Ajoneuvot Koeajo Pyöräily 20.5.2023

Sähköpyörän koeajo: Yamaha Wabash RT – vauhdikas sähkö-gravel sorapoluille

Yamahan uuden sähköpyörämalliston yksi jäsen on gravel-pyörä, joka osuu hyvin aikaan, jolloin graveleiden suosio kasvaa entistä enemmän. Hyvää: kokonaisuus, maasto-ominaisuudet, hissitolppa, ajettavuus vaikeammassakin maastossa. Huonoa: Ohjaamon sotkuisuus, nimettömät vanteet.

Yamaha on nyt aloittanut sähköpyörien myynnin myös Euroopassa. Ensimmäisenä kesänä mallistossa on tarjolla ainakin kolme eri pyörää, joista yksi sähköavusteinen täysjousitettu maastopyörä Yamaha Moro 07.

Toinen Yamahan uutuus Eurooppaan on Wabash RT -niminen pyörä, joka osuu koko ajan suosiotaan kasvattavaan gravel-luokkaan. Yhdysvalloissa kyseisiä pyöriä on myyty jo jonkun aikaa ja Wabash-pyörästä on nyt Eurooppaan tullut pyörän toinen evoluutio.

Gravelin suosio kasvaa

Gravel-pyörä on risteytys maastopyörää ja maantiepyörää ja sen gravel-pyöräilyn suosio kasvaa juuri lajin monipuolisuuden vuoksi. Gravel-pyörillä voi tehdä vauhdikkaita porukkalenkkejä samoin kuin maantiepyörilläkin, mutta sorapoluilla ja jopa metsässä. Gravel-pyörä sopii erityisen hyvin myös ympärivuotiseen työmatka-ajoon, koska siihen voi laittaa talveksi myös nastarenkaat alle.

Kun gravel-pyörät kasvattavat koko ajan enemmän ja enemmän suosiotaan, myös sähkö-graveleita alkaa tulla koko ajan enemmän ja enemmän markkinoille ja siinä mielessä Wabash RT osuu erinomaiseen saumaan.

Yamahan Wabash RT:ssä käyttämä Shimanon GRX-osasarja on nimenomaan tehty ja suunniteltu gravelpyöriin ja gravel-ajoon. GRX toimii täsmällisesti, tosin välillä Shimanolle tyypillisesti eli vaihdot tapahtuvat hieman äänekkäästi. Wabash on läpejään Shimanon GRX:ää, niin jarrut ja vaihteisto ovat samaa eritysesti graveleihin suunniteltua osasarjaa.

Yamaha Wabashissa on vakiona 45 milliä leveät renkaat ja pyörän runko on suunniteltu siten, että vielä isommatkin renkaat mahtuisivat pyörimään siinä. Mutta gravel-renkaita on saatavilla jopa 50 milliä leveinä ja sellainen rengastus Wabashiin on mahdollista myös asentaa.

Yamahaan asennetut 45-milliset Maxxis-renkaat ovat myös yllättävän hyvin rullaavat asfaltilla ja sorallakin. Mutta sen kääntöpuolena tulee se, että renkaat eivät ole parhaimmillaan vaativassa maastossa. Ylipäätään Yamaha on vauhdikas pyörä ajaa ja se rullaa hyvin.

Leveä droppitanko

Wabashin ohjaamossa on otettu huomioon myös gravel-ajon vaatimukset. Ohjaamon droppitanko kaartuu ulospäin, joka tuo vakautta vähän vaativammassa maastoajossa. Sen lisäksi ohjaintangon muotoilu vapauttaa tilaa hyvin myös tankolaukulle, jos Wabash RT:llä mielii pidemmille bike packing- eli retkeilyreissuille. Ajettavuuden näkökulmasta tangon muoto myös toimii, ajoi Wabashia sitten ala- tai yläotteelta. Alaote on leveä, mutta se tekee ajettavuudesta todellakin vakaan.

Wabashissa on myös hissitolppa, joka saattaa tuntua gravel-pyörässä aavistuksen kornilta ajatukselta, mutta se nimenomaan myös mahdollistaa sen, että pyörällään voi poiketa  hankalampaan maastoon. Hissitolppa gravelissa tuo vakautta alamäkien laskeutumiseen siinä missä maastopyörässäkin. Pyörän hinta on kuitenkin vain reilu neljä tonnia, joten hyvä, että tällaisessa asiassa ei ole lähdetty tinkimään. Hissitolpan jousto on S-kokoisessa pyörässä 40 milliä ja M- ja L-koon pyörissä 60 milliä.

Droppitangon ongelma on se, että hissitolpan vipu, sähkömoottorin ohjain ja muut pyörän hallintaan vaikuttavat säätimet on hankalammat sijoittaa kun maastopyörän tangon päihin, joten ohjaamosta tulee helposti sotkuisen näköinen. Yamaha on lisännyt ohjaamoon vielä soittokellon ja jos pyörään lisää vielä vaikka ajotietokoneen, ohjaamo on todellakin täynnä kaikenlaista vimpainta.

Toki soittokellon voi sijoittaa droppitangon päähän ohjaamoa siistiäkseen, mutta se vaatii toisenlaisen soittokellon hankkimisen. Yamahan sähkömoottorin ohjain, Display A ei oikein myöskään istu ohjaamoon, mutta Wabashissa on selkeästi lähdetty siitä, että pyörä kasataan olemassa olevista komponenteista eikä siihen ole lähdetty erikseen suunnittelemaan sähköjärjestelmän ohjainta, joka istuisi sekä muotoilunsa että sijoittelunsa puolesta paremmin droppitankoiseen ohjaamoon. Ehkä sitten seuraavassa sukupolvessa.

Hyvin toimiva sähkömoottori

Wabashin 180-milliset jarrulevyt tukevat sekä ohjaamon muotoilua, että hissitolpan speksaamista pyörään, Yamahalla on selvästi haluttu tehdä pyörä vaativammalle käyttäjälle, vaikkakin se on parhaimmillaan nopeilla, aavistuksen teknisillä neulaspoluilla. Jarruteho Wabash RT:ssä on siis myös hyvä.

Wabash RT:n kiekot ovat Moro 07:n tapaan Yamahassa niin sanotusti nimettömät, joka tämän hintaluokan pyörässä ei välttämättä ole hyvä asia, koska tämän hintaisten pyörien ostajat ovat monesti hyvin laatutietoisia.

Yamaha on myös siinä mielessä miellyttävä ajaa maastossa, että moni pyöräilijä haluaa nauttia pyöräillessään myös luonnon läheisyydestä. Yamahan sähkömoottori on hiljainen kaikissa olosuhteissa. Huippuvääntö moottorissa on 70 newtonmetriä. Akku puolestaan tarjoilee 500 wattituntia, joka riittää aika hyvin moneen tarpeeseen, pyörän paino ei ole kuitenkaan kuin reilu 20 kiloa.

Yamahan sähkömoottorissa on neljä eri avustustasoa, +Eco, Eco, STD ja High, aiemmin koeajamassamme Moro 07 -maastopyörässä niitä on viisi. Wabash-gravelista löytyy Moron tapaan myös automatiikka. Automatiikka toimii Yamahan PW ST -sarjan sähkömoottoreissa pehmeämmin kuin PW X3 -huippusarjassa. Muutenkin Yamahan moottorin toiminta on erinomaista, poljinvaste siinä on hyvä ja moottori reagoi pehmästi.

Yamaha on valmistanut sähkömoottoreita muiden pyörävalmistajien tarpeisiin jo vuosikymmeniä ja sähköpyöriäkin jo 30 vuosikymmentä, ja nyt Yamahan pyörät ovat vihdoin saapuneet myös Eurooppaan. Rantautuminen on kahden pyörämallin perusteella ollut varsin näyttävä, mitä isolta japanilaiselta pelurilta sopi myös etukäteen odottaa.

Yamaha Wabash RT on oiva valinta sellaiselle pyöräilijälle, joka tykkää ajaa vauhdikkaasti niin työmatkaa kuin vapaa-ajan ajoja. Se on miellyttävä kaveri kaikenlaisissa tilanteissa ja sillä ajaa hymyssä suin.

Yamaha Wabash RT

Hinta: 4 133 euroa
Paino: 21,4 kg
Runko: Alumiini
Rungon koko: S, M, L
Etuhaarukka: Alumiini
Ohjaustanko: Flare Drop. 31.8 dia. 46cm c-c “width at hood”, 58cm c-c “width at drop”
Jarrut: Shimano GRX RX400
Vaihteisto: Shimano, GRX RX812, Shimano CS-M7000 11-42t 11-speed takapakka
Vaihdevipu: Shimano GRX 11-speed RX600
Kampisarja: Alumiinikampi, S/165 mm, M ja L/170 mm
Ketju: KMW e11 TURBO EPT
Istuin: Yamaha Off-Road Cro-Mo Rail
Istuinkannatin: Limotec, dropper-satulatolppa, halkaisija: 30,9 mm pituus: 295 mm, joustoliike: S/40 mm, M ja L /60 mm
Rengaskoko: 700c
Vanteet: ei ilmoitettu
Renkaat: Maxxis Rambler 700 x 45c TR EXO 120tpi
Sähkömoottori: Yamaha PWSeries ST
Akku: Yamaha Lithium Ion 500 Wh, 36V, 13.4Ah
Sähkömoottorin ohjain: Yamaha Display A
Takuu: 3 vuotta

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat