Nissan aloittaa kattavan säästökuurin

Ajoneuvot Uutinen 2.1.2020

Tarkan jenin vuosi: Nissan aloittaa kattavan säästökuurin

Romahtanut tulos ja jatkuva johtajistokriisi ovat saaneet Nissanin säästömoodiin. Kuluja karsitaan niin matkustuksesta, promootiosta kuin myyntikannustimista.

Nissan on aloittanut kattavan säästöohjelman Japanissa ja Yhdysvalloissa, hankkeen vaikuttaessa todennäköisesti myös muihin alueisiin.
– Talo ei ole tulessa, mutta jokin käryää, kommentoi Nissanin sisäpiiriläinen viitaten Nissanin säästöpyrkimyksiin ja miten niistä on tulossa yleisempi toimintatapa yhtiössä ympäri maailman.

Kuluja karsitaan erityisesti alkuvuoden ajan, sillä tilinpäätösvuosi päättyy maaliskuun lopussa, mutta todennäköisimmin säästökuuri jatkuu koko vuoden 2020.

Japanissa johtajia on opastettu säästämään jokainen mahdollinen jeni. Kieltolistalla ovat esimerkiksi työmatkat, joita pyritään järjestelemään videopuheluiden avulla, tai Nissan lähettää vain yhden edustajan aiemman 3-4 henkilön sijasta. Kuluja on karsittu vähentämällä myös promootioita ja myyntikannustimia.

Yhdysvalloissa odotettua nopeammin romahtanut myynti on ajanut Nissanin toteuttamaan koko henkilökunnan kahden päivän lomautuksen 2.-3.1. välisenä aikana. Lisäksi Yhdysvalloissa on ”käytännössä matkustuskielto” Nissanin työmatkoille.

Nissanin sisäpiirilähteet korostavat, että rahat eivät ole lähelläkään loppumista, kiitos erityisesti hyvin menestyvien Kiinan toimintojen, mutta yhtiön radikaalisti luisunut tulos on säästötoimenpiteiden syynä. Marraskuussa Nissan kertoi toisen neljänneksen tuloksen luisuneen 70% ja koko vuoden tuloksen painuvan alimmilleen 11 vuoteen.

– Huomioiden tilanne operatiivisesti ja liiketoiminnallisesti, toteutamme kulujen leikkaamista, kommentoi Nissanin edustaja Yokohamassa.

Nissanin osakekurssi on alimmalla tasollaan sitten syyskuun 2011. Viimeisimmän kurssinotkahduksen syynä oli Nissanin operatiivisen apulaisjohtajan ja toimitusjohtajaksikin uumoillun Jun Sekin lähtö sähkömoottorivalmistaja Nidecin toimitusjohtajaksi. Seki hylkäsi tehtävänsä Nissanin kolmosjohtajana vain muutama kuukausi nimityksen ja Nissanin pelastussuunnitelman julkistamisen jälkeen.

Tuolloin toimitusjohtajaksi nostettiin Makoto Uchida, joka korvasi Hiroto Saikawan. Saikawa joutui eroamaan palkkaepäselvyyksien takia, hänen käräytettyään aiemmin Nissania ja Renaultia luotsanneen Carlos Ghosnin samalla perustelulla. Tietojen mukaan Ghosn oli vaihtamassa Saikawaa tehtävästään Nissanin luisuvan tuloskunnon takia, joten Saikawa päätti iskeä ensin.

Valtaistuinpeli? Koleiden linnojen sijasta sitä pelataan yokohamalaisessa neuvotteluhuoneessa.

Lähde: Reuters via Autoblog Kuva: Nissan

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat