Ajoneuvot | Huutokauppahelmet | 11.1.2020

Huutokauppahelmet – Mercedes-Benz 540 K

Kauan kadoksissa ollut Mercedes-Benz 540 K Hebmüller Coupe on löytynyt ja huutokaupattavana Arizonassa. Miljoonan dollarin hinta-arvion takana on kiehtova tarina.

Jaa artikkeli

Mercedes-Benz 540 K edustaa aikakautensa ylellisintä huippuluokkaa. Se on yhtälailla saksalaisen insinöörityön taidonnäyte kuin omistajansa arvovallan näytös. Vuosien 1936 ja 1940 välillä Sindelfingenin tehtaalta valmistui vain 419 koria, vaikka korimallivaihtoehtoja oli peräti 11 erilaista.

Näistä eräs halutuimmista lienee toisen sukupolven Cabriolet A, jota tehtiin 23 kappaletta. Sen aaltomaisesti kaartuvat lokasuojat jatkavat linjaansa aina auton pyöreään takaosaan asti. Moottori on sijoitettu 185 millimetriä tavallista taaemmaksi, josta tehdas käyttää nimitystä ”Fahrgestell mit zurückgesetztem Motor”, siirtäen samalla myös jäähdyttäjän säleikköä samaan suuntaan muuttaen keulailmettä aggressiivisempaan suuntaan.

Kauniin kuoren alla piilee edistyksellinen tekniikka. Auton joka nurkka on erillisjousitettu modernein kierrejousin ja iskunvaimentimin. Insinööri, ja entinen kilpakuljettaja, Max Sailerin suunnittelema 5,4-litrainen kahdeksansylinterinen rivimoottori tuottaa 180 hevosvoimaa mekaanisen ahtimen avustamana.

1937 Mercedes-Benz 540 K Hebmüller Coupe – RM Sotheby’s

Arizonassa perjantaina 17.1. huutokaupattava Mercedes-Benz 540 K -yksilö edustaa juuri edellä kuvattua Cabriolet A –korimallia ja sen tilasi uutena saksalainen Duisburgissa majaansa pitävä Brabender GmbH. Sieltä auto matkasi aikanaan Düsseldorfiin Henkel & Cie –yrityksen omistavan suvun hoiviin. He tilasivat avoautoon uuden coupé-korin vuonna 1951 ja toimittajana oli Karosseriewerke Joseph Hebmüller Söhne.

Korivalmistaja poisti avattavan kangaskaton sekä a-pilarit ja tuulilasin. Tilalle rakennettiin kaksiosainen tuulilasi, jonka muoto jatkui saumattomasti uusiin kattolinjoihin. Myös runsaasti muita muutoksia tehtiin, kuten jatketut kromireunuksella varustetut helmat tai hienoisesti lyhennetty perä. Tietääksemme kyseessä on maailman ainoa tällä tavoin koritettu Mercedes-Benz 540 K Cabriolet A.

Kyseinen yksilö ilmestyi Yhdysvalloissa vuonna 1954 uudella kaksivärimaalauksella, jossa kermanvalkoiseen oli sekoitettu harmaat lokasuojat. Kahta vuotta myöhemmin auto oli New Yorkissa ja tällöin kattoon oli leikattu avattava kankaasta valmistettu kattoluukku. Vuonna 1968 auto huutokaupattiin ja sen osti John P. Quirk Nebraskaan kahden Spezialcoupen rinnalle.

Quirk vei tämän Mercedes-Benz 540 K Hebmüller Coupen paikalliseen autonäyttelyyn, jossa se hävisi näyttelyn parhaan palkinnon juuri entisöidylle John Deere -traktorille. Suutuksissaan hän piilotti auton talliinsa uhaten ettei sitä koskaan enää nähtäisi – ja autohan seisoi tuossa tallissa tämän jälkeen yli neljäkymmentä vuotta. Vaikka auton olemassaolosta oli todisteita, niin juuri kukaan ei tiennyt mihin kyseinen yksilö oli hävinnyt.

Nyt tämä Mercedes-Benz 540 K Hebmüller Coupe on ensimmäistä kertaa tarjolla sitten vuoden 1969. Alkuperäinen runko ja voimansiirto on yhä tallella ajokuntoisessa autossa. Täydellinen entisöinti saattaisi olla hyvä ajatus, mutta Mercedes-Benz 540 K on arvostettu ja haluttu lähes kunnosta huolimatta. Tämä Hebmüller Coupe oli kauan kadoksissa, mutta nyt se löytyy reilun miljoonan dollarin hinta-arviolla.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Darin Schnabel/RM Sotheby´s Lähde: RM Sotheby´s

 

Jaa artikkeli

Keskustelu