2.3.2022

BMW, VW, Mini ja Škoda pysäyttävät autotuotantoa Ukrainan sodasta johtuen

Volkswagen Škoda tuotanto BMW Mini Ukraina

Ukrainan sota on uusin luku viime vuosien autoteollisuuden alihankkijatilanteessa. Ainakin Volkswagen, BMW ja Škoda ovat kertoneet sotaan liittyvistä tuotantotauoista.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on uusin luku autoteollisuuden viime vuosien tuotantohaasteissa, johon kuuluvat Covid-pandemia ja puolijohdeteollisuuden komponenttipula. Luonnollisesti sotatilanteessa autoteollisuuden murheet ovat toissijaisia, mutta tilanne on jälleen yksi esimerkki monimutkaisista logistiikkaketjuista.

Monet autoteollisuuden alihankkijat sijaitsevat Ukrainassa ja lukuisat automerkit ovatkin kertoneet jo suunnitelluista tuotantotauoista. Esimerkiksi saksalaisilla alihankkijoilla ja autotehtailla on noin 49 tuotantolaitosta Venäjällä ja Ukrainassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

BMW ja Mini

BMW ja Mini ovat kertoneet tuotantotauoista Saksan Münchenin ja Dingolfingin tuotantolaitoksissa. Minin tehdas Oxfordissa seisahtuu ensi viikolla. Myös BMW:n moottoritehdas Itävallan Steyrissa pysähtyy. Lisäksi Saksan Leipzigin ja Regensburgin tehtailla vähennetään vuoroja.

BMW on myös lopettanut autojen viennin Venäjälle ja se aikoo pysäyttää myös autojen tuotannon Venäjällä.

Läntisessä Ukrainassa oleva alihankkija on toimittanut BMW:lle ja Minille autojen johtosarjoja. Johtosarjoja valmistavalla saksalaisella Leonilla on Ukrainassa kaksi tehdasta, jotka työllistävät noin 7 000 henkilöä. Työntekijöiden turvallisuus on yhtiön prioriteetti Ukrainassa. Leoni yrittää myös helpottaa tilannetta lisäämällä tuotantoa muissa laitoksissaan.

– Logistiikka Ukrainaan ja Ukrainasta on erityinen haaste, varsinkin EU:n rajoilla olevan kaoottisen tilanteen takia, Leonin edustaja kertoi lausunnossa.

BMW kertoi, että se on perustanut erillisen työryhmän ratkaisemaan sodan aiheuttamia hankintaketjuhaasteita.

Volkswagen Škoda tuotanto BMW Mini Ukraina

Škoda, Porsche ja Volkswagen

Myös Škoda joutuu tauottamaan Enyaq-sähköautonsa tuotantoa tästä viikosta alkaen. Tehtaan mukaan sillä on useita alihankkijoita läntisessä Ukrainassa.

Škodan oma tuotanto Venäjällä on edelleen käynnissä ja Venäjä on merkin toiseksi suurin markkina-alue. Myös Ukraina on ollut aiemmin vakaa markkina Škodalle.

Volkswagen vähentää tuotantoa jälleen Saksassa Wolfsburgin tehtaallaan tämän viikon lopulta alkaen ja tuotanto pysähtynee kokonaan maaliskuun kolmannelta viikolta. Lisäksi Volkswagen tauottaa tuotantoa Emdenin ja Hannoverin hyötyajoneuvotehtailla.

Jo viime viikolla yhtiö kertoi tuotantotauoista Zwickaun ja Dresdenin tehtaillaan Ukrainan sodasta johtuen. Zwickaun tehdas valmistaa Volkswagenin MEB-sähköautorakenteelle suunniteltuja malleja, kuten VW ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4 e-tron ja Cupra Born. Normaalisti Zwickaussa valmistuu noin 1 200 sähköautoa päivässä. Dresden valmistaa lisäksi Volkswagen ID.3:a.

Myös Škodan tuotantotauot ovat osa MEB-sähköautoalustaan kohdistuvia logistiikkahaasteita. Ukrainasta toimitetaan ainakin autojen johtosarjoja.

– Volkswagen-ryhmän maailmanlaajuiseen alihankkijaverkostoon kuuluu yli 40 000 eri tahoa ja siihen kuuluu myös alihankkijoita läntisessä Ukrainassa, yhtiö kommentoi lausunnossa.

Pääjohtaja Herbert Diess kertoi Volkswagenin muodostaneen työryhmän selvittämään Ukrainan sodan vaikutuksia.

Volkswagen-ryhmään kuuluva Porsche puolestaan kertoi, että se keskeyttää Panameran ja Macanin tuotannon Leipzigin tehtaallaan. Tauko kestää tästä päivästä ensi viikon loppuun. Myös Porsche on hankkinut johtosarjoja ukrainalaiselta alihankkijalta. Merkin kotitehdas Stuttgartin Zuffenhausenissa jatkaa tuotantoa ainakin tämän viikon.

Lähde: Reuters via Automotive News, Bloomberg via Automotive News Kuva: Volkswagen

Luetuimmat