Ajoneuvot | Uutinen | 22.6.2019

Takaovet ja muhkeammat muodot: BMW 8-sarjan Gran Coupe

BMW:n lippulaivaksi saapunut 8-sarja saa odotetun Gran Coupe -malliversionsa. Takaovien myötä luvassa on paljon muhkeusennätyksiä.

Jaa artikkeli

Jos muutos Reserva-viinistä Gran Reservaksi vaatii lisäaikaa tammitynnyrissä, lienee samaa menetelmää sovellettu myös BMW 8-sarjan Gran Coupen kohdalla. Lippulaivakruiserin neliovinen ”coupe” noudattelee  valmistajansa tyyliä muun muassa 4- ja 6-sarjan Gran Coupejen hengessä, mutta lisäkypsytetty 8-sarja on monella tapaa muhkein BMW tähän mennessä.

BMW 8-sarjan Gran Coupe

BMW 8-sarjan Gran Coupe on venynyt 231 millimetrillä kaksiovisiin versioihin verrattuna, joten auton kokonaispituus on nyt 5,08 metriä. Muutoksesta suurin osa, 201 millimetriä, johtuu yli kolmeen metriin venyneestä akselivälistä. Yhdessä 61 mm kasvaneen korkeuden kanssa baijerilaiset ovatkin halunneet tehdä Gran Coupesta aidosti tilavan.

Korkeutta on kasvatettu muun muassa kääntämällä tuulilasia pystympään asentoon. Katolta on toisalta poistettu haineväantenni integroimalla antennit osaksi takaikkunaa ja tavaratilan kantta. Toisaalta takaluukun ympärillä olevat muodot vaativat käsityönä tapahtuvaa viimeistelyä.

BMW 8-sarjan Gran Coupe

8-sarjan Gran Coupen raideleveys on edessä sama kaksiovisten mallien kanssa, mutta takana mittaa on tullut 28 mm lisää. Lopputuloksena on levein BMW nykymallistossa. Myös jalkatilojen pitäisi olla parhaat BMW-coupejen keskuudessa.

BMW 8-sarjan Gran Coupe

Mallistoennätyksiä on haettu myös etuvalojen viirumaisuudessa, joiden BMW kertoo olevan malliston kapeimmat. Mukautuvat led-valot voi varustaa lisävarusteisin laser-kaukovaloin. Munuaismaski ei tällä kertaa riko ennätyksiä, mutta kookas koko on osa merkin nykyimagoa. Kapeat led-takavalot ja kookas panoraamalasikatto kruunaavat valokokonaisuuden.

 

Tehdas lupailee, että Gran Coupe on vain 70 kilogrammaa kaksiovisia 8-sarjalaisia painavampi, kiitos älykkäästi käytettyjen materiaalien. Moottoriversiosta riippuen omamassa vaihteleekin 1 875 ja 2 070 kilogramman välillä. Lisävarusteinen hiilikuitukatto ja erillinen hiilikuitupaketti tuovat painopistettä alemmas sitä kaipaaville. Ulkonäkötietoisille tarjolla on myös BMW Individual Compositions -ulkonäköpaketteja ja perusvärien lisäksi valittavana ovat BMW Individual -ohjelman värit, kuten kuvissa esiintyvä Frozen Bluestone -mattasininen.

BMW 8-sarjan Gran Coupe

Muhkean pinnan alla

Kookkaiden ovien takaa paljastuu enemmän tilaa kuin 8-sarjan kaksiovisissa malleissa. Keskitunnelia on venytetty huomioimaan paremmin takamatkustajat. Takapenkin reunapaikat on muotoiltu muhkeiksi erillisistuimiksi, mutta keskipaikka on säilytetty ”lyhyitä ajomatkoja varten”. Toisaalta takaistuimet ovat käännettävissä 40/20/40-suhteessa. Vakiona tavaratilaa on 440 litraa.

BMW 8-sarjan Gran Coupe

Muilta osin luvassa on sama valikoima verhoiluvaihtoehtoja ja mukavuusvarusteita kuin 8-sarjassa. BMW:n tutun iDriven lisäksi kuljettajan työpistettä määrittää kookas mittaristonäyttö.

BMW 8-sarjan Gran Coupe tulee myyntiin neljänä voimalinjaversiona. 840d xDrive ja M850i xDrive ovat nekin tutut jo kaksiovisista 8-sarjan edustajista. Parhaimmillaan Gran Coupe kiihtyy 0–100 km/h 3,9 sekunnissa, kiitos M850i:n 530-hevosvoimaisen ahdetun bensiini-V8:n.

BMW 8-sarjan Gran Coupe

Lisäksi valikoimaan kuuluu valmistajan tuttuun 3,0-litraiseen 340 hevosvoiman bensiinirivikutoseen perustuva takavetoinen 840i ja nelivetonen 840i xDrive. Nähtäväksi jää nähdäänkö jatkossa myös M8 Gran Coupe.

BMW 8-sarjan Gran Coupe saapuu Euroopan katukuvaan syyskuusta alkaen.

Lähde ja kuvat: BMW

Jaa artikkeli

Keskustelu