Neste Ralli

Ajoneuvot Uutinen 1.8.2016

Kris Meeke Citroënilla voittoon historian nopeimmassa rallissa

Tämän vuoden Neste Ralli oli MM-sarjan historian nopein.

Torstai-iltana Jyväskylän keskustan Harjun erikoiskokeelta alkanut Neste Ralli huipentui sunnuntai-iltapäivällä Kris Meeken upeaan voittoon. Pohjois-Irlantilaisen suoritus perustui varmuuteen ja tasaisuuteen.

– Tämä on rallin koti ja Ouninpohja erikoiskokeiden aatelia. Sen voittaminen täällä ja tällä tavalla…., tunteili voitonriemuinen Meeke maalissa.

Neste_Rally_Finland_2016_sunnuntai_LA_Latvala_detail_4

Suomen Jari-Matti Latvala jäi Volkswagen Polo R WRC:llään toiseksi. Vaikka Latvalaa hidasti neljännellä erikoiskokeella tapahtunut rengasrikko, ei hän muutenkaan kyennyt vastaamaan Meeken vauhtiin. Latvala jäi lopulta Meekestä peräti 29,1 sekuntia.

Vauhdikas välivuosi

Vauhdin perusteella Meeken ajamasta Citroën DS3 WRC:stä ei huomaa, että auto on viime vuoden mallia. Ranskalaismerkki pitää välivuotta, joten kuljettajat lähetetään vain valikoituihin ralleihin. Pääpanostus Citroënilla on uuden C3 WRC -auton kehityksessä.

Neste_Rally_Finland_2016_sunnuntai_Breen_AK_5

Se ei Citroënin samppanjavarastoa pelastanut, sillä Meeken lisäksi tallikaveri Craig Breen ajoi hienosti kolmanneksi.

Irlantilaisen Breenin ajo päättyi suuriin tunteisiin, sillä kolmossija oli miehen ensikerta mitalisijoilla MM-sarjassa.

Breen taisteli tiukasti Ott Tänakin kanssa, mutta virolaiskuljettajan ralli päättyi auton rikkouduttua kiveen sunnuntain toisella erikoiskokeella.

Paddonin tyylinäyte EK23:lla.

Paddonin tyylinäyte EK23:lla.

Heti Breenin perässä maaliin ajoivat Hyundain Thierry Neuvillen ja Hayden Paddon. Kaksikosta Neuville oli etevämpi, ja lopulta hän jäi vain 4,6 sekuntia Breenistä. Paddon peesasi tiimikaveriaan 2,3 sekunnilla.

Neste_Rally_Finland_2016_sunnuntai_Ostberg_AK_4

Kuudes ja seitsemäs sija menivät Norjaan. Kuusitoista sekuntia Paddonin perässä maaliin saapui Ford-mies Mads Ostberg. Volkswagenilla ajava Andreas Mikkelsen jäi maamiehestään 17,8 sekuntia.

Mikkelsenin Volkswagen Polo R WRC EK 23:n viimeisissä mutkissa.

Mikkelsenin Volkswagen Polo R WRC EK 23:n viimeisissä mutkissa.

Hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier jäi 24. sijalle perjantaisen ulosajon takia. Ogierin Volkswagenin keula tipahti penkalta ojaan, ja auto saatiin takaisin tielle vasta 16 minuutin päästä.

Suomalaisjuhlaa WRC2:ssa

Suomalaisjuhlaa tarjoiltiin WRC2-luokassa. Esapekka Lappi ajoi Skodallaan upeaan voittoon.

Esapekka Lappi kääntyilemässä mutkaan.

Esapekka Lappi kääntyilemässä mutkaan.

– Tättärääääääää, twiittasi letkeistä kommenteistaan tunnettu Lappi.

Neste_Rally_Finland_2016_sunnuntai_Suninen_LA_8

Škoda Fabia R5:n voittokulkua täydensi Teemu Suninen, joka sijoittu heti Lapin jälkeen toiseksi WRC2-luokassa.

Sinivalkoiset liput liehuivat myös Drive DMack Fiesta Trophy –sarjassa, jossa voittoon kiiti ajotaitonsa isältään perinyt Max Vatanen. Vatanen oli maalissa 2 minuuttia 25 sekuntia ennen kilpatovereitaan.

Max Vatanen Ford Fiestan ohjaksissa.

Max Vatanen Ford Fiestan ohjaksissa.

Historian nopein ralli

Neste Rally Finland 2016 jää historiankirjoihin myös kaikkein aikojen nopeimpana MM-rallina. Upealla ajollaan Kris Meeke kirjasti erikoiskokeiden keskinopeudeksi 126,6 kilometriä tunnissa. Parannusta Latvalan viimevuotiseen ennätykseen on 1,2 kilometriä tunnissa. Suomen MM-rallin ulkopuolella vastaavista keskinopeuksista voi vain haaveilla.

Neste_Rally_Finland_2016_sunnuntai_AK_14

Hurjaa kyytiä on luvassa myös ensi vuonna, sillä rallin yhteydessä varmistettiin Suomen MM-ralli myös seuraavalle kahdelle vuodelle.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat