21.12.2022

Koeajo: Fiat e-Scudo Maxi Crewcab – Pikkubändin sähköinen keikkabussi, basistille paikka varattuna

Fiatin uudistunut Scudo on saatavilla myös täyssähköisenä e-versiona. Myös isommalla matkustamolla, jolloin mukaan mahtuu enemmän väkeä kuin vielä reilusti tavaraakin. Hyvää: ajettavuus, tilat viidelle. Huonoa: vaatimaton toimintamatka.

Fiat ilmoitti noin vuosi sitten, että sen pakettiautomalli Scudo tulee markkinoille myös sähköversiona, aivan kuten samalta hihnalta tulevat Stellantis-konsernin sähköiset Peugeot Expert-, Toyota Proace- ja Opel Vivaro -mallitkin ovat olleet saatavilla.

E-Scudon tilauskirjat aukesivat alkuvuodesta ja nyt ensimmäiset sähkö-Scudot ovat saapuneet Suomeen. Fiatin e-Scudo on varustettu bruttokapasiteetiltaan 75 kilowattitunnin akulla, joka tarjoaa Scudolle jopa 330 kilometrin (WLTP) toimintamatkan. Fiatin teknisissä tiedoissa ilmoitetaan, että auton sähkön kulutus yhdistetyssä ajossa olisi 26,8 kilowattituntia per sata kilometriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Parhaimmillaan kaupunkiliikenteessä

Paljon sitä sähköä kuluukin, ja huomattavasti enemmän varsinkin talvikelissä, mikä ei ole sähköautoilijoille yllätys. E-Scudolla alle 30 kilowattitunnin kulutuslukemat ovat harvinaisia. Pakettiauton korin muodot ja isompi otsapinta-ala yhdistettynä painoon syövät sähköä. Scudon kohdalla voisi melkein antaa nyrkkisäännön, että autolla ajaessa yhden kilometrin, sen range vähenee kaksi tai lähes kaksi kilometriä. Tämä on hyvä pitää mielessä e-Scudolla ajaessa.

Kun matka suuntautuu maantielle korkeampiin nopeuksiin, sähköä kuluu myös reippaasti, tämä havaittiin myös kesäkelissä e-Scudon sisarmallilla, Toyota Proace EV -sähköautolla ajettaessa.

Niin Proace EV kuin e-Scudokin ovat parhaimmillaan siis kaupunkiliikenteessä. Parhaimmillaan siis silloin, kun auton akun saa ladattua yön aikana ja päivän ajot ovat sellaiset, että yhdellä akullisella pärjää koko päivän.

Sähkö-Scudon lataus ei ole mikään tavattoman hidas, auto ottaa virtaa vastaan jopa 100 kilowatin teholla, mutta pidemmässä matkassa ja korkeammilla nopeuksilla kun sähköä kuluu, autoa joutuisi lataamaan hyvin taajaan. Valmistajan ilmoittaa auton lataustehon olevan parhaimmillaan 100 kilowattia, ja sen myötä akku täyttyisi 10 prosentista 80 prosenttiin 45 minuutissa. Tällaisiin lataustehoihin emme päässeet luonnollisesti koeajon aikana.

Mukava ajettava

Fiat e-Scudo on, niinkuin sähköautot yleensä niiden suuremman painon ja alhaisen painopisteen ansiosta mukava ja tukeva ajaa, auto menee suoraan ja vakaasti. E-Scudon ohjaustuntuma on hieman tahmea ja auton ohjausvälitys on myös hieman hidas, tämä korostuu taajamapyörittelyssä.

Kuljettajan paikalla ei ole mitään super-ergonomiaa tarjolla, mutta kuitenkin sellaista, mikä saa viihtymään ratin takana – mukava henkilöautomainen ajoasento yhdistettynä hyvään ajettavuuteen. Auton alusta toimii myös mukavasti, se suodattaa alustan epätasaisuudet hyvin. Valtti on myös hiljaisuus, talviaikaan suurin ohjaamoon kuuluva ääni on nastarenkaiden nastojen ropina.

Crewcabilla isompi porukka mukaan

Maxi Crewcab -versio, eli e-Scudo -malli, jossa matkustamoon on lisätty toinen penkkirivi tarjoaa hyvät tilat viidelle, mutta ei ihan kuudelle henkilölle. Kuudes henkilö joutunee kömpimään auton etupenkin keskipaikalle, joka on ahdas, koska auton vaihdevalitsimen vaatima ulkonema kojelaudassa syö ikävästi jalkatilaa. Tämän vuoksi keskipaikalla ei saa jalkoja suoraksi.

Sähköinen vaihdevalitsin olisi helppo sijoittaa mihin tahansa, mutta e-Scudossa tämä ulkonema on yhteistä dieselmoottorisen ja manuaalivaihteisen Scudon ja muiden sisarmallien kanssa, joiden kokoonpanossa käytetään samaa kojelautaelementtiä.

Mutta viidellä henkilöllä Crewcab-mallisessa e-Scudossa on väljää, tällöin tosin autoa valitessa on tehty tietoisesti kompromissi tavaratilan ja matkustamon koossa eli haluttu lisäpaikkoja matkustamoon, mutta tingitty samalla tavaratilan koosta. Kun auton väliseinää lähdetään siirtämään taaksepäin, tavaratilan koko pienentyy noin kolmanneksella. Maxi-korisessa Scudossa tavaratilan koko on runsas kuusi kuutiota, Crewcab-versiossa se on neljä kuutiota.

Sähköinen-Scudo isolla matkustamolla ja neljän kuution tavaratilalla sopii monenlaiseen käyttöön. Se sopii esimerkiksi hyvin harrastavalle perheelle, joka tarvitsee autossa 5–6 paikkaa ja runsaasti tavaratilaa, mutta se sopii mainiosti myös vaikka rakennusfirman komennusporukalle, jonka täytyy matkustaa kauemmas töihin työkalujen ja muiden tavaroiden kanssa.

Pikkubändikin Crewcab-mallisella e-Scudolla lähtee helposti keikalle, niin että koko orkesteri ja pienet soittokamat mahtuvat hyvin pakattuna kyytiin. Jos orkesterissa on kuusi jäsentä, basistin paikka on oletettavasti tällöin etupenkin keskipaikalla.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Tuomas Rajala

Fiat e-Scudo 75kWh Maxi Crewcab

Hinta alkaen

55 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

61 935 €

Moottori

Kestomagnetoitu sähkömoottori, etuveto.

Teho

100 kW (136 hv)

Vääntö

260 Nm

Vääntö

260 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva: 75 / 67,5 kWh. Lataus: Type 2 11 kW (3 x 16 A), CCS 100 kW.

Toimintamatka

330 km

Huippunopeus

130 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 26,8 kWh/100 km (yhd.)

Mitat

pituus 5309 mm, leveys 1920 mm, korkeus 1935 mm, akseliväli 3275 mm
Tavaratila: 4000 l
Omamassa: 2128 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1000 / 750 kg

Muu tieto

Takuu 3 vuotta / 100 000 km, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat