17.3.2023

Kysy autoista: mitä turvavarusteita autossa tulisi säilyttää?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, millaisia varusteita henkilöautossa tulisi olla onnettomuuksien varalta.

Kysymys: Mitä turvavarusteita ja ensiaputarvikkeita tulisi olla autossa mukana onnettomuuksien varalta? Mitkä ovat lakisääteisiä ja mitkä muuten vain hyvä olla?

Suomeen rekisteröidyssä henkilöautossa, jota käytetään Suomessa, vaaditaan pääasiassa vain yksi turvavaruste: varoituskolmio. Varoituskolmion kokoaminen kannattaa opetella etukäteen, rauhallisessa tilanteessa, lämpimässä ja valoisassa paikassa, ohjeistaa Vesalainen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös seuraavat varusteet kannattaa pitää autossa

Vahinko ei tule kello kaulassa, joten autoilijan tulisi olla varautunut erilaisiin poikkeaviin tilanteisiin ympäri vuoden.

Heijastinliivit kaikille 

Jos auto on rekisteröity viidelle, tulisi sieltä löytyä viidet heijastinliivit. Heijastinliivit kannattaa sijoittaa auton matkustamon lokeroihin, esimerkiksi ovilokeroihin, niin, että ne ovat helposti kaikkien saatavilla ja puettavissa jo autossa sisällä. 

Toimiva tasku- tai otsavalaisin 

Valaisin auttaa sekä näkemään että näkymään. Esimerkiksi renkaanvaihto tai muu auton yllättävä korjaustoimenpide onnistuu huomattavasti helpommin lampun valossa kuin pilkkopimeässä. Autossa säilytettävän valaisimen toimintakunto, kuten esimerkiksi patterien tai akkujen varaustila, on syytä varmistaa säännöllisesti. 

Ensiapulaukku 

Henkilöautokäyttöön tarkoitettu, kompaktin kokoinen ensiapulaukku olisi hyvä löytyä autosta. Ensiapulaukunkin tuotteet vanhenevat, joten se kannattaa uusia säännöllisesti. Monesti vanha laukku vaan heitetään auton vaihdon yhteydessä autosta toiseen, vaikka laukun sisältö olisi vanhentunut käyttökelvottomaan kuntoon jo aikoja sitten. Uuden ensiapulaukun sisältöön kannattaa tutustua kaikessa rauhassa, lämpimissä ja valoisissa olosuhteissa, jotta laukusta sisältöineen osaa ottaa kaiken hyödyn irti sitten, kun joskus tosi on kysymyksessä. 

Lasivasara 

Jos autolla putoaa veteen, on mahdollista, että sähköllä toimiva lukitus tai sähköiset lasinnostimet kieltäytyvät yhteistyöstä eikä ovia tai ikkunoita saakaan auki. Tällöin olisi hyvä, että auton matkustamossa olisi lasivasara käden ulottuvilla. Ikkunoiden hajottaminen ilman lasivasaraa on varsin hankalaa. Lasivasara tulisi olla kuljettajan tai etumatkustajan helposti saatavilla ja sellaisessa paikassa, josta se ei pääse lentämään käden ulottumattomiin – siis esimerkiksi hansikaslokerossa.

Turvavyöleikkuri 

Jos auto on katollaan tai kyljellään ja ihminen roikkuu vöiden varassa, edellyttää turvavyön avaaminen, että roikkuvan matkustajan turvavyöhön kohdistuvaa painoa kevennetään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että katollaan olevassa autossa pää alaspäin roikkuva matkustaja vie toisen käden ja jalat auton sisäkattoon, ottaa painonsa näiden raajojen varaan ja vasta sitten avaa turvavyönsä. Mikäli tämä ei onnistu, saattaa turvavyöleikkurista olla apua vöistä vapautumisessa. Turvavyöleikkurin sijoittamisen osalta pätevät samat ohjeet kuin lasivasarankin. 

Puhelimen latausjohto 

Matkapuhelin tulisi pitää aina mahdollisimman täynnä virtaa, jotta se on varmasti hyödynnettävissä avun hankkimiseen, matkan katketessa yllättäen. Parhaiten tämä onnistuu pitämällä puhelinta ajon aikana latauksessa – latausjohtoon kytkettynä tai langattomalla latausalustalla.  

Applikaatiot 

Puhelimesta olisi hyvä löytyä ainakin 112-sovellus sekä Autoliiton tiepalvelusovellus. Tilattaessa apua niiden kautta, välittyy tarkka paikkatieto hätä- tai tiepalvelukeskukseen. 

Talvikaudella autosta olisi edellisten lisäksi hyvä löytyä nämä

Lämmintä vaatetta ja huopa 

Matkan katketessa onnettomuuden tai teknisen vian johdosta auto jäähtyy pakkasella nopeasti. Tämän vuoksi ei milloinkaan pidä sortua ”en tarvitse lämpimiä vaatteita, koska menen autolla” -ajatteluun. Talvikaudella liikuttaessa tulisi jokaisella autossa olevalla olla matkassa mukana asiallinen talvivaatetus. Lisäksi autoon on hyvä varata huopa siltä varalta, että tarvetta lisälämmikkeelle ilmenee. 

Lumiharja ja skrapa 

Lumiharja ja skrapa ovat perus talvivarusteita, joiden avulla varmistetaan havainnointi ja havaittavuus. Tärkeitä turvavarusteita siis. 

Kokoontaitettava lumilapio 

Talvella iso apu on kokoontaitettava metallinen lumilapio. Sitä saattaa tarvita monessa tilanteessa, kuten esimerkiksi hankeen kiinni jääneen auton irrottamisessa tai auton ympärillä olevien aurausvallien pois lapioimisessa.  

Varusteiden pakkaaminen ja varustevaatimukset ulkomailla

On myös tärkeää, että autoon varatut varusteet sijoitetaan järkevästi. Esimerkiksi onnettomuuspaikalla nopeasti tarvittavia varusteita, kuten EA-laukkua, varoituskolmiota ja heijastinliivejä, ei pidä pakata tavaratilan välipohjaan, ison matkatavaramäärän alle. 

Eri maissa ajoneuvokohtaiset varustevaatimukset saattavat poiketa paljonkin. Jos suunnittelee automatkaa ulkomaille, kannattaakin tutustua omalle reitille sattuvien maiden varustevaatimuksiin, joita löytyy Autoliiton verkkosivuilta: 

Pakolliset turvavarusteet Euroopassa

Tietyissä maissa saatetaan edellyttää esimerkiksi sammutinta tai pyöräkiiloja edellä mainittujen lisäksi. 

Teksti: Sini Ylivakeri

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat