16.5.2017

Koeajo: BMW 520d A Touring – perä kunnossa

BMW 520d A Touring

BMW:n Touring-perinteet kukoistavat uudessa 5-sarjassa: määrän sijaan tavaratilassa panostetaan laatuun. Hyvää: ergonomia, viimeistelty tavaratila, iDrive. Huonoa: ohjaus, mukautuvan iskunvaimennuksen nypytys vauhdissa.

Vuosituhannen alussa baijerissa pyörineen muotoilumellakan jälkeen BMW on keskittynyt rauhalliseen hiomiseen. Uuden viitossarjan Touring-farmari pitäytyy jatkumossa – aivan kuin vuonna 2010 esitelty edellinen 5-sarjan Touring olisi piirretty uudelleen nykytrendien mukaisesti.

Ulkomitatkin ovat lähes ennallaan, suurin muutos on 36 millin venähdys pituudessa. Akseliväli on venynyt vain 7 milliä, eikä tavaratilakaan ole kasvanut kuin kymmenellä litralla 570 litraan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Baijerilainen painonvartija

Muutoksen mittaamiseen tarvitaan vaaka. Uutuus on mallista riippuen satakunta kiloa edeltäjäänsä kevyempi. Etulokasuojat ja korin luukut ovat alumiinia. Jo pelkkä takaluukku säästää 4,5 kiloa, ja samasta materiaalista valmistettu apurunko keventää kokonaisuutta 11 kiloa.

BMW 520d A Touring

Ajettavuutta ja taloudellisuutta tukevan kevytrakennetekniikan lisäksi hiilidioksidigrammoja jahdataan aerodynaamiikalla. Farmarikorin pysty perä ei aivan mahdollista sedanin virtaviivaisuutta (Cd 0,22), Touring tulee toimeen 0,27:llä.

Valmistaja kertoo panostaneensa aeroakustiikkaan, eli tuttavallisemmin tuulensuhinoihin. Suomessa hallitseva rengasmelu peittää alleen hienon työn, mutta Saksan autobahnoille suuntautuvilla lomamatkoilla voi nauttia rahoittavasta hiljaisuudesta ainakin 180 kilometriin tunnissa asti.

Tavaratilan laatu, ei märää

Tavaratilassa miellyttää valmistajan panostus yksityiskohtiin. Takaistuimet taittuvat sähköisesti alas 60:40-suhteessa, ja keskimmäisen istuimen voi kumota erikseen suureksi suksiluukuksi. Valitettavasti istuimet eivät kaadu vaakatasoon, joten 1700 litraan laajennetun tavaratilan lattiasta ei saa tasaista. BMW kertoo kuormattavuuden kasvaneen 120 kilolla mallista riippuen 720–730 kilogrammaan –tasonsäädön hoitava taka-akselin ilmajousitus on vakiovaruste.

Takaistuimen selkänojan voi kallistaa pystympään, jolloin tavaratilaan saadaan lisälitroja viisipaikkaisuudesta tinkimättä. Välipohjan löytyy tilava lokero ensiapulaukulle ja muille varusteille. Lisäksi tavaratilan takareunasta löytyy luukku, jonne tavaratilan näköverhon ja suojaverkon rullat voi sijoittaa suurten esineiden kuljetuksen ajaksi.

Ja toki BMW Touring -perinteiden mukaisesti takaluukun lasi on edelleen avattavissa erikseen.

Vaivaton, mutta innoton ajettavuus

Koeajettu 520d riittää vaivattomaan etenemiseen, eivätkä nelosdieselin elämöinnit kantaudu ohjaamoon kuin täydellä kuormalla. Kauneusvirheenä BMW:täkin vaivaa taipumus vedättää ylisuurella vaihteella, jolloin moottorin värinät kantautuvat matkustamoon asti.

Suuri auto on vaivaton käsitellä hitaissa paikoissa lisävarusteisten kamerajärjestelmien ansiosta. Korkeammissa vauhdeissa auto kääntyy kokoisekseen ketterästi, mutta reipasta ajamista nakertaa etäinen ja tuntumaltaan kuollut ohjaus – ajamisen ilosanoma jää todellisen suoriutumisen sijaan BMW:n markkinointiviestinnän harteille.

Ajettavuuteen tosin voi vaikuttaa huippulaajalla varustevalikoimalla. Perusalustaa tarjotaan tavallisena tai 10 milliä madallettuna M Sportina, mutta koeajoautot oli varusteltu mukautuvalla iskunvaimennuksella, joka korvaa myös M Sport -alustan. Ensimmäistä kertaa 5-sarjan historiassa neliveto ei rajoita alustavaihtoehtoja, ja voipa täysivetoiseen valita myös Integral Active Steering -nelipyöräohjauksen tai Adaptive Drive -paketin aktiivisen kallistuksenvaimennuksen.

Saksassa ajettuihin ensikoeajoihin valituista autoista löytyi mukautuva iskunvaimennus ja nelipyöräohjaus. Jälkimmäinen ketteröittää kookasta autoa, mutta mukautuvaa iskunvaimennusta vaivaa Saksankin teillä 530d-mallin kotimaan koeajossa havaittu näennäisurheilullinen nypytys. Farmariperinteiden lisäksi BMW:n toivoisi muistelevan myös takavuosien alustaosaamistaan.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

BMW 520d A Touring

Hinta alkaen

54 999 €

Moottori

Dieselmoottori 1 995 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, takaveto

Teho

140 kW (190 hv), 4000 r/min

Vääntö

400 Nm (2950 r/min)

Vääntö

400 Nm (2950 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,8 s

Huippunopeus

225 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

1114 g/km

Mitat

pituus 4943 mm, leveys 1868 mm, korkeus 1498 mm, akseliväli 2975 mm
Tavaratila: 570 l

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat