Mercedes-Benz logo

Ajoneuvot Historia Uutinen 15.11.2021

Mercedes-Benz: 100 vuotta tähtimerkin käyttöönotosta

Mercedes-Benzin tähtimerkki on tunnetuimpia ja arvostetuimpia brändilogoja automaailman lisäksi aivan yleisesti tuotemerkkien keskuudessa. Se tunnistetaan, vaikka automerkit eivät muuten kiinnostaisi lainkaan.

Marraskuun viidentenä vuonna 1921 Daimler-Motoren-Gesellschaft eli DMG haki tavaramerkkisuojaa rinkulan sisälle sijoitetun kolmisakaraisen tähden muotoiselle tunnukselleen sekä useille muille versioille siitä. Jo vuonna 1909 oli patentoitu kolmisakarainen tähti ilman rinkulaa. Nykyisenkaltaisesta, uudistetusta tähdestä tuli virallinen tavaramerkki elokuussa 1923. Tuon ajan autoille eräs tyypillinen piirre oli jäähdytysnesteen täyttöaukon korkki nokan päällä. Kun se yhdistettiin uuteen logoon, oli maailmankuulu konepellillä seisova tähtikoriste valmis. Ensimmäisen varsinaisen Mercedes-Benz -auton keulalle yhdistelmä ruuvattiin vuonna 1926, kun DMG yhdistyi Benzin kanssa.

Mercedes-Benz 540 K Hebmüller Coupe grille - Rm Sotheby's

Näin ylväästi lepää tähtimerkki taannoisen huutokauppahelmen, vuoden 1937 Mercedes-Benz 540 K Hebmüller Coupén keulalla.

Sen jälkeen vuosikymmenten varrella aina omaan aikakauteensa sopinut tähtimerkki onkin levinnyt laajalle. Se on löytynyt jos jonkinlaisten henkilöautojen lisäksi paketti- ja kuorma-autojen keulilta, moottoreista maa-ajoneuvoista lentokoneisiin, unohtamatta niitä isoja pyöriviä kaupunkien katoilla. Harvan automerkin logo on kyllin arvostettu, jotta asiakas olisi itse valmis maksamaan siitä, että se näkyy myös pimeällä. Mutta Mercedeksen 100-vuotias tähtimerkkipä on.

Mercedes-Benz logo

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat