19.3.2023

Koeajo: Mercedes-Benz GLC 400e – ladattava hybridi puskee sähköauton tontille

Mercedes-Benz GLC hipoo täydellisyyttä monella osa-alueella. Hinta vaan karkaa turhan hulppeaksi. Hyvää: voimalinja, ajomukavuus, kääntösäde, toimintamatka Huonoa: hinta varusteltuna

GLC on klassinen esimerkki automalista, joka on niin hyvä, että se lipsahtaa tylsyyden puolelle. Ladattava hybridiversio 400e tarjoaa hyvän tehoreservin ja ajomukavuutta, jollaista on yleensä tarjolla lähinnä napsua ylemmässä autoluokassa.

Perusajatukseltaan Mercedes-Benz GLC iskee samaan saumaan kuin suomalaisten suosikkicrossover Nissan Qashqai. Vaikka GLC on parikymmentä senttiä Nissania pidempi, voi kaksikon nähdä ikään kuin kilpailijoina toisilleen. Toki Mercedes on premiumia ja Nissan perustasoa.

Premiumin autosta tekevät muun muassa ajomukavuus, voimalinja ja laatuvaikutelma. Mercedes henkii laatua ohjaamossa, ulkokuoressa ja teknisissä innovaatioissa. Mutta valitettavasti sama pätee myös hintaan, etenkin laajemmin varusteltuna. Koeajetun auton hintalappu yltää lähes 100 000 euroon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pienen sähköauton akku hybridissä

GLC 400e:n voimalinja on vakuuttava. Kaksilitraisen bensiinimoottorin kaveriksi on laitettu sähkömoottori, ja kaksikon yhteistehoksi muodostuu mukavat 381 hevosvoimaa. Vääntöä paketista irtoaa 650 Nm, joten voimanpuutteen vuoksi ei tarvitse kyyneliä vieritellä. Nollasta sataan kiidetään 5,7 sekunnissa.

Mercedes on vienyt ladattavien hybridien toimintasäteitä koko ajan pidemmiksi, eikä GLC 400e:n kohdalla ole tehty poikkeusta. Akun kapasiteetti on 31,2 kWh, mikä vertautuu markkinoiden pienempiakkuisten sähköautojen kanssa. Mercedesissä vain on lisäksi polttomoottori.

Jykevän kokoisella akulla huristellaan optimaalisissa olosuhteissa 121 km, eli taakse jää esimerkiksi ensimmäisen sukupolven täyssähköauto Nissan Leaf. Ei hassummin ladattavalta bensamallilta. Kaiken lisäksi Mersusta löytyy CCS-lataus ja maksimissaan auto ottaa virtaa vastaan 60 kW nopeudella. Kovalla pakkasella latausnopeus oli koeajolla 24 kW.

Talvikelissä jäädään alle 100 kilometrin toimintasäteelle, mutta vaikkapa työmatkoista sillä suoriutuu helposti. Ilman polttomoottoria voi huristella myös moottoritienopeuksia, sillä sähköiset huiput ovat 140 km/h. Toki silloin toimintamatka hupenee nopeammin, sillä korkea katumaasturi kuluttaa energiaa.

Noin sadan kilometrin sähköinen toimintamatka on monelle kaupungissa asuvalle riittävä lukema päivittäisten ajojen hoitamiseen yhdellä latauksella ja sähköisesti. Työmatkan lisäksi GLC:llä huristelee helposti lasten harrastuskuskaukset iltaisin.

Valmistajan ilmoituksen mukaan keskikulutus on puolisen litraa sadalla. Tämä toteutuu ahkeralla lataamisella lämpimässä ilmastossa, mutta ilman latausta GLC hörppää seitsemän litraa polttonestettä sadalla kilometrillä. Omissa bensakuluissa voi siis säästää isoja summia latailemalla taajaan.

Ei niin suuri kuin olettaisi

GLC ei ole järin suuri auto. Se soveltuu viiden hengen automalliksi lyhyemmillä taipaleilla, mutta pidemmillä siivuilla kolme takapenkkiläistä joutuu taistelemaan tilasta. Periaatteessa tilaa on hyvin, mutta keskimmäinen istuin ei ole sieltä kaikkein mukavimmasta päästä.

Toinen haaste perhekäytössä on tavaratila, josta 400e–mallin kohdalla joudutaan tinkimään. Auton kookas akkupaketti on sijoitettu tavaratilan pohjan alle, ja tämä nielaisee 150 litraa polttomoottorimallin tilavuudesta. Jos tavarat haluaa saada mahtumaan tavaratilan katteen alle, ei takaosasto vedä kovin suuria kantamuksia. 470 litraa on tämän kokoluokan autossa pieni tilavuus.

Kuskin näkökulmasta Mercedes-Benz GLC 400e on nautinnollinen. Istuimen säädöt ovat laajat, ja hallintalaitteet on sijoiteltu hyville paikoille. Ja koska voimalinjassa riittää potkua, on vankkurilla mukava ajella liikennevirrassa ja ohittaa tarpeen mukaan. ilma-alusta tekee kyydistä mukavaa ja sellainen on vakiona ladattavissa hybridimalleissa.

Erityisen ilahduttava asia GLC:ssä on kääntösäde, joka on moneen kilpailijaan verrattuna selkeästi pienempi. Tämä johtuu nelipyöräohjauksesta. Taka-akselin pyörät kääntyvät 4,5 astetta ja sen myötä kääntöympyrä pienenee 80 senttiä. Erityisen ilahduttavaa nelipyöräohjaus on parkkipaikoilla, joissa auto tuntuu kääntyvän liiankin hyvin. Fiilistä korostaa entisestään etuakselin nopea ohjaus.

Mercedes-Benz GLC 400e:n kohdalla väitteet siitä, että ladattava hybridimalli olisi vain turha välivaihe sähköön siirtymisessä, saavat hieman perspektiiviä. Kookas akku ja pitkä toimintamatka tekevät autosta niin sähköautomaisen, että polttomoottori tuntuu olevan keulalla ikään kuin turhaan.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Mercedes-Benz GLC 400e

Hinta alkaen

77 829 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

98 383 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 993 cm3, 9-v. automaattivaihteisto, neliveto, ladattava hybridi

Teho

185 kW (252 hv), 5800 r/min

Vääntö

400 Nm (2000-3200 r/min)

Vääntö

400 Nm (2000-3200 r/min)

Akku

Akku 31,2 kWh

Toimintamatka

121 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

280 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,7 s

Huippunopeus

237 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 0,5 (yhd.)

CO2-päästöt

12 g/km

Mitat

pituus 4716 mm, leveys 1890 mm, korkeus 1640 mm, akseliväli 2888 mm
Tavaratila: 470 l
Omamassa: 2355 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1800 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 v. / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat