27.12.2023

Koeajo: Honda e:Ny1 – mikä tässä maksaa 50 000 euroa?

Honda e:Ny1

Honda e:Ny1 tuntuu halvalle rihkamalle, mutta ikävä kyllä se on näistä vain toista. Hyvää: Toimintamatkaennustin, rattipainikkeet. Huonoa: Toimintamatka, lataus, laatuvaikutelma, ajettavuus.

Sanotaan se heti alkuun. Reilut 50 000 euroa on vuonna 2023 paljon autosta, jonka käytössä oleva akkukapasiteetti on 61,8 kilowattituntia, ja teoreetinen lataustehon huippu on 78 kilowattia ja autossa ei ole akuston esilämmitystä. Samaan hintaluokkaan saa esimerkiksi nelivetoisen Tesla Model 3:n tai isoakkuisen Volkswagen ID.3:n, jotka painivat teknisiltä tiedoiltaan eri sarjassa kuin Honda e:Ny1.

Honda e:Ny1

Mutta eihän autoa pelkästään listattujen numeroiden perusteella osteta. Ehkä osalle riittäisi hieman köykäisemmätkin sähköauto-ominaisuudet? Tällöin Honda voisi taistella osuudestaan markkinoilla esimerkiksi erinomaisen ajomukavuuden, laadun tai persoonallisuuden avulla.

Ikävä kyllä e:Ny1 ei todellakaan tarjoa mitään edellä mainituista ominaisuuksista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulospäin lupaava

Ulkomuotojen arvioiminen on aina subjektiivista, mutta ensisilmäyksellä Honda e:Ny1 näyttää jopa houkuttelevalta, etenkin Aqua Topaz -metallivärissä. Sisällä huomion kiinnittää ensiksi kolmeen osaan jaoteltu 15,1-tuumainen keskinäyttö. Tietoviihdejärjestelmän logiikka tuntuu alkupläräyksellä kohtuullisen toimivalle, etenkin kun ilmastoinnin säädöt on jätetty kiinteästi näkyviin ruudun alimpaan kolmannekseen.

Honda e:Ny1

Virrat kytkeytyy napista, ja niin ikään ajosuunta valitaan muovista kytkintä painaisemalla. Ratissa on perinteisiä painikkeita juuri sopiva määrä, eli siitä löytyy kaikki tarvittavat toiminnot.

Honda e:Ny1

Sähkösäätöinen kuljettajan istuin ei ole markkinoiden mukavimpia, muttei huonoimpiakaan. Pidemmillä kuljettajilla voi olla vaikeuksia pystyn ajoasennon saamisessa, sillä etu- ja takakattoikkunoiden välinen palkki voi tulla pään tielle. Takakattoikkunan mekanismi on muuten idioottimainen. Liikkuvan verhon sijaan sen alta irtoaa kaksi erillistä luukkua, jotka pitäisi sitten saada tungettua johonkin talteen, jos haluaa ihastella taivasta.

Kiinalaisempi kuin kiinalaiset itse

Liikkeelle lähdetään renkaat voimakkaasti sutien luistoneston tehdessä kovasti töitä – vaikka kaasua ei ollut tarkoitus avata noin voimakkaasti. Seuraavien risteyksien jälkeen tulee selväksi, ettei kiihdytys ollutkaan erityisen voimakas, autosta vain puuttuu mekaaninen pito aivan kokonaan. Auto sutii ja puskee herkästi, ja näitä välttääkseen täytyy talvisin ajaa rata-automaisen leveitä ajolinjoja säilyttääkseen taajamassa ajonopeuden normaalissa.

Honda e:Ny1

Etenkin taajamassa korviin kantautuu voimakasta taajuusmuuntajan vikinää, jonka erottaa vielä lähes 100 km/h -nopeudessakin. Tätä olisi voinut odottaa Hondan sijaan edullisilta kiinalaissähköautoilta, mutta joskus totuus yllättää.

Rapsakassa pakkaskelissä auto tuntuu myös nitisevän ja natisevan. Tietoviihdejärjestelmä jumahtelee ja tökkii. Pintakova alusta nypyttää jatkuvasti. Ohjaus on sen sijaan kaikessa tunnottomuudessaan aivan kohtuullisella tolalla.

Aikamatka 2010-luvulle

Pidemmän matkan ajaminen etenkin talvikelissä e:Ny1:llä on tuskaista. Kulutus ei ole sähköautojen alimmasta päästä, joten kovemmilla pakkasilla toimintamatka jää reilun 200 kilometrin tuntumaan. Ja kun akustolle ei ole esilämmitystoimintoa, oli latausteho huonoimmillaan aluksi vain 20 kW:n luokkaa. Tyypillisesti latausteho tuntui alkavan 60 kW:n tuntumasta, ja nousevan parhaillaan luvatun huipun tuntumaan.

Latausteho alkoi laskea portaittain 60 % varauksen jälkeen. 20 asteen pakkaskelissä akku latautui välin 10–80 % nopeimmillaan karvan alle 50 minuutin, joka on akkukoko huomioiden surkea suoritus.

Keulaan sijoitettu kookas latausluukku kärsii Suomen talvessa herkästi jäätymisongelmista, eikä latauskaapelin vapautuspainiketta ole erikseen valaistu.

Honda e:Ny1

Jotain hyvääkin sähköauto-osaamista Hondalta löytyy, nimittäin pakkasessakin varsin realistista arviota antava toimintamatkaennustin, joka ei ole vieläkään kaikissa automalleissa itsestäänselvyys.

Hiljattain Honda uutisoi lopettavansa Honda E -sähköautomallinsa myynnin Euroopassa. Malli tuli markkinoilla vuonna 2020, eli sympaattisen näköinen pikkuauto sai kirvestä poikkeuksellisen nopeasti. Ikävä kyllä on todettava, ettei e:Ny1:lle voi odottaa juuri sen valoisampaa tulevaisuutta. Toisin voi käydä, mikäli esimerkiksi hinnoitteluun tulee niin merkittävä muutos, että auton voi hyväksyä kaikkine heikkouksineen.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Honda e:Ny1 Advance

Honda e:Ny1

SÄHKÖAUTO, etuveto
150 kW (204 hv), 310 Nm
Akku brutto / netto 68,8 / 61,8 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 78 kW
WLTP-kulutus 18,2 kWh / 100 km
toimintamatka 412 km
Suorituskyky 0–100 km/h 7,6 s
huippunopeus 160 km/h
Mitat
Pituus           4 387 mm
Leveys          1 790 mm
Korkeus       1 584 mm
Akseliväli     2 607 mm
Tavaratila    344–1 136 l
Omamassa  1 752 kg
perävaunu   0/0 kg
Euro NCAP  ei testattu
Takuu          3 v / 100 000 km
ajoakku        8 v / 160 000 km
Hinta alkaen                     53 320 €
koeajoauto   54 439 €

Luetuimmat