2.2.2025

Koeajo: Can-Am Origin – seikkailua sata kilsaa kerrallaan

Kuva Can-Am & Tuomas Rajala

Can-Amin ryntäys moottoripyörämarkkinoille on monella tapaa yllätys. Suurin niistä on kuitenkin se, että kelkkavalmistajana tunnetulla merkillä on menneisyys kaksipyöräisten parissa.

Can-Am julkaisee kaksi mallia kattavan malliston muutaman vuosikymmenen tauon jälkeen. Molemmat mallit ovat sähköisiä: Pulse ja Origin. Näistä jälkimmäinen on adventure-henkinen yleispyörä, jonka ajatuksena on tehdä seikkailusta sähköistä puuhaa. Ja periaatteessa se onnistuu tehtävässään.

Starttaamme koeajon Ranskan aurinkorannikolla sijaitsevan lentokenttähotellin edestä. Pujahdamme suoraan iltapäiväruuhkaan, joka on Härmän liikennemääriin tottuneelle täydellinen kaaos. Autojonot seisovat tuntikaupalla paikallaan, mutta kaksipyöräiset puikkelehtivat kaistojen välissä. Koeajoletkamme noudattelee paikallista käytäntöä.

Vauhtia on parhaimmillaan 70–80 kilometriä tunnissa, ja autojen peilit viistävät kyynärpäitä. Lainkuuliaiselle liikkujalle homma näyttäytyy anarkistisena, mutta kyseessä on maan tapa, josta kerrotaan myös liikennemerkein. Tällä ”lane splitting” on ainoa tapa päästä perille säällisessä ajassa, ja se on kaksipyöräisille sallittua.

Koeajon alkupätkän allani on nakumalli Pulse, mutta ensimmäisessä vaihtopisteessä nappaan kulkupeliksi adventure-henkisen Originin. Pyörien käytöksessä on valtava ero, vaikka voimalinja on sama, ja runkorakenteessa paljon yhtäläisyyksiä. Origin tuntuu asfalttipätkällä korkealta ja levottomalta, vaikka todellisuudessa pyörä on matala ja pieni.

Adventurepyörät ovat tätä nykyä todella korkeita, ja vähänkään lyhyemmällä kuskilla on vaikeuksia kivuta pyörän selkään, saati pysähtyä liikennevaloihin. Originilla tätä ongelmaa ei ole, vaikka satula kohoaakin 865 mm korkeuteen. Ison kuskin alla sirorakenteinen pyörä näyttää melkein kevytmoottoripyörältä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköistä seikkailua pienellä akulla

Origin poikkeaa seikkailupyörägenrestä ennen kaikkea siinä, että käyttövoimana on sähkö. Pyörän akku on 8,9 kWh, jonka energiamäärällä pääsee optimaalisissa kaupunkiolosuhteissa 160 kilometriä yhdellä latauksella. Jos ajosuorite suuntautuu taajaman ulkopuolelle, on 100 kilometriä lähempänä totuutta. Koeajolla on tarkoitus päästä kokeilemaan pyörää sille soveltuvaan elinpiiriin. Mutta ensin ajellaan asfaltilla.

Can-Amin painopiste on voimalinjan takia alhaalla, mutta käytös antaa ymmärtää hieman toista. Origin on yläpainoinen ja tuntuu korkeammalta kuin se todellisuudessa on. Vaikka pyörä on pienikokoinen ja kompakti, se tuntuu ajossa kokoaan suuremmalta. Se mitä silmä näkee ja keho tuntee, ovat Originin kohdalla melkoisessa ristiriidassa.

Hyvää ja huonoa

  • Suorituskyky
  • Käytös hiekalla
  • Tekniset innovaatiot
  • Uusi konsepti
  • Toimintamatka
  • Sopiiko sähkö adventureen?

Kestopäällysteellä Can-Am on kulmikas ajettava. Kun Originia kallistaa mutkaan, tuntuu selvä pykälä, ja pyörä ikään kuin rojahtaa useamman asteen kallistusta kohti. Tämä johtunee pitkälti valitusta rengastuksesta, sillä alla olevien Dunlop D605 -renkaiden nappulajako ei ole paras mahdollinen mutkatiellä kanttailuun. Tuntumaan onneksi tottuu, mutta luottamus pyörään ei ole asfaltilla täydellistä.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat