Rolls-Royce Cullinan

Ajoneuvot Esittely Uutinen 13.5.2018

Parhaiten överi myös maasturiluokassa: Rolls-Royce Cullinan

Kun luksusmerkit suuntaavat pois pikitieltä, on se luonteva suunta myös Rolls-Roycelle.

Kun Rolls-Royce lähtee mukaan lähivuosien maasturivillitykseen, se tekee sen luonnollisesti omilla ehdoillaan. Osa kannustuksesta tuli suoraan merkin asiakkailta, jotka pyysivät isoa ja rohkeaa maasturia arkailevan crossoverin sijaan. Niinpä Rolls-Royce Cullinan on iso ja röyhkeästi merkkinsä edustaja.

Rolls-Royce Cullinan

Aaveiden ja muiden kummitusten joukossa nimi Cullinan saattaa aiheuttaa hiukan hämmennystä, mutta nimi on lainattu maailman suurimmalta luonnontimantilta. Kaiken kaikkiaan yli 620 gramman timantti hiottiin lopulta 105 osaan, jotka saivat edustuspaikat Yhdistyneiden kuningaskuntien kruununjalokivistä. Hiotuista timanteista suurin, Cullinan I eli Suuri Afrikan tähti, on upotettu hallitsijan valtikkaan ja Cullinan II, Pieni Afrikan tähti, on upotettu valtakunnankruunuun.

Rolls-Royce Cullinan

Massiivisista mittasuhteistaan huolimatta Rolls-Royce Cullinan ei ole myöskään suurin Rolls-Royce. Auto on 5,34 metriä pitkä, 2,14 metriä leveä, 1,84 metriä korkea ja sen akseliväli on reippaahkot 3,30 metriä. Malli on tarkoitettu Ghostin maasturiversioksi, joka tarjoaa esimerkiksi pitkää Range Roveria enemmän jalkatilaa. Malliston huipulla on edelleen ylhäisen yksinäinen Phantom. Innoitusta on kuitenkin haettu Rolls-Roycen historiasta, sillä 1920-luvulla esimerkiksi maharadžat käyttivät Rolls-Roycejä metsästysautoinaan. Ylistipä itse Arabian Lawrencekin aavikolla olevan Rolls-Roycen rubiineja arvokkaammaksi.

Rolls-Royce Cullinan

Isojen Rolls-Roycejen tavoin Cullinanin takaovet aukeavat kaapparityyliin ja citroenmaisesti korkea auto laskeutuu 40 millimetriä, kun keskuslukitus avataan. Molemmat ominaisuudet pyrkivät helpottamaan korkeaan ja tilavaan autoon kulkemista. Luonnollisesti ovet voi sulkea napin painalluksella. Valmistaja mainostaa pohtineensa myös likaisten lahkeiden ongelmaa ja muotoilemalla ovet niin, että ne suojaavat kynnyslistoja kuralta ja lialta. Tämä on auto, joka on yhtä aikaa Rolls-Roycen käsitys perhevaunusta ja sopivasta saapumistavasta oopperaesitykseen.

Rolls-Royce Cullinan

 

Tarjolla on kaksi erilaista takaistuinversiota. Tuttujen ja erittäin ylellisten yksilöllisten istuinten lisäksi tarjolla on kolmen hengen penkki-istuin, joka on ensimmäistä kertaa Rolls-Roycen historiassa kaadettavaa mallia. Vakiovarusteena kuljetustilaa on 560 litraa, 600 litraa ilman hattuhyllyä, ja tila on laajennettavissa 1 930 litraan. Pisin lastauspituus on 2 230 millimetriä kiitos sähköisesti takaistuinten tasolle nousevan tavaratilan pohjan. Rolls-Royce huomauttaa, että myös takaistuinten niskatuet säätyvät ylös penkkejä kaadettaessa, jotta niskatuista ei jäisi painautumia istuinosaan. Takaistuimet ovat tarkoituksella etuistuimia selkeästi korkeammalla, osin jo esteettömän näkyvyydenkin vuoksi.

Rolls-Royce Cullinan

Valmistaja on valmis räätälöimään myös tavaratilan erilaisiin käyttötarkoituksiin, sillä Cullinaniin saa eräänlaisia harrastearkkuja. Valmistaja esitteli kahdella takaistuimella ja teepöydällä varustettu piknik-varustusta urheilutapahtumien seuraamiseen, mutta tarjolla on esimerkiksi valokuvaukseen, kalastukseen tai vaikkapa drone-kisailuun sopivia ratkaisuja. Rolls-Royce ei myöskään pidä mahdottomana ajatusta, että autotallissa olisi useampi varustearkku esimerkiksi kiipeilyn tai kalastuksen tarpeisiin ja niiden vaihtaminen sujuisi sähkökäyttöisellä nosturilla. Tarvittaessa tavaratila voidaan myös eristää matkustamosta väliseinällä, jotta kyytiläiset eivät joudu kärsimään vaikkapa viileästä ulkoilmasta autoa lastaillessa.

Rolls-Royce Cullinan

Rolls-Roycen mukaan pienempi ja lämmitetty ohjauspyörä kertoo siitä, että Cullinan on myös suunniteltu tosissaan ajettavaksi. Kuljettajalla on käytössään koko joukko varusteita ja avustimia aina alamäkihidastimesta ja keskikonsolin maastoajonapista alkaen. Tarjolla on muun muassa yönäöllä varustettu näkyvyysavustin jalankulkija- ja villieläinvaroituksella, 360°-ympäristökamerajärjestelmä sekä kaikki viimeisimmät turvavarusteet.

Rolls-Royce Cullinan

Oikean polkimen taakse kätkeytyy 571 hevosvoiman ja 850 newtonmetrin 6,75-litrainen V12, joka on varustettu kahdella turbolla. Maasturi olisi pelkkää huutelua ilman nelivetoa, joten Cullinan on varustettu Rolls-Roycelle täysin uudella nelivedolla ja myös nelipyöräohjauksella.

Uuden Phantomin tavoin Cullinan pohjautuu Architecture of Luxury -yhteisrakenteeseen, jonka avulla valmistaja on halunnut tuoda taikamattokyydin myös korkeaan maasturiin ja tieverkoston ulkopuolelle. Vahvistettu ilmajousitus ja sähköisesti ohjattu iskunvaimenninjärjestelmä hyödyntää muiden sensoritietojen lisäksi myös etukameran tietoa. Maastoajossa järjestelmä myös painaa renkaita aktiivisesti pintaa vasten, jos se epäilee renkaan menettävän pitoa. Rolls-Roycen mukaan avainsanat ovat ”vaivaton kaikkialla” ja valmistaja nimittääkin maastoajonäppäintä Kaikkialla-napiksi.

Rolls-Royce Cullinan on hinnoiteltu Britanniassa noin 290 000 euroon ennen lisävarusteita. Aivan minimibudjetilla autoa ei välttämättä kannata hankkia muutenkaan, sillä riittävän voimanlähteen ansiosta Cullinanin yhdistetty kulutus on 15,5 litraa per 100 km ja auto tuottaa 341 grammaa hiilidioksidia per kilometri.

Rolls-Royce Cullinan

Lähde ja kuvat: Rolls-Royce

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Rolls-Royce

Kaikki koeajot

Uusimmat