia keppi. Keskikonsolin kytkimistä voi esimerkiksi hallita nelivetoisuutta, tasauspyörästön lukkoja, maastoajoavustimia ja kytkeä kallistuksenvakaajan pois käytöstä.

Toyota Land Cruiser

Sisältä auton keula näyttää pidemmälle ja kapeammalle kuin se oikeasti on, ja kulmikkuus helpottaa auton nurkkien hahmottamista. Kuljettajan istuin tuntuu tyypilliselle Toyotalle, eli ihan siedettävälle olematonta sivuttaistukea lukuunottamatta. Takapenkillä on hyvin jalkatilaa täysikokoiselle aikuisellekin. Painikkeiden sijoittelu tuntuu aiempaa tarkoituksenmukaisemmalta.

Uuden Land Cruiserin ennakkovaraukset alkavat verkossa 5.12.2023, ja ensimmäisten autojen uskotaan saapuvan asiakkaille vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat