8.1.2024

Koeajo: Kia EV9 – sähköinen sarjanousija vastaa tilakysymykseen

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Lippulaivamallit ovat yleensä ristiriitaisia, mutta ei tällä kertaa. Kia EV9 pakkaa kaiken osaamisen isoon pakettiin, joka on jotain uutta markkinoillakin. Hyvää: tyyli, tilat, teknologia. Huonoa: talviominaisuudet osittain.

Jos olet syystä tai toisesta naureskellut korealaisille autoille vielä 2020-luvulla, kannattaa mielipide ehkä vihdoin tarkistaa. Ripeäksi äitynyt kehityskulku on saanut vain lisää vauhtia sähköistymisestä, jossa Kia ja Hyundai ovat tarttuneet härkää sarvista. Sähkö ja EV-mallit ovat samalla valikoituneet ylemmäs markkinoilla pyrkivän Kian syömähampaiksi. Nyt lippulaivaksi saapuu iso ja muhkea Kia EV9, joka ei jätä juuri yhtään kysymystä avoimeksi.

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Moottorin sähköautovertailussakin menestyneen Kia EV6:n jälkeen varsinaisten sähköautojen mallistoon tulee EV9. Numerostakin voi jo päätellä, että auto lienee suurin, mihin tehdas on valmis sitoutumaan. Iso crossover on uutta Kiaa puhtaimmillaan tähtikuviovaloineen ja digitaalisine tiikerikeuloineen. Valaistu keulamaski ei ole vielä tulossa Eurooppaan, mutta muotoja kiusoitelleesta konseptiautosta saatiin sentään upea sininen väri matta- tai kiiltovärinä. Muut värivaihtoehdot lainaavat inspiraationsa luonnosta. 

Muodoissa korostuvat ikkunat, sillä sisätiloiltaan kookas auto on haluttu saada myös ilmavaksi. Kulmikkaasta muodosta huolimatta ilmanvastuskerroin on hyvä 0,28. Ovenkahvat painuvat piiloon kun niitä ei tarvita, mutta onneksi ne ovat hyvät käyttää. Maavaraa on 177 mm.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Virta vie, virta tuo

Kia EV9 perustuu E-GMP-perusrakenteelle, joten auto on valmis hyödyntämään 800 voltin latausasemia siellä missä niitä on. Tuolloin huippulatausteho kirjoitetaan 210 kilowatin tahtiin. Yleisemmän 400 voltin kanssa huippu jää 124 kilowattiin. Akun esilämmitys onnistuu laturille navigoinnin lisäksi pyynnöstä tai jopa älypuhelinsovelluksella. 

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Type 2 -asiointilatauksella latauksen huipputeho on 11 kilowattia. Tutun 3,7 kilowatin V2L-virran ulosoton lisäksi EV9 tukee V2H- ja V2G-standardeja sähkön ottamiseksi 10 kilowatin teholla kodin tai sähköverkon tarpeisiin – kunhan käyttökohteet yleistyvät.

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Euroopassa Kia EV9 esiintyy aina isommalla 99,8 kilowattitunnin akulla varustettuna. Tämä antaa autolle reilun 500 kilometrin WLTP-toimintamatkan versiosta riippuen. Myös WLTP-kulutus on noin 23 kilowattituntia per 100 km. Käytännössä auto meni maltillisilla pakkasilla noin 25-26 kilowattitunnin kulutuksella, mutta –19°C nosti maantiekulutuksen 34 kWh/100 km lukemaan. Iso matkustamo vaatii paljon lämmitystä, vaikka käytössä olisikin Driver Only -asetus lämmityslaitteesta. 

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Hinnastossa ja sääolosuhteissa neliveto on tällä hetkellä valttia. 282 kilowatin teho on vähintäänkin riittävä, mutta mielenkiintoisesti GT-Line-varustelu nostaa huippuväännön 600 newtonmetristä 700 newtonmetriin. 0–100 km/h kiihdytys 5,3 sekunnissa ja 200 km/h huippunopeus ovat liioitellun riittävät suoritusarvot mörssärimäiselle perheautolle. Kialle tosin hatunnosto siitä, että suoritusarvoja voi hyödyntää peräkärryn kanssa, sillä EV9:n jarrullinen vetomassa on 2 500 kiloa. 

Tilaa myös markkinoilla

Vetokyvyn lisäksi Kia EV9 asettuu mielenkiintoiseen lokeroon markkinoilla tilojensa puolesta. Hienoisesti viiden metrin ylittävä auto on saatavissa kuusi- tai seitsemänpaikkaisena. Kolmas istuinrivi on aina mukana, vain keskirivi vaihtuu. Seiskapaikkaisessa käytössä on perinteinen takapenkki. Kuusipaikkaisten kohdalla vaihtoehtoja on kaksi: joko 180° käännettävillä istuimilla tai lokoisasti sähkösäätyvillä Relax-istuimilla.

Koeajettu Kia EV9 oli varustettu viimeksi mainitulla istuinoptiolla. Keskirivin paikkojen kattavat säädöt jalkatukineen antavat hikoilun aihetta jopa lentokoneiden kurjistuville bisnesluokille. Kolmosrivillä tilaa on hyvin aikuisillekin, vaikka istuimille pääseminen vaatii hienoista kyyrykävelyä pikkubussihengessä ja tiettyä armeliaisuutta keskirivin pituussäädön suhteen. USB-liittimiä on kaikkialla. Tavaratilaa on kolmosrivinkin kanssa hyvät 333 litraa ja 828 litraa kolmosrivi käännettynä. Istuinten säätö onnistuu hyvin myös tavaratilan kytkinten kautta. Keulatilaa on 52 litraa.

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Etuistuimilla Kia EV9 on niin muhkea kuin odottaa saattaa. Tehdas on kohdistanut huomiota materiaalivalintoihin, joissa painopisteenä ovat olleet kierrätettyjen materiaalien käyttö ja materiaalien kierrätettävyys auton elinkaaren päättyessä. Valinnat ovat onnistuneita ja jatkavat EV9:n olemusta premium-segmentin rajamailla. 

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Kian mittaristo- ja tietoviihderatkaisut ovat tutut jo EV6:sta, mutta EV9 esittelee ruutujen väliin jäävän pienen ilmastointinäytön. Ratkaisu on hyvä, tosin ongelmaan, jota ei välttämättä pitäisi olla ensinkään. Käytännössä valikoissa täytyy liikkua hetki, mutta oikeat sijainnit oppii nopeasti tai ne löytää kokeilemalla. 

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto
Autonpesutila on hiljalleen yleistymässä ja se tarjoaa kätevän oikotien nykyauton erilaisten järjestelmien kesyttämiseen pesua varten.

Muista käytettävyyshuomioista mainittakoon, että auton ajotilaan liittyvät toiminnot on sijoitettu ohjauspyörässä oleviin painikkeisiin. Kia EV9 tukee myös älypuhelimen käyttämistä auton avaimena. 360°-kamerajärjestelmää arvostaa tällaisessa autossa todella.

Kesää odotellen

Kia EV9 on ajossa sanalla sanoen vaivaton. Hallintalaitteiden painotus vastaa auton ominaisuuksia hyvin, vaikka ohjauksessa voisikin olla jonkinlaista tuntoa talvikelien kunniaksi. Alusta on säädetty hienoisesti pehmeäksi, mikä sopii arkiauton olemukseen mainiosti. 

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Ennen kaupan sulkemisaikaa tapahtuvassa parkkipaikkaspurtissa EV9 pompottaa kevyesti lumitöyssyjä ylitettäessä. Korkea kori, merkittävä omamassa ja eleettömästi saatava voima tarkoittavat myös, että auton saa halutessaan helposti luistoon, mutta auto ei yllätä kuljettajaa äkkipikaisuudella. 

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

EV9:n talviominaisuuksissa on kuitenkin muutamia huomautettavia yksityiskohtia. Digitaalinen taustapeili on hyvä lisä, mutta takaluukussa oleva kamera on herkkä peittymään pöllyävään lumeen. Takaoikealla oleva latausluukku on sähkötoiminen, mutta rakenne on herkkä keräämään jäätä saranan väliin juuri sen verran, että automatiikka sulkee luukun heti uudelleen. Onneksi automatiikka jättää luukun auki, jos luukku kohtaa pienenkään esteen sulkeutuessaan.

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Tuulilasinpyyhkimet ja etukamerat eivät ole (esi)lämmityksen piirissä, ja auton koon vuoksi niiden putsaaminen vaatii kurottelua ja teleskooppiharjaa. Lämmitystä saa myös käskyttää tuulilasille manuaalisesti aikaisessa vaiheessa, jotta lasi pysyy enimmäkseen auki sekakelissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hintava – vai onko

Yli 80 000 euron Kia EV9 on herättänyt keskustelua siitä, mikä on kansanautoista tunnetun Kian asema markkinoilla. Kyse on kuitenkin merkin lippulaivasta ja autosta, jota ei ole kokonsakaan puolesta tarkoitettu volyymimalliksi. Valmistaja on myös tehnyt linjanvetoja tarjottavien voimalinjaversioiden suhteen, joten pienempi akkuvaihtoehto ja takavetomalli jäävät pois Pohjoismaiden valikoimasta.

Kia EV9 Relax GT-Line sähköauto

Kun EV9:ää vertaa muihin seitsemänpaikkaisiin sähköautoihin, ei hintakaan ole niin mahdoton. Tesla Model X ja Mercedes-EQ EQS SUV maksavat kuusinumeroisia summia. Suorin kilpailija lienee BYD Tang, jonka ahtaammat tilat ja vaisummat ominaisuudet sähköautona eivät riitä kattamaan edullisempaa hankintahintaa. 

Jäämme odottamaan jännityksellä, mitä näistä aineksista saadaan kokattua esimerkiksi Kia EV3:n tai EV5:n kohdalla. Tervetuloa isoihin liigoihin, Kia!

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Kia EV9 GT-Line AWD 384 hv 99,8 kWh 6P Relax 1st Edition

SÄHKÖAUTO, neliveto
282 kW (384 hv), 700 Nm

Akku brutto / netto 99,8 / 96,0 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 210 kW

WLTP-kulutus 22,8 kWh / 100 km
toimintamatka 505 km

Suorituskyky 0–100 km/h 5,3 s
huippunopeus 200 km/h

Mitat
Pituus 5 015 mm
Leveys 1 980 mm
Korkeus 1 780 mm
Akseliväli 3 100 mm
Tavaratila 333+52 l

Omamassa 2 550 kg
perävaunu 2 500 / 750 kg

Euro NCAP 5 tähteä (2023)

Takuu 7 v / 150 000 km
ajoakku 7 v / 150 000 km

Hinta alkaen 87 405 €
koeajoauto 90 285 €

Luetuimmat