16.7.2022

Koeajo: Audi RS e-tron GT – stuttgartilaisen uudet vaatteet

Audi RS e-tron GT koeajo

Sähköautojen urheilullisempi osasta on vielä varsin kapea. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto sieltä ripeämmästä päästä on Audi RS e-tron GT. Hyvää: mukavuus, suorituskyky. Huonoa: tavaratila.

Audi RS e-tron GT on näyttävä ilmestys. Nelioviseksi autoksi poikkeuksellisen matala kattolinja, lähellä kulmia sijaitsevat pyörät ja suoraa edestä, tai takaa katsottuna huomiota herättävä leveys vetävät katseita puoleensa. Toki nämä ominaisuudet pätevät myös perusmallin e-tron GT:n kuvailuun, ja pykälää verran tehokkaamman RS-mallin voi tunnistaa logojen lisäksi mustasta maskista, vanteista ja muutamista hiilikuituisista yksityiskohdista.

Ulkoisesti mikään ei kieli Audin tehokkaimman sähköauton sukulaisuudesta Stuttgartin suuntaan. Myös ohjaamoon astuessa täytyy olla varsin hyvin perillä konsernisisaren nykytyylistä, mutta tarkkasilmäisellä huomio saattaa kiinnittyä sähkösäätöiseen istuimeen ja sen säätöpainikkeisiin; nämä ovat nimittäin lainattu suoraan Porschelta. Tämä ei sinänsä haittaa, sillä kyseessä ovat erittäin hyvät säätövarat tarjoavat jakkarat. Muutoin ohjaamossa vallitsee varsin audimainen tunnelma, joten merkin tyyliin tottuneiden on helppo kotiutua ohjaamoon.

Myös takapenkillä viihtyy kiitettävästi, vaikka ensivilkaisulta toinen rivi saattaakin vaikuttaa varsin ahtaalta. Istuin on kuitenkin varsin poteromainen, minkä ansiosta takalisto on lähellä maata ja päällä on tyylikkäästä kattolinjasta huolimatta kiitettävästi tilaa. Käytettävyyden kannalta tavaratila luo kenties suurimmat rajoitteet, sillä selkeän muotoinen tila on varsin pieni ja etenkin lastausaukko asettaa haasteita hiemankin isompien tavaroiden lastaamiselle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ratin takana nauttii

Ensimetreistä lähtien huomio kiinnittyy kokonaisvaltaiseen vaivattomuuteen. Liikkeelle lähdetään hyvin eleettömästi kuten asiaan kuuluu. Melko nopeasti mukaan tulee pieni pala hämmennystä; miten 600-hevosvoimainen, 21-tuumaisilla vanteilla ja matalaprofiilisilla renkailla varustettu RS-Audi voi kulkea näin mukavasti. Alusta nielee pienet epätasaisuudet upeasti ja rauhallisessa ajossa ilmajousitus tuntuu suorastaan edustusautomaisen pehmeältä.

Mukavuudesta ja varsin isosta fyysisestä koosta huolimatta RS e-tron GT on näppärän tuntoinen kaupunkiympäristössäkin. Tässä auttaa hienosti toimiva nelipyöräohjaus, joka ei tuo läsnäoloaan korostuneesti esille.

Maantienopeuksissa kaikki toimii kuten isossa edustavassa autossa pitääkin. Mukavuus on kohdillaan ja eteneminen on kaikissa tilanteissa vaivatonta. Edelleenkään normaalisti ajettaessa mikään ei tuo esille tarjolla olevaa suorituskykyä. Toki kaasupoljinta syvemmälle painettaessa auto liikahtaa teholukemiensa mukaisesti, mutta perusasetuksilla auto ei suuremmin houkuttele sellaiseen toimintaan.

Ajotilaa vaihtamalla alkavat tulla esille RS-logon oikeutukset. Alusta laskeutuu entistäkin lähemmäs maata ja iskunvaimennus jämäköityy. Samalla kaasupolkimen vaste terävöityy ja ohjaukseen tulee aavistus lisää vastetta. Auto muuttuu kertaheitolla huomattavasti reaktiivisemmaksi menemättä kuitenkaan totaalisen epämukavuuden puolelle.

Ja yllätykset jatkuvat vauhdin noustessa. Huolimatta yli 2,3 tonnin omamassasta RS e-tron GT syöksyy mutkiin ja niistä ulos juuri kuljettajan toivomalla linjalla ilman draamaa tai korin kallistelua. Kokonaisuus herättää kunnioitusta ja samalla mielessä on hyvä pitää fysiikan lait, joita parhaatkaan insinöörit eivät ole onnistuneet rikkomaan.

Audi RS e-tron GT on upea kokonaisuus. Toki ominaisuuksista oli käsitys jo ennakkoon konsernisisaren pohjalta, mutta siitä huolimatta tämäkin paketti herättää ihastusta. Samalla sukulaisuus on saatu pidettyä riittävän kaukaisena, jottei asia korostu liiaksi arkipäivässä. Yhden idean Audi voisi kuitenkin vielä lainata Stuttgartin suunnalta, sillä kyllähän RS-mallimerkintä pitäisi saada klassisen Avant-korin kaveriksi. Samalla paranisi se harmittavan pieni tavaratila.

Audi RS e-tron GT koeajo

Teksti ja kuvat: Moottori

Audi RS e-tron GT

Hinta alkaen

144 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

191 189 €

Teho

440 kW (598 hv)

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 93,4 / 85,2 kWh

Kiihtyvyys 0–100 km/h

3,3 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 21,5kWh/100 km (yhd.)

Mitat

pituus 4989 mm, leveys 1964 mm, korkeus 1414 mm, akseliväli 2900 mm
Tavaratila: 350 + 85 l l
Omamassa: 2323 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat