24.9.2020

Koeajo: Leppoisasti hybridistrategialla – Audi A8

Audi A8 L TFSI e quattro

Vaikka teknologiajohtajaksi synnytetty Audi A8 L 60 TFSI e on joutunut hiukan tinkimään kunnianhimoisista suunnitelmista, ei sähköistämiseltä vältytä edes ministeriluokassa. Hyvää: mukavuus, vaivattomuus. Huonoa: sähkömoottorin voimavarat, menneet lupaukset, kilpailijat.

Saksalaisvalmistajan hybridivyörytys etenee kilpakumppaneiden tavoin nyt jo ministeritasolle. Pitkän akselivälin Audi A8 L 60 TFSI e onkin taattua ja vaivatonta mukavuutta erityisesti takapenkkiläiselle. Sähköistäminen myös sopii tähän autoluokkaan erinomaisesti, mutta yllättävästi Audin ratkaisu ei aivan yllä siltä vaaditulle tasolle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tekniikalla eteenpäin

Audi A8 esiteltiin nykymuodossaan vuonna 2017 ja tuolloin valmistaja lupaili jopa kolmannen tason “kädet pois ratista” -autonomiaa lippulaivansa kruununjalokiveksi. Toistuvien viivytysten jälkeen ruuhka-ajon automatisoivasta Traffic Jam Pilotista luovuttiin koruttomasti koronakevään muiden uutisten seassa. Audi vetosi kommenteissaan autonomista ajamista koskevan lainsäädännön ja vastuukysymysten epämääräisyyteen.

Audi A8 L TFSI e quattroSamalla D5-mallipolven A8 poikkeaa muistakin mallin perinteistä. Aiemmin mainostettu täysalumiininen korirakenne on tehnyt tilaa suurlujuusterästä, alumiinia ja muita materiaaleja yhdistelevälle rakenteelle. Myös aiemmin lippulaiva-Audin keulalla nähty komea W12-moottorityyppi loistaa vain poissaolollaan neljännen A8-polven mallistossa, ainakin tällä haavaa.

Helposti tuntuukin, että aina A8:n varjosta löytynyt A6 on hiipinyt entistä lähemmäksi, erityisesti kun nykyinen A6 oppi nopeassa tahdissa useimmat A8:n hienoista tempuista.

Jalat pitkäksi

Edustustason sedanina A8:lla on kuitenkin yksi etu pikkuveljeensä verrattuna: mukavuus. Kookkaampi kori mahdollistaa lokoisammat oltavat varsinkin takapenkkiläisille, ja todelliseen edustustarpeeseen löytyy nyt koeajettu pitkän akselivälin malli. 13 senttimetriä lisätilaa on pistetty suoraan pomo-osaston mukavuuteen. Kahdella ykkösluokan takaistuimella on hyvä miettiä niin sinfonian sovittamista kuin osakekauppojen koukeroita, kunhan ei harhaudu kyynärnojasta löytyvien säätöjen maailmaan.

Ilmajousitettu A8 L ottaa tärkeän tasoeron A6:een myös alustan mukavuudessa. Terävimmät hidastetöyssyt särkevät taikamattounet, mutta muuten kuopat ja kivet ylittyvät vaivattomasti ilman turhia heilahduksia. Ohjaustuntumaa ei juurikaan ole, mutta lineaarinen ohjaus sopii kameroiden ja tutkien kanssa edustuslaivan luotsaamiseen.

Moitetta ei löydy myöskään äänieristyksestä, sillä jopa polttomoottorivoimin moottoritietä ajettaessa musiikki ja podcastit soivat kirkkaasti, eikä ääntä tarvitse korottaa edes hands-free puhelussa.

Audi on myös malttanut pitää muotoilijat kurissa A8:n kohdalla, joten kookas auto ei järkytä konservatiivisemmisissakaan piireissä. Selkeä kilpailuetu BMW:n 7-sarjaan verrattuna.

Lippulaiva – nyt!

Odotettu ja julkistuksessa jo vihjattu lataushybridimalli Audi A8 L 60 TFSI e quattro saapui osaksi mallistoa viime vuoden loppupuolella. 3,0-litrainen turboahdettu V6 tuottaa 55 TFSI -version tavoin 340 hevosvoimaa ja 500 newtonmetriä vääntöä. Sen pariksi kahdeksanvaihteisen automaattivaihteiston ääreen on saatu 100 kilowatin (136 hv) ja 350 newtonmetrin sähkömoottori.

Voimanlähteet vaihtelevat rooleja hienosti ja huomaamattomasti. Sähkömoottorin voimavarat riittävät 2,4 tonnia painavan auton liikuttamiseen kohtuullisesti, mutta rivakampaa kiihytyvyyttä pyydettäessä on helppo ajautua polttomoottorin käyttöalueelle. Audi ilmoittaakin sähkömoottorille kaupunkialueen 0-60 km/h kiihtyvyydeksi verkkaisen 6,9 sekuntia. Sähköajon huippunopeus on 135 km/h.

Tavaratilan alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 14,1 kilowattituntia ja sen lataaminen onnistuu parhaimmillaan 7,4 kW (2x16A) teholla reilussa parissa tunnissa. WLTP-toimintamatkaksi yhdellä latauksella kerrotaan 46 kilometriä, vastaten toteutuneita lukemia.

Tekniikka- ja teknologiaorientoituneelle Audille tilanne onkin hiukan kiusallinen: sen kruununjalokivi on kyllä etevä auto – aivan juuri nyt. Tätä lukiessasi Mercedes-Benzillä valmistaudutaan jo uuden S-sarjan esittelyyn, eikä kukaan suhtaudu edustusautoluokkaan samalla vakavuudella. Stuttgartista kantautuneet ennakkotiedot eivät nekään varmasti naurata Ingolstadtissa.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Audi A8 L 60 TFSI e quattro tiptronic

Hinta alkaen

128 243 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

169 954 €

Moottori

Ladattava hybridi, bensiinimoottori 2 995 cm179#;, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto. Sähkömoottori 100 kW (136 hv).

Teho

250 kW (334 hv), 5000–6400 r/min

Vääntö

500 Nm (1370–4500 r/min)

Vääntö

500 Nm (1370–4500 r/min)

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva: 14,1 / 10,4 kWh. Lataus: Type 2 7,4 kW (2 x 16 A).

Toimintamatka

46 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

330 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

4,9 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 2,9 (yhd.)

CO2-päästöt

66 g/km

Mitat

pituus 5302 mm, leveys 1945 mm, korkeus 1486 mm, akseliväli 3128 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat