19.6.2022

Koeajo: Bentley Bentayga Hybrid – onko enemmän aina enemmän?

Bentley Bentayga Hybrid

Kasvopesty Bentley Bentayga saa odotetun lataushybridiversion, mutta kokonaisuus jättää ristiriitaisen tunteen. Hyvää: sisusta, materiaalit ja värit, viimeistely, suorituskyky. Huonoa: alusta, konsernilainojen näkyminen, toimintamatka sähköllä.

Bentley Bentayga Hybrid on nimestään huolimatta lataushybridi. Mallistoon osittain sähköinen versio saapui jo muutama vuosi sitten, mutta nyt malli versio on päässyt mukaan Bentaygan facelift-kierrokselle.

Brittiläisen luksusmerkin katumaasturi Bentayga oli ensimmäisten joukossa luksussegmentin SUV-trendissä, joten sinänsä muhkea Bentley on muodostunut jo tutuksi näyksi onnistuneempia sijoituksia tehneiden piireissä. Kasvojenkohotus muovasi joitain mallin muotoilullisia erikoisuuksia etuvaloihin liittyen ja muutti samalla takavalot mittasuhteita rikkoviksi soikioiksi. Ajovalott ovat kristallihenkiset ja täynnä yksityiskohtia.

Bentley Bentayga Hybrid

Upea metsänvihreä väri (Mulliner-värikartasta löytyvä Viridian) riittäisi yksin nostamaan auton esiin liikennevirrasta. Normaalisti ulkopuolen korostevärinä olisi kromi, jonka määrä kysyy itseluottamusta, mutta koeajoyksilön Black-paketti on antanut autolle annoksen teinituunausta. Kookkaat mustat vanteet ovat vaikuttavat.

Bentley Bentayga Hybrid

Sisällä matkustamossa Bentley Bentayga jatkaa mustavihreää linjaa. First Edition -erän kunniaksi istuimet ovat saaneet oman kirjailun ja musta nahkaverhoilu on saanut vihreän kontrastitikkauksen. Toisena verhoiluvärinä on mainio havuvihreä (Cumbria), joka näkyy ohjauspyörässä ja esimerkiksi lattiamatoissa. Hybridiä merkitsevä kynnyslista tuntuu kokonaisuuteen nähden jälkiajatukselta.

Harmittavasti Bentleyn upeiden puuviilujen sijaan kojelaudassa on sinänsä virheetön hiilikuitupanelointi. Nahka on pehmeää, tuhkakuppi painaa kuin synti ja kauniisti pyällettyjä nuppeja on siellä täällä. Breitlingin valmistama kojelautakello on sekin upeita yksityiskohtia täynnä.

Vaihteenvalitsin yllättää lyhyellä, jämäkällä liikkeellään. Ajamiseen liittyvät toiminnot vakionopeudensäätimestä ajovaloihin ovat tuttuja VW-ryhmän autoja ajaneille, joten loikkaa Bentleyn rattiin ei kannata pelätä.

Facelifin yhteydessä Bentley Bentayga sai päivitetyn tietoviihdejärjestelmän. 10,9-tuumainen kosketusnäyttö istuu kojelaudan keskelle hyvin ja järjestelmä osaa auttaa lataushybridin sähkövoimavarojen hyödyntämisessä. Se on korvannut osan aiemmista painikkeista, mutta ilmastoinnin toiminnot ovat kuitenkin kiitettävästi omassa paneelissaan. Järjestelmä tukee nyt langatonta Apple CarPlaytä ja Android Autoa. Mobiililaitteita varten USB-C ja langaton latausalusta löytyvät myös uudistusten listalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jotain lainattua

Tietoviihdejärjestelmä ja mittaristo vihjaavat kuitenkin konsernilainasta. Bentley on tehnyt grafiikat uudelleen, mutta jäsentely ja fontit kavaltavat sukulaisuuden muihin VW-merkkeihin. Kosketettavissa käyttölaitteissa, kuten ohjauspyörässä ja vilkkuviiksessä, Audi-kytkökset ovat kiistattomia yksityiskohdista huolimatta. Herää kysymys merkkien asemoinnista.

Bentley Bentayga Hybrid

Myös muhkean keulan alla on lainaa. 3,0-litrainen turboahdettu V6 ja sen parina oleva lataushybridijärjestelmä on tuttu yhdistelmä esimerkiksi Audi Q7:sta ja VW Touareg R:stä. 13 kilowattitunnin akku riittää WLTP-syklin mukaan 40 kilometrin ajoihin. Valmistajan mukaan suurin osa Bentayga Hybridin arkikäyttäjistä ajaa toistuvasti tätä lyhyempiä päivämatkoja. Lataaminen onnistuu parhaimmillaan 7,2 kilowatin teholla, jolloin akun saa täyteen jälleen parissa tunnissa.

94 kilowatin sähkömoottori reagoi ripeästi, mutta se joutuu tekemään paikoin melkoisesti töitä 2,4 tonnia painavan katumaasturin liikuttamisen kanssa. Noin 35 kilometrin jälkeen V6 ryhtyy avustamaan sähkömoottoria töissään. Moottoreiden ja vaihteiston yhteispeli on melko saumatonta, mutta ei täysin. Polttomoottorin korkeilla kierroksilla tympeä ääni on parasta hukuttaa mainion Naim-äänentoiston taakse.

Alusta on kohtuullisen hyvä, mutta Mulliner Driving Specificationin mukana tulevat 22-tuumaiset vanteet ovat turhan kunnianhimoiset. Pykälää pienempi vannekoko ja korkeampi rengas auttaisi Bentaygaa selvittämään teiden saumat ja muut terävät epätasaisuudet arvokkaammin. Toisaalta auton ajettavuus ei hengi erityistä sporttisuuttakaan, vaikka suoritusarvoissa ei olekaan valittamista. Ajotiloista mielenkiintoisin on oletustila Bentley, jossa auto yhdistää mukavuutta ja suorituskykyä.

Arvokysymys

Bentley Bentayga Hybrid on kokonaisuutena hyvä, mutta se jättää ristiriitaisen tunteen. Joillekin auton rohkeasti edustama tyyli ja mukava sisusta varmasti ovat riittävän suuri ero teknisesti melko samanlaisiin konsernisisariin verrattuna. Eurojaan vahtivalle ero voi olla vaikeampi pala, mutta toisaalta brittimerkki kuuluu jo järkiperusteiden tuolle puolen unelmasegmenttiin.

Bentley Bentayga Hybrid

Bentayga-malliston sisällä lataushybridivoimalinjassa on järkeä sekä hinnoittelumielessä että päivittäisten arkiajojen kannalta. Täyssähköiset Bentleyt saapuvat mallistoon 2025 alkaen ja niitä kannattaa odottaa mielenkiinnolla, sillä vaivaton ja hiljainen sähkö sopii luksussegmenttiin mainiosti.

Bentley Bentayga Hybrid

Bentleyn paras anti liittyy lopulta merkkiin. Brittivalmistaja on valmis toteuttamaan erikoisiakin väri- ja varustetoiveita ja omistajuudessa on kyse jäsenyydestä erityiseen joukkoon asiakkaita. Autokaupan siirtyessä yhä enemmän verkkoon voi olla iso etu, että asiakkuus hoituu halutessa jopa etunimiperusteisesti.

Bentley Bentayga Hybrid

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Bentley Bentayga Hybrid First Edition

Koeajetun auton hinta varusteineen

316 400 €

Moottori

Ladattava hybridi bensiinimoottori 2 995 cm3, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto neliveto.

Teho

250 kW (340 hv), 5200 r/min

Vääntö

450 Nm (1340 r/min)

Vääntö

450 Nm (1340 r/min)

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen 17,3 kWh.

Toimintamatka

40 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

339 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,5 s

Huippunopeus

254 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 3,5 (yhd.)

CO2-päästöt

79 g/km

Mitat

pituus 5144 mm, leveys 1998 mm, korkeus 1728 mm, akseliväli 2995 mm
Tavaratila: 484-1774 l
Omamassa: 2415 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

3500 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat