Ajoneuvot | Koeajo | 22.2.2019

Maistiainen: Mercedes-Benz A 220 4Matic – tarkka, helppo ja hauska

Tutustuimme Mercedes-Benz A-sarjan 4Matic -nelivetoon jääradalla.

Jaa artikkeli

Neliveto saapui Mercedes-Benzin A-sarjaan edellisen sukupolven myötä. 4Matic-nelivetomallien tarjoaminen oli osa uutta, matalampaa ja urheilullisempaa A-sarjaa, joka oli kahden tila-autosukupolven jälkeen muuntautunut urheilulliseksi perheautoksi.

Entistä säädettävämpi

Neljännessä sukupolvessa voimansiirron perusratkaisu on ennallaan: kaksoiskytkinvaihteisto varustetaan kardaaniakselia pyörittävällä voiman ulosotolla ja varsinainen nelivedon ohjaus tehdään kardaanin ja takatasauspyörästön väliin asennetulla monilevykytkimellä. Nyt monilevykytkintä käytetään sähkömekaanisesti aiemman sukupolven sähköhydraulisen järjestelmän sijaan.

Mercedes-Benz A 220 4Matic

Kun auton anturit havaitsevat nelivetotarpeita, puristaa sähkömoottori kuularampilla monilevykytkimen kiinni, ja silloin kardaaniakselin veto välittyy takapyörille. Sähkömekaaniseen järjestelmään siirtyminen antaa järjestelmälle paremmat säätömahdollisuudet, nyt nelivedon ohjaus ei ole enää kiinni pyörintänopeudesta. Neliveto voidaan kytkeä ennakoidusti päälle jo paikallaan. Mercedes-Benz kertoo uuden sähkömekaanisesti ohjatun kytkimen tuovan myös kulutusetuja.

Ensitesti jääradalla

Uuden Mercedes-Benz A-sarjan neliveto toimii esimerkiksi Volkswagen Groupin poikittaismoottorisista autoista tutun BorgWarner-järjestelmän (entinen Haldex) tavoin.

Ensimmäisiä Haldex-järjestelmiä moitittiin aikoinaan kulmikkaasta toiminnasta. Moisille moitteille ei vuosiin ole ollut perusteita, eikä ole Mercedes-Benzinkään sovelluksessa.

Tutustuimme nelivetoiseen A-sarjaan Kuusamoon tehdyllä jääradalla, siis ideaaliolosuhteissa etsiä nelivetojärjestelmän rajoja turvallisesti. Aiemmat kokemukset järjestelmästä rajoittuvat kuivalle asvaltille, Mercedes-AMG A 35 4Maticin kanssa.

Mercedes-Benz A 220 4Matic

Ääriolosuhteissa A-sarjan 4Matic-järjestelmä toimii hienosti. Auto tuntuu pieneltä, ketterältä ja helposti heiteltävältä. Vetopito mutkista ulos on mainio, ja auto myös kääntyy nöyrästi mutkaan sisään. Neliveto toimii hyvin johdonmukaisesti, ja jos pyörillä suinkaan on pitoa, saa auton vietyä tarkasti haluamaansa linjaa pitkin mutkana sisään – ja ulos.

Monilevykytkin säätää tietokoneohjatusti taka-akselille menevän vedon määrää, ja järjestelmän säädössä on onnistuttu hienosti. Järjestelmän toimintaa voi myös hienosäätää ajotilavalinnalla.

Monivarsituenta kaupan päälle

Uuden A-sarjan nelivetomalleissa käytetään taka-akselilla A 250 -mallista tuttua monivarsituentaa, kun edullisemmat etuvetomallit tyytyvät yksinkertaisempaan yhdystukiakseliin. Teoriassa monivarsituenta mahdollistaa tarkemman pyöräkulmien hallinnan. Mahdollisesti hienostuneempi akselirakenne on myös hieman hiljaisempi, kiitos puslilla koriin kiinnitetyn apurungon.

Palaamme A-sarjan nelivetomallien pariin myöhemmin laajemman koeajon merkeissä. Silloin ajamme autolla myös suoraan.

Jaa artikkeli

Keskustelu