Rolls-Royce Phantom

Ajoneuvot Autonäyttely Esittely Geneve 2018 Uutinen 17.3.2018

Hetki hiljaisuudessa: Rolls-Royce Phantom messuhälinässä

Geneven autonäyttelyn hälinässä on vain yksi todellinen pakopaikka: Rolls-Royce Phantomin takaistuin.

”DOOR” lukee mustassa napissa yksiselitteisesti. Päättäväinen painallus ja Rolls-Royce Phantomin raskas kaappariovi sulkeutuu pehmeästi mutta kiireettömästi. Tömps.

Hiljaisuus laskeutuu. Geneven kansainvälinen autonäyttely valmistajineen, vloggaajineen ja mainosvideoineen on poissa.

Ei vain auto

Musta nahkaverhoilu suorastaan upottaa pehmeydellään. Tilaa on enemmän kuin opiskelijayksiössä, eikä niissä ole tähtitaivasta katossa. Verhoiluun istutetut pienet valokuidut luovat Phantomiin oman avaruuden, jonka tähtikuvion ostaja saa valita vaikkapa syntymäpaikkansa mukaan.

Rolls-Royce Phantom

Mukavuuksien myötä tulee myös hallintalaitteita. Oven ja sähköverhojen napit sijaitsevat oopperaikkunan karmissa, oveen on laitettu puolestaan ilmastoinnin hallintalaitteet. Puhalluksen pienin taso on ”soft”, tietenkin.

Rolls-Royce Phantom

Mikäli Phantomista joutuisi poistumaan sateessa, on oveen kätketty myös täysikokoinen sateenvarjo halutuissa väreissä. Sateenvarjon säilytyslokero on luonnollisesti lämmitetty ja tarvittaessa jämäkkää varjoa voi käyttää myös puolustautumiseen tai paparazzeilta suojautumiseen.

Ehkä maailman parhaasta laiskanlinnasta on kuitenkin poistuttava takaisin messujen hälinään.

Rolls-Royce Phantom

Toimittajakolleega Ahtiainen hymyili kunnes kuuli, että koeistuttu auto oli ”vain” lyhyen akselivälin malli.

Miksi lentäisit?

Rolls-Roycen jälkimyynnistä vastaava tehtaan edustaja huomaa kiinnostuksemme. Takuun lisäksi auton mukana tulee palvelusopimus, jotta omistajan ei tarvitsisi murehtia kulkupelinsä huolloista. Huollot pyritään tietysti järjestämään mahdollisimman kivuttomasti ja tarvittaessa jälkiasennuksena saa jopa korin muotoja koristavan kylkiviivan.

Rolls-Royce Phantom

Rolls-Royce Phantom ruusukultaisin yksityiskohdin.

– Turha huijata ketään. Kyseessä on auto, joten kyllä Rolls-Roycekin tarvitsee huoltoa, mutta yritämme tehdä kokemuksesta mahdollisimman kivuttoman, edustaja kertoo.

Tehtaalla on myös oltu tyytyväisiä auton kestävyyteen ja käytettyjen markkinoilla autot ovat pitäneet arvonsa hyvin. Pitkille matkoille tarkoitettu Rolls-Royce saattaa kerätä myös kohtuullisen määrän kilometrejä. Eräs lentämistä kammoava brittiasiakas on hoitanut manner-Euroopan bisneksensä Phantomin pikkuveljellä Ghostilla jo muutaman vuoden ajan ja kilometrejä on kertynyt vajaa 200 000.

Jos vaihtoehtona ovat turvatarkastusjonot, myöhästelyt ja meteli, on ratkaisu helppo ymmärtää.

Rolls-Royce Phantom

Kuvissa esiintyvä pitkän akselivälin Rolls-Royce Phantom lähti illalla uudelle omistajalleen.

Täysin uusi, edelleen paras

Laajentuneen tuotevalikoiman ansiosta Rolls-Roycella on myös ennätyskiire tehtaillaan. Auton valmistus toki kestää edelleen sen mitä se kestää, eikä kiireellä ei ole Goodwoodin tehtaalla sijaa. Phantomia pienemmät Ghost, Wraith ja Dawn ovat kuitenkin onnistuneet kasvattamaan merkin myynnin aivan uusiin lukemiin.

Luonnollisesti Phantomin saa juuri sellaisena kuin sen haluaa, joten varusteiden lisäksi myös värien ja verhoilun suhteen tarjolla on lähes rajaton värivalikoima. Jopa Rolls-Roycen keulalla asuva Spirit of Ecstasy on viime vuosina näyttäytynyt hopean lisäksi mustana, kristallisena ja ruusukultaisena. Kahdeksannen sukupolven Phantomissa on panostettu personoitavuuteen, joten jopa kojelaudan teeman voi valita vapaasti.

Rolls-Royce Phantom

Pitkän konepellin alla on 6,75-litrainen V12, joka on saanut tuekseen kaksi turboahdinta. Tehoa on maltilliset 571 hevosvoimaa, sillä tärkeintä on pehmeys ja eleettömyys. Moottori ei kuulu ulos eikä varsinkaan auton sisään. Valmistajan mukaan 2,6 tonnia painava pitkän akselivälin Phantom suorittaa 0–100 km/h järjettömässä 5,4 sekunnissa. Yhdistetyksi kulutukseksi ilmoitetaan 13,9 litraa per 100 km.

Niin, se akseliväli. Toimittajakolleega Ahtiaisen hymy Phantomin takapenkillä hyytyy vasta, kun koeistuttu yksilö paljastuu lyhyen akselivälin malliksi. Messuosastolla olevat pitkän akselivälin Phantomit on jo myyty, joten pian onnekkailla on autotallissaan 5,98 metriä maailman hienointa luksusta.

Onko Rolls-Royce Phantom maailman paras auto? Kenties. Instituutio ei vain ole erityisen kiinnostunut siitä, miten muut sen näkevät.

Rolls-Royce Phantom Spirit of Ecstasy ruusukulta

Rolls-Royce tietää olevansa ainutlaatuinen.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Aake Kinnunen, Lauri Ahtiainen

Lue myös:

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Rolls-Royce

Kaikki koeajot

Uusimmat