24.11.2017

Koeajo: Audi RS 5 – arkeen ja moottoriurheilujuhlaan

Audi RS 5

Mukavuus on vain hämäystä, pinnan alla piilee entistä kyvykkäämpi Audi RS 5. Hyvää Mukavuus, ajettavuus, suorituskyky. Huonoa Valeilmanottoaukot lokasuojissa.

Ulkonäön aggressiivisuuteen nähden Audi RS 5:n herättämä ensivaikutelma on ristiriitainen: voimaa on hurjasti, mutta muuten auto tuntuu lähes samalta, kuin huomattavasti hillitympi pikkusisar Audi S5.

Tavallaan syy ristiriitaisuuteen on positiivinen: matalasta alustasta ja todella niukasta rengasprofiilista huolimatta RS 5 etenee ilahduttavan seesteisesti. Erityisesti mukavuusasetuksilla aktiivinen iskunvaimennus suodattaa suorituskykyluokka huomioiden tienpinnan karheudet ja epätasaisuudet erinomaisesti. Rengasmelukin on leveät (koeajoautossa edessä ja takana 275/30 R20!) pyörät huomioiden maltillinen.

Audi RS 5

Audi RS 5 tuntuu kypsemmältä autolta, kuin lokasuojien valeilmanottoaukoista ja etupuskurin härskeistä ilmanotoista voisi odottaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kierroksista turbovoimaan

Sivistyneestä lähestymistavasta RS-teemaan lupaa myös moottori: edeltäjän huippukireä 4,2-litrainen V8 on vaihtunut kuusisylinteriseen tuplaturbomoottoriin. Poissa on kylmiä väreitä kehittänyt laulanta, tilalla on runsaasti arkiajoa helpottavaa vääntöä. Enää RS 5:ttä ei tarvitse kierrättää yli kuuteen tonniin, jotta V6-dieselit eivät laukkaisi karkuun.

2,9-litrainen V6 kehittää edeltäjästä tutut 450 hevosvoimaa, mutta vääntömomentti on kasvanut lähes 40 prosenttia. Nyt tarjolla on 600 newtonmetriä lavealla pyörintänopeusalueella 1500–5000 r/min.

Vaihteistopuoli heijasta moottorimuutosta: terävä kaksoiskytkinvaihteisto on vaihtunut ZF:n sulavaan kahdeksanportaiseen automaattiin.

Audi RS 5

Laaja-alaisesti vetävä moottori, mukava vaihteisto ja miellyttävä alusta tekevät RS 5:stä varsin mainion auton päivittäiseen ajamiseen. Tunnelmaa tukee ohjaamo, joka luottaa enemmän perus-A5:n laadukkuuteen kuin RS-lisän hohtoon. RS-urheiluistuimet tarjoavat sopivan yhdistelmän tukea sekä mukavuutta ja lisävarusteisen RS-Design -paketin tuomat Alcantara-somisteet ja punaiset tikkaukset kohottavat tunnelmaa, siinä kaikki.

Audi RS 5

GT vai RS?

Ajoittain huomaa miettivänsä auton nimeä: onko auto enemmän mukava GT kuin saksan kielen sanasta Rennsport, moottoriurheilu, juontuva RS?

Ei. Vauhdin kasvaessa RS 5 säilyttää perustyylinsä hyvin pitkälle. Kun lisävarusteinen Dynamic Ride Control -alusta lopulta alkaa elää liikaa Comfort-tilassa, palauttaa Dynamic- asetus korin liikkeet rautaiseen hallintaan. Käytös on erittäin neutraalia, ja nelivedon ansiosta auto ampautuu mutkista ulos kiitettävällä tehokkuudella.

Audi RS 5

Valmistaja lupaa kiihtyvyydeksi nollasta sataan 3,9 sekuntia. Moottori ei tällä kertaa mitannut autoa, mutta takapuolidynamometri ei epäile väitettä. Luonteeltaan V6 on hieno: reagointi on nopeaa ja vetoalue laaja. Edeltäjän V8:n karismaa se ei kuitenkaan saavuta – jostain syystä Porsche Cayennen ja Panameran keulalla sama moottori ääntelee sielukkaammin.

Kehuja jokaiselle renkaalle

Audi RS 5 vakuuttaa nopeasti yhdistelmällä jokapäiväiseen ajoon sopivaa mukavuutta ja todellista kyvykkyyttä suorituskykyisemmässä ajossa.

Audi RS 5

Se tuntuu erinomaiselta autolta, mutta pakettiin kiehtovuutta tuovaa vaikeasti määriteltävää ”sitä jotakin” saa etsiä hetken. Toisin kuin osassa nopeita hieman steriileiksi jääviä Audeja, RS 5:ssä etsintä palkitaan. RS 5 kohoaa uudelle tasolle, kun autolla lähestyy rajoja. Kun Audin taittaa rohkeasti jarrulla sisään mutkaan, saa upea balanssi auton kääntymään lievästi yliohjaten. Kaasun voi avata varhain, jolloin takapyörien välistä voimanjakoa ohjaava urheilutasauspyörästö siirtää enemmän vetoa ulkokurvin pyörälle, ja RS 5 valuu mutkan läpi vienossa nelipyöräluisussa.

Audi RS 5

Mukava, vaivaton, nopea ja leikkisä. Siinä riittää kehuja jokaista Audin rengasta kohti.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Audi RS 5 Coupé

Hinta alkaen

142 993 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

179 232 €

Moottori

Bensiinimoottori 2 894 cm³, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

331 kW (450 hv), 5700–6700 r/min

Vääntö

600 Nm (1900–5000 r/min)

Vääntö

600 Nm (1900–5000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

3,9 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 8,7 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

197 g/km

Mitat

pituus 4723 mm, leveys 1861 mm, korkeus 1360 mm, akseliväli 2766 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat