Ajoneuvot Uutinen 6.5.2023

Tältä näyttää uusi Valmet Automotiven autotehtaan innovaatiokeskus

Moottori pääsi tutustumaan Valmet Automotiven täysin uuteen innovaatiokeskukseen Uudenkaupungin autotehtaalla.

Valmet Automotive on avannut täysin uuden innovaatiokeskuksen Uudenkaupungin autotehtaalla. Innovaatiokeskus toimii täysin erillisessä tilassa, minkä ansiosta siellä voidaan kehittää ja kokeilla uusia, vaihtoehtoisia tuotantomenetelmiä ja laitteita häiritsemättä päivittäistä autotuotantoa.

Innovaatiokeskuksen tarkoituksena on kehittää tulevaisuuden uusia ratkaisuja autotuotantoon ja se on tärkeä osa autotehtaan Intelligent Manufacturing (älykäs tuotanto) -ohjelmaa. Intelligent Manufacturing -ohjelman avulla Valmet Automotive vastaa autoteollisuuden muutoksiin, jossa  toimintaympäristö monimutkaistuu ja ennakointi vaikeutuu.

Valmet Automotive kehittää ja testaa ratkaisuja, jotka tekevät tuotantoprosesseista entistä joustavampia, ja joiden avulla voidaan varmistaa tuotantokapasiteetin käytön optimointi tulevaisuudessa. Valmet automotive on kokenut ja arvostettu autojen sopimusvalmistaja, joka on pystynyt nopeisiin tuotantolinjojen uudistuksiin asiakkaiden tarpeiden muuttuessa ja valmistettavien automallien vaihtuessa.

Innovaatiokeskuksen tavoitteena on edelleen parantaa kykyä useiden erilaisten tuotteiden yhtäaikaiseen valmistukseen ja siten vastata vieläkin paremmin erilaisten asiakkaiden yhä nopeammin muuttuviin tarpeisiin.

Robotit hitsaavat osia ilman jigejä

Käyttöönottovaiheessa innovaatiokeskuksessa pilotoidaan muun muassa joustavaa hitsausrobottiasemaa ilman perinteisiä jigejä. Jigi on lujatekoinen kokoonpanoa varten kehitetty apuväline, alusta, työkalu, jolla asennettava, esimerkiksi hitsaamalla liitettävä osa saadaan pysymään tarkalleen oikeassa kohdassa.

Innovaatiokeskuksessa oli nähtävänä kokeilukäytössä itseään ohjaava hitsausasema, jossa robotit hitsaavat auton korin osia yhteen ilman perinteisiä jigejä. Ratkaisu tarjoaa merkittävästi lisää joustavuutta tuotantoon. Lisäksi kalliiden jigien valmistus- ja romutusvaiheet (metallien kierrätys) jäävät pois, mikä vähentää ympäristökuormaa ja säästää energiaa.

Osana älykkään valmistamisen ohjelmaa Valmet Automotive ja Mapvision, patentoituun monikamerateknologiaan perustuvien digitaalisten laadunvalvontajärjestelmien valmistaja, ovat yhdistäneet osaamistaan hitsausasemaprojektissa.

Joustavassa hitsausasemassa keskeinen rooli on Mapvisionin Smart Eye Cell -ratkaisulla, jossa yhdistyvät monikamerateknologia, edistyksellinen laadunvalvontaohjelmisto ja joustavaan hitsausympäristöön suunniteltu uusi mittauslaitteisto. Ratkaisussa hitsausasemaan integroitu kameramittausjärjestelmä kertoo roboteille osien sijainnin ja asennon ennen liitosta ja tarkistaa liitoksen laadun jokaisen työvaiheen jälkeen.

Autojen sopimusvalmistajana Valmet Automotive tarvitsee kyvykkyyttä tuotannon  joustavuuteen, nopeuteen ja määriin liittyviin asiakastarpeisiin. Perinteisten jäykkien, valmistusmalliin sidottujen tuotantolinjojen sijaan joustavien tuotantosolujen verkosto mahdollistaa pitkälle automatisoidun tehtaan, joka sopeutuu tuotannon tarpeisiin.

Hitsausrobottiaseman lisäksi innovaatiokeskuksessa oli nähtävillä muun muassa AGV -siirtovaunu (AGV = Automated Guided Vehicle), robottikoira sekä koulutuskäyttöön tarkoitettu hitsauslaite, joka hyödyntää lisättyä todellisuutta (AR = augmented reality). Se tarkoittaa todellista näkymää, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä, mikä havainnollistaa laitteen käyttöä harjoiteltaessa.
Innovaatiokeskuksessa tutkitaan myös oman 5G-verkon mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa käyttöön tulee todennäköisesti Wi-Fi 6G, jonka potentiaalia tullaan arvioimaan.

Innovaatiokeskuksessa Valmet Automotiven yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi VTT, MapVision, ABB, Atlas Copco, Turun AMK.

Mercedes-Benz AMG GT Coupén valmistuslinjaa rakennetaan

Neliovisen Mercedes-Benz AMG GT Coupén valmistuslinjaa rakennetaan parhaillaan Uudenkaupungin autotehtaalla. Valmet Automotive on käynnistänyt AMG GT -mallin tuotannollistamiseen liittyvän projektin, jossa maalaamoa muutetaan siten, että prosessissa voidaan käyttää useita erikoisvärejä ja muun muassa mattalakkaa. GLC-hitsaamo muutetaan AMG GT -tuotannon tarpeita vastaavaksi ja

kokoonpanoon rakennetaan mallia varten oma valmistuslinja. Neliovisen Mercedes-Benz AMG GT Coupé -mallin valmistuksen arvioidaan työllistävän Uudenkaupungin autotehtaan eri osastoilla noin 200 henkilöä. Tuotanto on suunniteltu toteutettavaksi sisäisin henkilöstöjärjestelyin.

Jatkossa kaikki nelioviset Mercedes-AMG GT -autot valmistetaan Uudessakaupungissa. Kyseessä on aito Mercedes-AMG urheiluauto, jonka laatuvaatimukset valmistukselle ovat automaailman ehdotonta huippua, ja joka tarjoaa asiakkaalle enemmän varusteluoptioita kuin mikään Uudessakaupungissa aiemmin valmistettu automalli. Mercedes-AMG GT on neljäs automalli, jota Valmet Automotive valmistaa Mercedes-Benz Group AG:lle. Tuotanto alkaa vuoden 2023 loppupuolella.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat