Citroën 19_19 Concept

Ajoneuvot Konsepti Uutinen 14.5.2019

Kuin Alphavillestä: Citroën 19_19 Concept on ranskalaisvisio tulevasta

100-vuotias automaailman outolintu pohtii tulevaa nyt uudella konseptiautolla. Citroën 19_19 Concept voisi olla kotoisin kulttiohjaajan tieteisklassikosta.

100 vuotta täyttänyt Citroën juhlistaa merkkivuotta jo seuraavalla konseptiautolla Ami Onen jälkeen. Veikeästi nimetty 19_19 on ranskalaismerkin tutkielma tulevaisuuden teknologista, jota tarkastellaan citroenmaisesta kulmasta käsin. Lopputulos tuo mieleen jopa Jean-Luc Godardin tieteisklassikko Alphavillen (1965).

Citroën 19_19 Concept

Citroënin mukaan 19_19 on enemmänkin aerodynaaminen tekniikkaobjekti, jonka leijaileva ja läpinäkyvä design on lainattu ilmailun maailmasta. Merkki suorastaan kokee, että sen velvollisuus on esitellä automaailman ufoja. Rosaliensininen väritys on lainattu Citroënin meneisyydestä viittauksena Petite Rosalie -kilpuriin. Rengaskoko on mielenkiintoinen 255/30 R 30 ja haasteita on annettu myös Goodyearille, jonka tehtävänä oli selviytyä renkaiden poikkeuksellisesta muotoilusta. Pyöriessään renkaat antavat vaikutelman, että 19_19 leijailee pyörivien pallojen päällä. Auton moottori ja jousitus on tarkoituksella tehty näkyviksi ja apurungosta löytyvät Ranskan lipun värit.

Citroën 19_19 Concept

Ranskalaismerkille ominaiseen mukavuusteemaan päästään todenteolla sisustassa, jossa materiaali- ja muotoiluvalinnoilla on luotu todellinen näkemys tulevaisuuden matkustamosta. Yksilölliset istuimet tarjoavat erilaisia näkemyksiä Citroënin Advanced Comfort -ohjelmasta. Kuljettajan istuin on yksi muiden joukossa ja erilaiset löhötuolit on suunniteltu ajan viettämiseen joko porukalla tai omaan kuplaan vetäytyen. Villisti Citroën lupailee, että autoa voidaan jopa ajaa jokaiselta paikalta, jos kuljettajalle vain sopii. Valmistaja mainitsee 19_19:n olevan rauhaisa ”henkinen puhdistautumiskokemus”. Läpinäkyvä matkustamo tuo mukanaan tunteen tien päällä lentämisestä, mutta lasien sävytyksellä ja mikroperforoiduilla listoilla on huolehdittu matkustajien yksityisyydestä.

Citroën 19_19 Concept

Joka tapauksessa tämä Hot Wheels -henkinen muotoilu kätkee muun muassa 800 kilometrin toimintamatkaan (WLTP) kykenevän täyssähkövoimalinjan ja Citroënin uudet hydraulityynyillä varustetut mukavuusiskunvaimentimet. 0–100 km/h vie noin viitisen sekuntia ja huippunopeus on 200 km/h, kiitos kahdella sähkömoottorilla toteutetun nelivedon ja 340 kW järjestelmätehon. Mukavuutta on haettu myös sähkövoimalinjan hiljaisuudella, kätevyyttä puolestaan langattomalla induktiolatauksella joko parkissa tai liikkeessä infrastruktuurista riippuen. Akseliväli on 3,10 metriä, jotta autoon mahtuu tilavan matkustamon lisäksi suurikokoinen (100 kWh) akusto. Pituutta ajoneuvolla on 4,66 metriä ja korkeutta 1,60 m, leveyden ollessa 2,24 metriä.

Citroën 19_19 Concept

19_19 on suunniteltu autonomiateknologioita hyödyntäväksi, joten katolla on korostetusti kaksi Lidar-sensoria. Matkustajia palvelee myös tekoälypohjainen henkilökohtainen assistentti, jota symbolisoi sylinterimäinen objekti kojelaudan tietämillä. Ohjauspyörä ja polkimet voivat liukua esiin, mikäli kuljettaja haluaa ottaa ajoneuvon hallintaansa täysautonomiselta järjestelmältä.

Citroën 19_19 Concept

– 19_19 Conceptin kautta halusimme rikkoa rajoja ja esitellä vaikuttavan, muotoilultaan vahvan, ilmailun maailmasta vaikutteita saaneen ajoneuvon. Aerodynaaminen ja teknologinen 19_19 Concept on kuin mukavuussukkula, joka lentää tien päällä kaikkine upeine yksityiskohtineen, uusimman sukupolven ajovaloineen sekä Goodyearin kehittämine pyörineen, kommentoi Citroënin muotoilujohtaja Pierre Leclercq.

Citroën 19_19 Concept

– 19_19 Concept on näkemyksemme tulevaisuuden autosta – teknologialtaan ja ominaisuksiltaan täysin uudesta vaihtoehdosta, joka on säilyttänyt Citroëniin jo 100 vuoden ajan liitetyt tyypilliset ominaisuudet : automerkki, joka kuuntelee asiakkaidensa toiveita ja joka uskollisesti noudattaa brändilupaustaan  ”Inspired by You”. Muotoilu, luovuus, mukavuus ja innovaatiot ovat ja tulevat aina olemaan Citroënin DNA :n ytimessä., kuten 19_19 Concept näyttää, sanaili puolestaan Citroënin pääjohtaja Linda Jackson.

Lähde ja kuvat: Citroën

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Citroën

Kaikki koeajot

Uusimmat