1.6.2016

Koeajo: 290 hevosvoimainen järkifarmari – Seat Leon ST Cupra 290

Seat Leon ST Cupra

Kevyt päivitys pitää Leon ST Cupra 290:n kisakunnossa. Hyvää: Ajettavuus, suorituskyky, tilat, vastine rahalle. Huonoa: arkiajossa turhankin sivistynyt?

Kymmenen lisähevosvoimaa ja urheilullisempi pakoputkisto. Seat Leon ST Cupra 290:n malliuudistus on yksi aikamme laimeimmista. Silti auton koeajoon on hyvä syy.

Uutuus on kaikkien aikojen tehokkain Seat, ja siten oiva tapa juhlistaa Cupra-urheiluversioiden kaksikymmenvuotista taivalta.

Toiseksi Seatin tarjoama vastine rahalle ansaitsee huomiota. Se tekee autosta hyvin mielenkiintoisen vaihtoehdon Moottorin 6/2016 parivertailun Peugeot 308 GTi:lle ja Honda Civic Type R:lle.

Seat Leon ST Cupra

Seat Leon Cupra -malliston hinnat alkavat vajaasta 37 000 eurosta, jolla saa viisiovisen pystyperän 265 hevosvoimalla ja käsivaihteistolla. Koeajettu 290 hevosvoimainen ST-farmari kaksoiskytkinvaihteistolla ja 290 hevosvoimaisena edustaa toista ääripäätä 41 902 eurolla. Väliin jää aina tehokkaammalla koneella tarjottava kolmiovinen Leon SC.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luokkansa edullisin

Vertailun vuoksi: yhtä suorituskykyinen Honda Civic Type R maksaa 47 990 euroa. Seatin alhainen hinta selittyy markkinoinnilla, autoja halutaan myydä paljon.

Hintaerosta huolimatta Leon Cupra olisi laittanut Peugeotin ja Hondan ahtaalle parivertailussa.

Hauskuutta tekniikasta

Leon Cupran hillitty ulkokuori kätkee teknisen lähestymistavan suorituskykyyn. Kaksoiskytkinvaihteisto leikkaa kiihtyvyydestä arvokkaita sekunteja, joten satanen saavutetaan vain 5,9 sekunnissa. Etutasauspyörästöstä löytyy sähkömekaaninen tasauspyörästönlukko. Iskunvaimentimet ovat sähkösäätöiset.

Seat Leon ST Cupra

Vauhdin kasvaessa huomaamattoman tyylikkäästä espanjalaisesta kuoriutuu tarkka, nopea ja erittäin luotettava ajoauto.

Parhaimmillaan Cupra on nopeavauhtisella tiellä nautittuna. Kruisaillessa etäiselle tuntunut auto herää eloon ja imaisee kuljettajan mukaansa.

Etutasauspyörästön toiminta on tehokasta. Kaasun voi avata varhain, ja lähes suoraan pohjaan saakka. Sähköohjatun tasauspyörästön työskentelyn tuntee, kun kumpikin eturengas repii asfaltista viimeisiäkin tartuntakohtia. Se vetää keulaa kohti sisäkurvia, mikä vaatii usein hienoista ohjauskulman oikaisua. Kaarrekäytös on etuvetoiseksi erittäin neutraalia.

Melkein tavallinen farmari

Kaksilitrainen turbomoottori työskentelee karkealla, mutta innokkaalla murinalla. Urheilullisempi pakoputkisto muuttaa aiemman Leon Cupra 280:n kaiutinpainotteiset äänet luonnollisemmiksi, mutta kovin suuresta erosta ei ole kyse. Putkiston kerrotaan säästävän 5,8 kiloa edellismalliin verrattuna.

Seat Leon ST Cupra

Jo edeltävä 280 hevosvoimainen painos tuntui vähintäänkin luvatun tehoiselta, eikä uutuus tee poikkeusta. Keskialueen vahva vääntö yhdistettynä kaksoiskytkinvaihteistoon tekee arkiajosta erittäin vaivatonta. Täyskaasulla toinen silmä on paras naulita nopeusmittariin.

Ajoautona Leon Cupra vaatii kuljettajalta yritystä, joka palkitaan koukuttavalla nopeudella ja tarkkuudella. Rauhallisemmissa vauhdeissa ajokokemus on Peugeot 308 GTi:tä ja Civic Type R:ää etäisempi, mutta kaikkensa antaessaan Leon on luokan ehdotonta kärkeä.

Seat Leon ST Cupra

Mikä parasta, ajosuorituksen jälkeen ajotilan voi kytkeä mukavuuspainotteiseksi, ja Leon muuttuu ihan tavalliseksi perhefarkuksi. Ainoastaan leveiden ja matalien renkaiden melu muistuttaa suorituskyvystä. Edullisen hinnan aistii ainoastaan keskikonsolin alaosien halvoista muoveista. Niitä ei paljoa ehdi katsella.

Vaikka vaihdos Cupra 280:stä Cupra 290:een ei tuo huomattavia muutoksia,  ansaitsee Seat yhä runsaasti kehuja. Se riittänee syyksi koeajolle.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Jari Saarentaus

Seat Leon ST Cupra 290 2.0 TSI DSG

Koeajetun auton hinta varusteineen

45 633 €

Moottori

1 984 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto

Teho

213 kW (290 hv), 5900–6400 r/min

Vääntö

350 Nm (1700–5800 r/min)

Vääntö

350 Nm (1700–5800 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,9 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

154 g/km

Mitat

pituus 4543 mm, leveys 1816 mm, korkeus 1431 mm, akseliväli 2631 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km (30.6.2016 asti, normaalisti 2 vuotta)

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat