22.8.2024

Koeajo: Opel Corsa Hybrid – Toyota Yariksen haastaja

Kuva Manu Tuppurainen

Opel Corsa saa kunnian olla ensimmäinen Opel, johon sovitettiin uusi kevythybridivoimalinja.

Opel on yksi niistä automerkeistä, joka on ollut viime vuosien aikana kovassa myllerryksessä. Takavuosien suosikkimerkki on menettänyt jonkun verran markkinaosuuttaan, mutta nyt uudessa omistuksessa, eli Stellantis-konsernin sateenvarjon aikana siihen puhalletaan uutta liekkiä. Kuten myös moneen muuhunkin automerkkiin, joita Stellantis valmistaa. Stellantiksen uudet tuulet näkyvät muun muassa siinä, että organisaatiot maahantuojaa ja maahantuojia myöten laitetaan uuteen uskoon, autoja on turha valmistaa, jos niitä ei saada myytyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nyt Vizor-keulalla

Opel Corsa on nyt uudistuksen tiellä. Nyt myynnissä oleva Corsa-malli näyttää uudelta, vaikka kysymyksessä on facelift. Uudelta se näyttää siksi, että auton keulan ilme on nyt muuttunut aivan perusteellisesti, se on saanut saman Vizor-ilmeeksi nimetyn keulan, kuten muutkin Opelit.

Uutta Corsassa on myös se, että se on nyt ensimmäinen Opel-malli, joka saa käyttöönsä uuden kevythybridivoimalinjan. Autossa on bruttokapasiteetiltaan 0,9, nettokapasiteetiltaan 0,43 kilowattitunnin kokoinen akku, joka antaa virtaa 22 kilowatin tehoiselle sähkömoottorille. Vääntöä sähkömoottori tarjoaa 55 newtonmetriä. 

Sähkömoottorin ensisijainen tarkoitus on, että se tukee auton bensiinimoottoria esimerkiksi kiihdytyksissä, jolloin polttomoottori ei joudu tekemään niin paljoa töitä ja polttoainetta säästyy. Mutta koska kysymyksessä on 48 voltin järjestelmä, Corsalla pystyy ajamaan myös hetken, joitain satoja metrejä kerrallaan pelkällä sähköllä.

Corsan 1,2-litraisen PureTech-bensiinimoottorin parina on 6-portainen kaksoiskytkinautomaattivaihteisto. Kiihdytettäessä se vaihtaa vaihteet lähes huomaamattomasti. Nopeuden hidastukset aiheuttavat automaattivaihteistossa kuitenkin nykivää käytöstä, kun se pudottelee pienempää vaihdetta hidastuksen myötä päälle. Kun hidastuksen jälkeen lähtee kiihdyttämään, vaihteisto aiheuttaa jälleen pientä nykimistä.

Muuten ajossa Corsan hybridivoimalinja toimii hyvin ja se liikuttaa pientä autoa mukavasti, puhtia moottorissa on mukavasti. Corsa on Toyota Yariksen kilpailija, ja aivan yhtä jouhevaan ja miellyttävään toimintaan Corsan voimalinja ei yllä. Yarikseen Corsaa voi hyvin verrata, sillä Yaris on ollut pitkään suvereeni valtias tässä kokoluokassa, mitä tulee rekisteröintitilastoihin ja ensirekisteröintimääriin.

Saatavana myös täyssähköisenä

Corsan voimalinja tarjoaa 205 newtonometrin väännön. Corsasta on olemassa myös vielä tehokkaampi voimalinja, joka antaisi 100 kilowatin tehon ja 230 newtonmetrin väännön, mutta sitä Suomen maahantuojan hinnastosta ei löydy. Ilmeisesti sen hinta olisi noussut sen verran korkeaksi, että sitä ei ole nähty tarpeelliseksi tuoda Suomeen.

Hybridivoimalinjan lisäksi Corsaa on saatavilla myös kahdella eritehoisella bensiinimoottorilla sekä täyssähköautona, josta löytyy niin ikään kaksi eritehoista mallia.

Hybridivoimalinja sopii Corsaan siinäkin mielessä hyvin, että auton hinta ei nouse tavattomasti kalliimmasta tekniikasta johtuen verrattuna puhtaaseen bensiiniversioon verrattuna, mutta hybriditekniikan ansiosta polttoaineenkulutuksessa voi saada pientä säästöä. Corsa on tarkoitettu lyhyeen ajoon, esimerkiksi perheen kakkosautoksi kaupunkisuhaamiseen, ja sellaisessa liikenteessä hybridivoimalinja puoltaa hyvin paikkaansa – ja autolla voi päästä nelosella alkaviin polttoainekulutuksiin. Corsan täyssähköversion hinta puolestaan nousee koeajetusta hybridiversiosta lähes 10 000 euroa.

Vaikka Corsa on pikkuauto ja siinä on pikkuauton tilat, se viihtyy ihan hyvin myös maantiellä. Äänieristys Suomen karkeilla asfalteilla jää hieman vajaavaiseksi, mutta kaikkea ei voi saada 25 000 euron hintaan. Istuinergonomia on myös pikkuauton tasolla, se ei ole matka-ajoon ihan kaikkein paras, mutta sillä pärjää kyllä. Matka-ajossa Corsa vetää huikkaa huomattavasti enemmän, silloin kulutus on kuuden litran tuntumassa.

Tien epätasaisuudet Corsa käsittelee hieman karkeasti ja alusta kolahtelee välillä.

Ohjaamossa fyysisiä painikkeita

Tavaratila vetää reilu 300 litraa. Kun takaistuimen selkänojat kääntää alas, tavaratilan ja istuinten väliin jää selkeä kynnys, tavaratilan lattiasta ei tule tasaista.

Corsan hybridiversiossa tavaratilan koko on saatu pidettyä runsaana sillä, että hybriditekniikan akkupaketti on sijoitettu kuljettajan istuimen alle. Matkustajien tilat takapenkillä ovat myös ihan kelvot auton kokoluokkaa huomioon ottaen.

Ohjaamossa Corsassa on Stellantis-konsernin autoista tuttu tietoviihdejärjestelmä. Sen käyttö vaatii hieman opettelua, eikä se ole kaikkein loogisin. USB-liittimet löytyvät ja tietoviihdejärjestelmän kautta voi myös peilata älypuhelimen sen näytölle.

Ilmastointi Corsassa ei ole automaattinen, vaan perinteinen manuaali-ilmastointi. Fyysiset painikkeet ilmastoinnin säädössä on kuitenkin hyvä asia. Sisältä Corsa on hieman tylsä, sisätiloillaan se ei oikein säväytä millään tavalla.

Opel Corsa on pätevä perusauto, joka ei hirveästi herätä tunteita puoleen eikä toiseen. Sen varusteluun kuuluu kaikki se, mitä tämän kokoluokan autossa tarvitsee ollakin. Ajettavuus Corsassa on hintaluokka ja kokoluokka huomioon ottaen ihan kohdallaan. Toyota Yaris hallitsee tosiaan kyseistä kokoluokkaa – ja muun muassa sen vuoksi, että myös Yariksessa on asiat hyvin kohdallaan. Kumman valitsee, Corsan vai Yariksen – tai kenties jonkun muun kokoluokan edustajan, on melkein makukysymys, joista ei sovi kiistellä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvää ja huonoa

  • Hyvä kokonaisuus
  • Ilmastoinnin fyysiset painikkeet
  • Nykivä voimalinja
  • Tylsä sisältä

Opel Corsa Hybrid 100 A 125 v. Edition

KEVYTHYBRIDI, etuveto

3-syl. bensiinimoottori 1 199 cm 3

6-v. automaattivaihteisto

74 kW (100 hv), 205 Nm

WLTP-kulutus 4,5 l/100km

CO 2 -päästöt 102 g/km

Suorituskyky 0–100 km/h 9,9 s

huippunopeus 188 km/h

Mitat

Pituus 4 061 mm

Leveys 1 960 mm

Korkeus 1 435 mm

Akseliväli 2 538 mm

Tavaratila 310 l

Omamassa 1 267 kg

perävaunu 1 200 / 610 kg

Euro NCAP 4 (2019)

Takuu 2 v

hybridijärjestelmä 8 v / 160 000 km

Hinta alkaen 24 390 €

koeajoauto 24 39 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat