Yamaha NEO kaupunkiskootteri

Ajoneuvot Moottoripyörät Uutinen 3.4.2022

Yamaha NEO´s – meluton kaupunkiskootteri

Yamahan uusi NEO´s on meluton, ympäristöystävällinen ja helppokäyttöinen sähköskootteri.

Uusi mopokortilla (AM120) ajettava Yamaha NEO’s -sähköskootteri on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi kaupunkiajoneuvoksi. Yamaha on suunnittelussa huomioinut erityisesti kokemattomat kuljettajat, joita varten kaasun tuntuma on pyritty saamaan mahdollisimman tasaiseksi ja helposti hallittavaksi.

Nostalgiaa 25 vuoden takaa

Muotoilussa on jäljitelty vuonna 1997 esitellyn alkuperäisen Yamaha Neo´s -skootterin muotoja. Samaa skootteria myytiin myös MBK Ovetto -nimellä. Etuosassa on kaksi rinnakkaista led-ajovaloa, joita ympäröivät pirteät valkoiset renkaat. Värivaihtoja on kaksi, valkoinen ja musta.

Voimanlähteenä on harjaton takapyörän navan sisään sijoitettu sähkömoottori. Sen suoravetorakenne poistaa vaihteiden ja hihnojen tarpeen vähentäen merkittävästi vaihteistoon ja vetohihnoihin yleensä liittyviä tehohäviöitä. Sähkökäyttöiselle ajoneuvolle tämä tarkoittaa samalla pidempää toimintamatkaa yhdellä latauksella. Samalla rakenne eliminoi mekaanisen melun ja tekee ajosta erittäin hiljaista. Äänenvoimakkuudeksi seitsemän metrin etäisyydeltä on mitattu vain 55 dB, kun polttomoottorilla toimivan vastaavan 50-kuutioisen skootterin äänenvoimakkuus vastaavissa olosuhteissa oli 71 dB.

Toimintamatka kasvaa lisäakulla

Istuimen alle sijoitettu 50,4 V:n / 19,2 Ah:n litiumakku painaa vain kahdeksan kiloa. Lisäksi istuimen alla on paikka ja liitäntä lisävarusteena saatavalle lisäakulle. Akku voidaan ladata joko sen ollessa paikallaan tai irrotettuna sisälatauksessa. Jälkimmäinen tapa on välttämätön, jos parkkipaikan yhteydessä ei ole latausmahdollisuutta. Neo´sin mukana toimitetaan erillinen kannettava akkulaturi, joka voidaan kytkeä tavalliseen pistorasiaan. Latausaika on kahdeksan tuntia ja toimintamatka vakioakulla noin 37 kilometriä.

Kuljettaja voi valita kahdesta eri ajotilasta; STD tai ECO. STD-tilassa käytössä on 2,06 kilowatin teho ja huippunopeus on silloin 40 kilometriä tunnissa. ECO-tilassa teho on rajoitettu 1,58 kilowattiin nopeudella 30 kilometriä tunnissa ja huippunopeus 35 kilometriin tunnissa. ECO-tila on tarkoitettu käytettäväksi, mikäli halutaan kasvattaa toimintasäde mahdollisimman pitkäksi.

Älykkäämpää ajamista

Yamahan MyRide-älypuhelinsovelluksen avulla kuljettaja voi seurata esimerkiksi pääakun ja valinnaisen lisäakun lataustasoa. Lisäksi sovellus ilmoittaa saapuvat puhelut ja viestit lcd-näytöllä. Pysäköintipaikantimen avulla skootteri on helppo löytää, ja vikahälytys ilmoittaa käyttäjälle mahdollisista teknisistä ongelmista. Avaimeton Smart Key -järjestelmä mahdollistaa skootterin käynnistämisen helposti vain napin painalluksella.

Uusi runko ja tilavat säilytystilat

Yamahan suunnittelijat ovat kehittäneet sähköiselle NEO’sille täysin uuden rungon. Istuimen alta löytyy akun lisäksi 27 litran säilytystila, jonne mahtuu yksi avokypärä tai esimerkiksi liikuntavarusteet. Mikäli toinen akku on asennettuna, tilaa on silti riittävästi pienempien henkilökohtaisten tavaroiden kuljettamiseen.

NEO’s on saatavilla toukokuusta 2022 alkaen. Hinta on 3 290 €.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Yamaha

Kaikki koeajot

Uusimmat