31.10.2024

Koeajo: BYD Tang Flagship – unelmia rakentamassa

Kuva Petri Munukka

Tang-dynastian aikana Kiinan mahti kasvoi, miten käy nyt?

BYD Tang on valmistajansa malliston lippulaiva niin kooltaan, hinnaltaan kuin Flagship-varustetasoltaankin. Tämä kiinalainen täyssähköinen seitsenpaikkainen viisimetrinen katumaasturi saapui Suomeen vasta vuosi sitten, ja nyt on jo uudistumisen aika. Merkittävin uudistus on keulan kokonaan uusi ilme: muhkeampi nokka on lisännyt korin pituutta joitakin senttejä. Takaviistosta tai sisällä istuessa muutoksia on vaikeampi huomata. Pinnan alla uutta ovat isompi akku ja lisätty latausteho, jotka tuovat odotetun parannuksen käytettävyyteen. Merkki uskoo tunnettavuutensa parantuneen, koko nimi Build Your Dreams on jätetty pois niin takaluukusta kuin kojelaudastakin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaat tilat

Ulkomitoiltaan BYD Tang on kookas, mutta sulava muotoilu ja isot 21-tuumaiset vanteet saavat auton näyttämään sopusuhtaiselta. Tilaa on hulppeasti viidelle matkaajalle tavaroineen. Keskipaikka ei ole miellyttävin muodoiltaan, mutta leveys riittää kolmelle ja tasainen lattia helpottaa jalkojen asettelua.

Satunnaiseen käyttöön tavaratilassa on vielä kaksi esiin taitettavaa lisäistuinta, mutta silloin keskirivin matkustajien on tingittävä tiloistaan siirtämällä istuintaan eteenpäin ja selkänojaansa pystympään. Silti takimmaiselle riville on aikuisen työlästä kömpiä ja hankala viihtyä jalat koukussa ja pää kiinni katossa. Takarivissä on myös melko pimeää, ison avattavan panoraamalasikaton valo ei riitä sinne.

Lisäistuimien ollessa käytössä tavaratilaa jää vielä muutamalle nyssäkälle. Takaluukku kannattaa avata avaimenperästä tai ohjaamon napista, avauspainike on likaantuvassa paikassa rekisterikilven syvennyksessä.

Näyttävä ohjaamo

Ohjaamo on näyttävä, tosin valolistaa, metallisomistetta, kangasta, kiiltoa ja mattaa on ehkä hitusen liikaakin. Viimeinen tyylisilaus on jäänyt tekemättä, mutta viimeistelyn laatu on hyvää. BYDin tapaan valtava keskinäyttö on käännettävissä vaakaan tai pystyyn, vaaka-asentoon se tuntuu useimmin jäävän kokeilujen jälkeen. Näytön koosta huolimatta jotkut symbolit on pidetty harmillisen pieninä. Valikkorakenne on helppo omaksua, ainakin penkinlämmittimille toivoisi olevan pikavalinnat takalasinlämmittimen tapaan.

Varustelutasoja on vain yksi, Flagship. Nimensä mukaisesti se ei jätä juuri toiveille sijaa sen enempää mukavuus- kuin turvallisuuspuolellakaan ainakaan varusteiden määrässä. Avustimien toiminnassa on parantamisen varaa, autopilotti seilaa kaistaviivojen välissä levottomasti ja kuskia tarkkaileva järjestelmä antaa hädin tuskin vilkaista sivupeiliä puhumattakaan selata kosketusnäyttöä ilman huomauttelua.

Korskea kiihtyvyys

Numeroarvojaan BYD Tangin ei tarvitse ujostella. Teholukema 380 kW (517 hv) huolehtii kiivaasta 4,9 sekunnin kiihdytyksestä sataseen ja neliveto puolestaan voiman siirtymisestä tien pintaan ilman vetelyä ja luistoja.

Kookkaan auton liikuttaminen vie kuitenkin veronsa, ilman kuormaa taajamassa pihtaaminenkin vie liki 20 kWh/100 km. Moottoritienopeuksilla syksyn ensimmäisillä yöpakkasilla 30 kWh ylittyy. Niinpä ison akuston 108,8 kWh riittää 350–500 kilometriin ajotehtävästä riippuen. Rautafosfaattiakun ei pitäisi olla yhtä ronkeli täydestä tyhjäksi ajamiselle kuin litium-ioniakkujen.

Tärkeimpänä uudistuksena lataustehoja on nostettu vanhaan malliin verrattuna, vaihtovirralla 11 kW:iin ja tasavirralla 170 kW:iin. Lämpöpumpun lisääminen vähentää kulutusta kylmissä olosuhteissa ja akun esilämmitys nopeuttaa latauksia. Seuraavaksi toivoisi lisää säätöä regenerointiin, sillä tasoja on vain kaksi. Vaihdolle on oma nappinsa keskikonsolissa, mutta kesken jarrutuksen tasoa ei voi vaihtaa. Toivelistalle jää myös rullaus ja yhden polkimen ajo.

Koeajon jälkeen Tangin ajettavuudesta ei jää oikein mitään mieleen. Se merkitsee sen olevan erinomainen normaaliin ajoon. Kovat suoritusarvot toki houkuttavat vauhdin nostoon, silloin ehkä toivoisi ohjaukseen lisää tarkkuutta ja tuntoa. Jousitus on tyhjänä topakan oloinen, mutta matkustajien lisääminen pehmentää menoa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvät ja huonot puolet

  • tilat viidelle
  • neliveto
  • suorituskyky
  • varustelu
  • hiljaisuus
  • kulutus
  • ahtaat parkkihallit

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat