11.11.2022

Kysy autoista: saako lisävalon asentaa auton katolle?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Auton lisävaloihin liittyvä lainsäädäntö on ollut jo muutaman vuoden hieman joustavampaa.

Kysymys: Onko nykyään sallittua lisävalojen asennus etuakselin takapuolelle? Monissa autoissa näkyy olevan valopattereita kiinni kattotelineissä.

Lainsäädäntö muuttui sallivammaksi lisävalojen ja niiden asennuksen suhteen muutama vuosi takaperin. Nykyään lisävaloja saa asentaa yhdestä kolmeen auton keulaan tai katolle.

Lähtökohtaisesti Suomessa noudatetaan ajoneuvojen ja niiden varusteiden kohdalla YK:n Euroopan talouskomission (UNECE) sääntöjä ja standardeja.

Vuonna 2017 lisävalojen asentamisesta tuli joustavampaa, kun Suomessa otettiin käyttöön kansallinen poikkeus eurooppalaisiin perussääntöihin liittyen kaukovalojen määrään ja asetteluun.

Tarkempaa tietoa Suomessa sallituista ajoneuvon valaisimista ja niiden ominaisuuksista voi lukea E-säännöstä 48 ja Traficomin määräyksestä.

Lisäkaukovalot tulee asentaa niin, ettei niistä aiheudu heijastumia auton kuljettajalle. Valon voi siis asentaa myös auton katolle, kunhan valo on suunnattu niin, ettei se heijastu konepellistä tai tuulilasista.

Lisävalon saa asentaa myös uppoasennustelineellä rekisterikilven alle perinteisen asennuksen lisäksi. Lisävalo voidaan myös upottaa esimerkiksi maskin sisään, kunhan se ei häiritse esimerkiksi tutkien toimintaa tai jäähdytysjärjestelmää.

Kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla enintään 100, oli lisävaloja sitten yksi tai kolme. Referenssilukuun lasketaan kaikki yhtä aikaa kytkettävissä olevat kaukovalot, eli myös auton omat valaisimet. Referenssiluku on yleensä merkitty valaisimen lasiin tai runkoon.

Tieliikennekäyttöön sallitussa lisäkaukovalossa tulee olla E-tyyppihyväksyntä (ECE R112). Jos aikeena on tilata lisävaloja netistä, kannattaa olla tarkkana. Jotkut ulkomaiset verkkokaupat saattavat mainostaa lisävalojen olevan E-hyväksyttyjä, vaikka todellisuudessa viitataan kuitenkin ECE R10-hyväksyntään. Kyseinen E-hyväksyntä kertoo vain laitteen radiohäiriösuojasta, mikä ei tee vielä valaisinta sopivaksi tieliikennekäyttöön Suomessa.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Lumise.fi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luetuimmat