6.7.2025

Koeajo: DS N°8 – epämukavinta autossa on mallinimen kirjoittaminen

Kuva Aake Kinnunen
DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

DS N°8 on ensimmäistä kertaa aidosti tyylitietoisen merkin arvoinen auto. Samalla se näyttää Stellantiksen kuuntelevan asiakaspalautetta sähköautoissakin.

DS Automobiles on pyrkinyt reilun kymmenen vuoden ajan valmistamaan hiukan tyylikkäämpiä autoja samoista aineksista kuin sen sisarmerkit. Merkki ei tosin aina itsekään osaa sanoa, mistä se on tullut, sillä Citroën C3:n ja C5:n DS3 ja DS5 -versiot on painettu unholaan, mutta ikoninen 1950-luvun Citroën DS kyllä kelpaa merkin listoille. Onneksi DS N°8 (luetaan “numero kahdeksan”) osoittaa, että DS kuitenkin tietää, mihin se on menossa. 

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Kulmikkaasti muotoiltu DS N°8 on 4,82 metriä pitkä ja sen akseliväli on 2,90 metriä. Leveyttä on komeat 1,90 metriä. Uudet viirumaiset adaptiiviset pikseliledivalot ja Luminascreeniksi nimetty lasipaneeli etuvalojen välissä vievät DS:n muotokieltä eteenpäin. Kaksivärisyyden saa yltämään katosta nyt myös konepeltiin, jossa oleva merkki ilmaisee varustetason. Takana yksityiskohdat rajoittuvat viirumaisiin takavaloihin. Hiukan erikoisesti katon ja konepellin musta väri ei jatku kokonaan C-pilarissa. Tikkumaiset ja ponnahtavat ovenkahvat eivät ihastuta edes Keski-Euroopan lämmössä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kartta vastaan maasto

Jos DS on merkkinä hiukan hankalasti määriteltävissä, niin on myös se, millainen auto N°8 on. STLA Medium -pohjalevylle (mm. Peugeot E-3008) tehty sähköauto on kuulemma “SUV coupé”, mutta neliovinen ja maavaraltaan tavallinen (155 mm) auto ei ole kumpaakaan. Linjakas katto kyllä laskeutuu takaistuinten kohdalla ja sähköauton pohjaan sijoitettu akku tekee autosta korkeahkon (1,58 metriä) ulkopuolelta. Korimuotoa on silti helpointa kuvailla liftbackiksi.

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Tämä korostuu sisätiloissa, joita voi pitää tavallisen henkilöauton korkuisina. Takaistuimilla pääntilaa on keskimittaiselle sopivasti, mutta pidemmillä hiukset hipovat kattoverhoilua lasikaton loppuessa juuri ennen. Istuinosa on suunnattu erikoisen paljon ylöspäin. Jalkatilaa on pystyhkön istuma-asennon ansiosta hyvin. Tavaratilaa on jotain 566 ja 621 litran väliltä, riippuen onko kyseessä neliveto ja onko varustelistalta ruksittu Focalin Electra 3D -äänentoisto. Keulatilaa ei ole.

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Etuistuimilla asiat ovat tavallisemmin ja DS:n istuimista saakin säädettyä itselleen kohtuullisen mainion istuma-asennon. Merkin uusi ominaisuus on niskaan kuumaa ilmaa hohkaava Neck Warmer. Normaalisti enemmän ja vähemmän hyödyttömistä hierontaohjelmista mainittakoon kissantassuohjelma, joka todella tuntuu kissamaiselta. 

DS on tuttuun tapaan panostanut sisustamateriaaleihin. Verhoilussa on koko joukko kevyesti ylellisiä vaihtoehtoja, mukaan lukien nahka. Lisäksi kojelaudan muotoilussa ja viimeistelyssä on käytetty näyttäviä elementtejä ja jopa oven suuri kaiutinelementti on suunniteltu tuplarooliin toimimaan myös kahvana. Art deco -henki huokuu tietyistä yksityiskohdista ilman liioittelua.

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Kojelaudassa on laajakuvamallinen leveä 16-tuumainen kosketusnäyttö ja kuljettajalla on 12,25-tuumaisen mittariston lisäksi tuulilasin heijastusnäyttö, jonka toimivuus riippuu aurinkolasien polarisoinnista. Tärkeimmille toiminnoille löytyy oikotiet keskitunnelista Stellantiksen tyypillisen vaihdevalitsimen vierestä. 

Myös DS:n erikoinen ohjauspyörädesign ansaitsee oman maininnan, mutta ainakin ohjauspyörän kehä on sopivan paksu eikä saksalaisen liioitteleva. Hipaisupainikkeet on sijoitettu omiin ulokkeisiin ja ohjauspyörän takana on vaihdelavat energian takaisinkeruun säätämiseksi. 

Sisustan kohokohtiin kuuluu myös Focalin Electra 3D -äänentoistojärjestelmä. Vaikka varsinainen 3D-ominaisuus ei säväytä, soi järjestelmä puhtaasti ja tasapainoisesti koko taajuusalueelta. 

Hyvät ja huonot puolet

  • Mukavuus
  • Tyyli
  • Toimintamatka
  • Tilat suhteessa mielikuvaan

Pienesti päivittäin

Trendien kulisseissa DS N°8 perustuu STLA Medium -sähköautorakenteelle, mutta kehitys kehittyy tässäkin. Tavallinen akkukoko on 73 kWh ja niin sanotun Long Rangen koko on 97 kWh. Long Rangen kohdalla akun kennot on valmistettu Ranskassa ACC:n (Automotive Cells Company) toimesta.

Sisäisen latauslaitteen teho Type 2 -latauksessa on 11 kW ja CCS-pikalatauksen teho on 160 kW. DS on omien sanojensa mukaan panostanut latauskäyrän muotoon huimien huipputehojen sijaan. Latausaika 20-80% on 27 minuuttia, ollen tyypillistä keskitasoa. 

Stellantis on kuitenkin parantanut sähköauton käyttöominaisuuksia. DS N°8:ssa on nyt mahdollisuus akun esilämmitykseen myös ilman navigointia, mikä on avuksi tuttujen laturien ja navigaatiosta löytymättömien laturien kohdalla. DS:n mukaan ominaisuus poistetaan käytöstä alle 30% varauksella. Lisäksi DS N°8 on saanut mahdollisuuden aidolle yhden polkimen ajolle. 

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Pienemmän akun yhteydessä DS N°8 on aina etuveto (169 kW/230 hv, hetkellisesti 190 kW/258 hv) ja sen toimintamatka on 550 km WLTP-syklillä. Isomman akun yhteydessä tarjolla on 257 kW/350 hv (hetkellisesti 276 kW/375 hv) neliveto, jonka toimintamatka on 688 km. Toimintamatkan suhteen pisimmän korren vetää ison akun etuveto 750 kilometrillä, jonka tehot ovat 180 kW/245 hv ja hetkellisesti 207 kW/281 hv. 

DS toivookin, että 750 km toimintamatkan myötä voidaan lopettaa keskustelu toimintamatka-ahdistuksesta. 

WLTP-kulutus pyörii 16 kWh/100 km ympärillä malliversiosta riippuen, mikä puhuu puolestaan auto matalahkosta 0,24 ilmanvastuskertoimesta. Vakiovarusteinen lämpöpumppu parantaa lämmityksen energiatehokkuutta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aidosti mukava

Liikenteessä DS N°8 lunastaa vihdoin DS:n itselleen asettamia vaatimuksia matkustusmukavuudesta. Perusversiona alusta on nöyrä ja mukava, mutta todelliseen loistoon se pääsee nelivedon vakiovarusteisella Active Scan -ominaisuudella. Kameralla tietä arvioivia järjestelmiä on tehty ennenkin, mutta nyt mukautuvassa alustassa on tarpeeksi säätövaraa. Kulku onkin parhaimmillaan hiljaista ja pehmeää, joskin karkea asvaltti kuuluu rengasmeluna. 

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Tarjolla on myös Sport-ajotila, joskaan kukaan ei osaa selittää miksi. DS N°8 suorituskyvyssä ei ole kummankaan vetotavan kohdalla moitittavaa, mutta auto tuntuu suoritusarvojaan rennommalta usein ylitehokkaiden sähköautojen maailmassa. 

Kevyt ohjaus on melko sähäkkä keskialueen tuntumasta alkaen, mutta muuten siinä on isolle ranskalaisautolle sopivaa rentoutta. Yhden polkimen ajo on tehty melko voimakkaalla efektillä, joten mausta riippuen parempi järjestely voi löytyä perinteisemmistä rekuperaatioasetuksista.

Parhaimmillaan DS N°8 on pitkänmatkalaisena, kuten auton luokkaan kuuluukin.

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

Lipunkantaja

DS N°8 on hölmösti kirjoitettavasta nimestään huolimatta vihdoin auto, jota DS on yrittänyt luoda yli 10 vuoden ajan. Henkisesti auto asettuu monelta osin isojen Citroënien jatkumoon, mutta toisaalta monet vannoutuneet citroënistit eivät ehkä tunnista itseään DS:n panostuksesta tyylin ja muodin maailmaan Citroënin avantgardistisen kotoilun sijaan. N°8:n kunniaksi täytyy kuitenkin todeta, että auto lunastaa vihdoin DS:n lupaukset myös materiaalien ja designin suhteen. 

Myyntimääriltään DS N°8 tuskin nousee merkittäväksi listahitiksi, mutta sillä on vihdoin asema kantaa DS:n lippulaivan roolia vaisuksi jääneen DS 9:n jälkeen. Se kykenee kantamaan lippua ranskalaisuuden edustajana valtavirran ulkopuolella kulkeville. Samalla numero kahdeksan merkitsee uutta aikaa koko merkille, joten seuraavia malleja voi jälleen odottaa suuremmalla mielenkiinnolla. 

DS N°8 malliston ennakkohinnat alkavat 55 990 eurosta (Pallas FWD) ja isoon akkuun pääsee käsiksi 61 390 eurolla (Pallas Long Range FWD). Neliveto asettuu Pallas-varustelulla 66 390 euroon. Ensimmäisiä autoja odotetaan Suomeen syksyn tullen.

DS N°8 sähköauto ranskalainen iso sitikka

DS°8 Étoile AWD Long Range

SÄHKÖAUTO, neliveto

257 kW (350 hv), 509 Nm

Akku brutto / netto 101 / 97,2 kWh

Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)

CCS: 160 kW

WLTP-kulutus 16,6–17,4 kWh / 100 km

toimintamatka 664–684 km

Suorituskyky 0–100 km/h 5,4 s

huippunopeus 190 km/h

 

Mitat 

Pituus 4 820 mm

Leveys 1 900 mm

Korkeus 1 580 mm

Akseliväli 2 900 mm

Tavaratila 566–1 498 l

Omamassa 2 289 kg

perävaunu 1 400 / 750 kg

 

Euro NCAP ei testattu

Takuu 3 v / 100 000 km

ajoakku 8 v / 160 000 km (70% SoH)

Hinta alkaen 71 390 €

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat