Ajoneuvot Uutinen 24.4.2023

Retroneliveto Toyota FJ Cruiserin myynti on päättynyt lopullisesti 17 vuoden jälkeen kaikkialla maailmassa

Viimeiset uudet FJ Cruiserit valmistettiin joulukuussa, ja viimeisenä malli poistui katalogista Etelä-Afrikassa. Final Edition oli puolestaan Lähi-idän yksinoikeus.

Konseptina FJ Cruiser on itse asiassa jo 20 vuotta vanha, sillä samanniminen konseptimalli nähtiin Detroitin autonäyttelyssä vuonna 2003.

FJ Cruiser tehtiin erottumaan massasta lainaamalla elementtejä vuosina 1960 – 1984 valmistetusta J40-sarjan Land Cruiserista. Ulkokuoressa näkyvä sympaattinen retroilme yhdistettiin maskuliiniseen olemukseen ja todelliseen maastokykyyn.

 

FJ Cruiserissa nautittiin muun muassa Toyotan luksusta painottavia Land Cruisereita korkeammasta, 245 millimetrin standardimaavarasta sekä reilun kokoisista renkaista. FJ Cruiser perustui joka tapauksessa teknisesti Land Cruiser Pradon (Euroopan Land Cruiserin) lyhennettyyn, kaksioviseen malliin. Pituutta FJ Cruiserilla on 4,67 metriä.

Erikoisuudet eivät FJ Cruiserissa päättyneet retroilmeeseen, sillä siinä nähtiin muun muassa lyhyet kaappariovet toimittamassa takaovien virkaa, kolme tuulilasinpyyhkijää sekä analogiset kompassi ja asentomittari kojelaudan päällä. Auto säilyi periaatteessa muuttumattomana koko 17-vuotisen tuotantouransa ajan.

Ohjaamokin oli käytännössä joitain liitettävyystoimintoja lukuun ottamatta identtinen vuonna 2006 ja 2022 valmistettujen mallien välillä. Samaa voi sanoa myös voimalinjasta: FJ Cruiserin 4,0-litrainen V6 ja viisivaihteinen automaattivaihteisto eivät ehkä ole enää kehityksen kärjessä, mutta toimintavarmuudesta ei varmasti jää epäselvyyksiä.

4,0-litrainen V6 tuotti viimeisimmissä päivitysversioissa 200 kilowattia ja 380 newtonmetriä. Vaikka takamaat ovatkin FJ Cruiserin koti, ei asfaltillakaan mene yhtään huonommin, sillä auto kiihtyy nollasta sataan 7,6 sekunnissa.

Lopetettiin vähin äänin

Toyota ei varsinaisesti huudellut lopettaneensa FJ Cruiserin tuotannon, mutta vahvisti kyllä asian tapahtuneen joulukuussa 2022. Toyotahan valmistutti FJ Cruiseria tytärmerkkinsä Hinon tehtaalla Homurassa, Tokion alueella.

Viimeiset markkina-alueet, joilla autoa myytiin, olivat Persianlahden yhteistyöneuvoston maat Lähi-idässä, Filippiinit sekä Etelä-Afrikka. Viimeisenä FJ Cruiser poistui Toyotan tuotteistosta Etelä-Afrikassa, kun tuotanto oli lakannut jo 3 – 4 kuukautta aiemmin. Viimeiset autot myytiin siis Etelä-Afrikassa, jossa rekisteröitiin maaliskuussa 3 kappaletta uusia FJ Cruisereita.

Viime vuoden puolella Toyota lanseerasi FJ Cruiserista myös Final Edition -mallin, joka tuli myyntiin Lähi-idässä. Kuten kaikki isot ja nelivetoiset Toyotat, myös FJ Cruiser on ollut suhteessa erittäin suosittu juuri Lähi-idän markkinoilla, ja nimenomaan siitä syystä erikoismalli suotiin juuri tälle vauraalle alueelle.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat