Ajoneuvot | Uutinen | 10.6.2019

Siinä ei kauan mennyt: BMW M8 saapui ja toi tullessaan piristetyn Competition-version

Vahvaa paluuta tekevä BMW:n 8-sarja sai kerralla peräti neljä M-versiota.

Jaa artikkeli

BMW M8 Coupé, BMW M8 Convertible ja samat koriversiot valmiiksi piristetystä M8 Competitionista. Jos alkuperäisestä 8-sarjasta ei koskaan tullut aitoa M-versiota, korjaa BMW asian julkistamalla uudesta kasista peräti neljä M8:aa kerralla.

Kun huomioidaan vielä, että perusmalleista toinen kulkee mallinimellä M850i, alkaa M-kirjaimettoman 8-sarjalaisen ostaminen olla suoranainen haaste.

BMW M8 Competition Coupe

600 ja 25

BMW M8:n voimanlähteenä on 4,4-litrainen ahtimin höystetty bensiini-V8. Perus-M8 (!) tuottaa 600 hevosvoimaa ja 750 Nm. Competition kiristää suoritusarvoja vielä 25 hevosvoimalla, minkä lisäksi moottoriversio pitää saman huippuväännön yllä 200 r/min (1 800 – 5 800 r/min) myöhempään.

Moottorin teknologisten erinomaisuuksien lisäksi BMW mainitsee, että kirein moottoriversio on varustettu jäykemmillä moottorituilla, joka parantaa ajettavuutta ja tuo enemmän mökää matkustamoon.

BMW M8 Competition Convertible

Vaihteistona on kahdeksanpykäläinen M Steptronic -automaatti. Vaihteiston jälkeen luvassa on sama kysymys kuin nykyisen M5:n kohdalla: neliveto vai takaveto? Voimalinja suosii oletuksenakin taka-akselia, minkä lisäksi tarjolla on vieläkin enemmän takarenkaita suosiva 4WD Sport -voimanjakotila. Kytkemällä ajonvakautus pois päältä luvassa on puhdas takaveto, taka-akselin saadessa apua vielä aktiiviselta M-tasauspyörästöltä, jonka lukkotoiminto vaihtelee 0–100 % välillä.

Purjehdusta sivutuulessa

BMW on luonnollisesti päivittänyt myös M8-mallien alustan vastaamaan sekä ylellistä mukavuutta että kilpa-automaista ajettavuutta vaativien asiakkaiden tarpeisiin. M-osaston insinöörit ovatkin jäykistäneet kaikkea mitä jäykistettävissä on, puslista aina tukivarsiin ja poikittaistukiin. Samalla 8-sarjan mukautuva iskunvaimennus on muuttunut M-osaston versioksi. Ajonvakautusjärjestelmä on varustettu M Dynamic -ajotilalla, joka sallii valmistajan mukaan hallitut driftit 4,87 metriä pitkällä maajahdilla.

BMW M8 Competition Coupe

BMW M8 -malliston mielenkiintoisimpiin teknologisiin uutuuksiin kuuluu sähköisesti ohjattu jarrujärjestelmä. Valmistaja kehuu, että näin toteutettuna jarrut reagoivat nopeammin ja antavat ajonvakautuksen reagoida täsmällisemmin. Tämän lisäksi kuljettaja voi valita kahdesta selvästi erilaisesta jarrupoljintuntumasta: ikiaikainen kaksintaistelu Comfort vastaan Sport saapuu nyt myös vasemman polkimen kohdalle.

Näyttää rooliltaan

BMW M8 Coupe, BMW M8 Convertible, BMW M8 Competition Coupe ja BMW M8 Competition Convertible myös näyttävät mallimerkinnöiltään, sillä aerodynaamisesti optimoidut sivupeilit ja lukuisat ilmanohjaimet kertovat omaa kieltään. Lisävarustelistalta löytyy hiilikuitua suosiva M Carbon -ulkonäköpaketti.

Coupe-malleissa katto on monien M-mallien tavoin vaihtunut CFRP-hiilikuitukomposiittiin painopisteen madaltamiseksi.

BMW M8 Competition Coupe

Matkustamossa huomioitavaa on, että tarjolla on uusia nahkaverhoiluavaihtoehtoja ja lukuisilla ruuduilla näkyy M-malleissa eri tietoa kuin perusmallistossa. Keskikonsolista löytyy Setupiksi ristitty nappi, jonka takaa löytyvät auton asetukset moottorin, moottoriäänen, vaihteiston, iskunvaimentimien, ohjauksen, nelivedon, jarrujäjestelmän, ajonvakautuksen ja Start/Stop-järjestelmän osalta. Näistä asetuksista voidaan koostaa kaksi valmista asetusta tuttuihin M-nappeihin.

Keskikonsolista löytyy kuitenkin M Mode -nappi, jolla kuljettaja voi vielä säätää mittariston ja tuulilasin heijastusnäytön näkymiä ja lukuisia ajoavustimia. Tarjolla ovat myös Road- ja Sport-ajotilat, jotka vaikuttavat kuljettajalle esitettyyn tietoon ja ajoavustimien tilaan. Competition-malleissa näiden lisäksi on tarjolla vielä Track-asetus, joka kytkee muun muassa liikennemerkkitunnistuksen pois päältä.

BMW M8 Competition Coupe

Puhtaasti numeroina

BMW M8 Competition Coupe kiihtyy 0–100 km/h 3,2 sekunnissa (perusmalli +0,1 sekuntia, kangaskatto +0,1 sekuntia) ja huippunopeus on 250 km/h tai 305 km/h M Driver’s Package -varustelulla. Moottorin huipputehot saadaan kierrosluvulla 6 000 r/min ja rajoitin on kohdassa 7 200 r/min.

Yhdistetty kulutus NEDC-syklillä on 10,6 litraa / 100 km ja auton omamassa kirjoitetaan lukemaan 1 960 kg.

Varsinaisesti BMW M8 -mallit esitellään juhannuksen jälkeen BMW:n #NextGen-tapahtumassa Münchenissä.

Lähde ja kuvat: BMW

Jaa artikkeli

Keskustelu