4.1.2024

Koeajo: Opel Grandland GSe PHEV AWD – yksi kasvoleikkaus liikaa

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

Opelin isompi katumaasturi on jo seniori-iässä, mutta joskus vanheneminen on vaikeaa. Hyvää: teho, tilat. Huonoa: "sporttisuuden" huonot puolet, malliston ainoa ladattava neliveto.

2017 esitelty Opel Grandland X korvasi saksalaismerkin mallistossa Antaran ja Zafiran. Suunnitelmia oltiin tehty jo vuosia aiemmin osana General Motorsin ja PSA:n yhteistyösopimusta. Grandland X saapuikin mallistoon vielä General Motorsin käyntikorttien aikaan. Muutama vuosi eteenpäin ja X pudotettiin pois nimestä. Samalla koko Opel oli siirtynyt osaksi PSA:ta ja nyttemmin osaksi Stellantiksen merkki-imperiumia.

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

Pinnan alla Opel Grandland perustuu väistyvän polven Peugeot 3008:n rakennuspalikoihin. Ulkoisesti malli sai raikastumiskierroksen 2021, kun sukunäköä haettiin Vizor-keulamaskia mukailevasta olemuksesta. Juuri ennen kasvopesua nähtiin myös ensimmäinen aalto lataushybrideistä, joiden asemaa mallistossa on hienosäädetty pariinkin otteeseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pakollinen liikuntapäivä

Nyt mallistossa onkin hiukan erikoinen tilanne. PSA-mallistosta tutun 225-hevosvoimaisen etuvetoisen lataushybridin saa lähes millä tahansa varustelulla. Sillä välin 300-hevosvoimaisen nelivetoisen lataushybridin saa ainoastaan yläkoulun urheilusuorituksia muistelevana GSe-versiona. Jos lataushybridinsä haluaa siis vetävän takaa, täytyy heittäytyä Opelin GSe-brändäyksen pariin.

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

Erityisen ylpeitä Opelilla ollaan FSD-iskunvaimentimista, joiden takana on sangen nimekäs Koni. FSD tulee sanoista Frequency Selective Damping, eli tavallaan taajuusrajatusta vaimennuksesta. Käytännössä kyse on noin miljoonasta autouutuudesta tutusta kaksiventtiilitekniikasta, jossa iskunvaimentimen käytöstä ja vaimennusprofiileja voidaan säätää taajuusalueen (eli epätasaisuuden luonteen) mukaan. 

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

Muuten luvassa on GSe-paketin myötä parempaa varustelua, mustaa konepeltiä sekä urheilullisempaa istuinta ja ohjauspyörää. AGR-hyväksytty istuin on säätövaroiltaan ja tueltaan hyvä, kuten Opelilla on nykyisin tapana. Valkomusta väriyhdistelmä antaa Grandlandille sopivasti maustetta – ainakin suorassa auringonpaisteessa. Verrattuna muiden mallien GS-tasoon pieni ee tuo jotain lisää arkipäiväänkin. Muuten auton tilat ja käytettävyys ovat ennallaan, eli takapenkki soveltuu hyvin parille aikuisellekin ja tavaratilakin on sopiva 390 litran mitallaan.

Arkitodellisuus iskee

Arkiajossa Opel Grandland GSe muistuttaa, että mallin parhaat päivät olivat jo. Ikä näkyy voimakkaasti sisällä esimerkiksi 10-tuumaisen kosketusnäytön ominaisuuksissa ja käytettävyydessä. Opel on kuitenkin keskimääräistä paremmalla tolalla, sillä Saksassa on mietitty ergonomiaa ja painikkeita omalla tavalla. 12-tuumainen mittaristonäyttö on periaatteessa selkeä, mutta ero Grandlandin alkuvuosien viisarimittaristoon on vähäinen.

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

221 kilowatin yhteisteho riittää enemmän kuin mainiosti perhecrossoverin liikuttamiseen. Sähköistä ajoa saadaan reilut 60 kilometriä yhdestä akullisesta, vaikka käytäntö jää helposti reiluun 40 kilometriin. Toisaalta 3,7 kilowatin vakiovarusteinen latauslaite ja lisävarusteinen 7,4 kilowatin yksivaiheinen (32A) latauslaite eivät ole parhaita ratkaisuja heille, jotka pyrkivät maksimoimaan sähköajon osuuden.

Korkeahko perheauto ei ole järin urheilullinen ajettava edes uusitulla alustalla. Opelmaiseen tapaan alustasta puuttuvat ylimääräiset kolinat ja lisäheilahdukset, mutta iskunvaimennus on säädetty jo asentoon kivireki. Esimerkiksi 2021 koeajettu versio samasta autosta osoittautui arkikäyttöön tasapainoisemmaksi kokonaisuudeksi suorituskyvyn ja alustan virityksen suhteen.

Yksi leikkaus liikaa

Opelin herätetyt GS-brändit eivät ole vielä löytäneet samanlaista punaista lankaa kuin esimerkiksi takavuosien OPC-mallit. Ainakaan tie eteenpäin ei löydy siirtämällä tavallinen malliversio yllättävän paukkukovaksi muka-sportiksi. Mieleen tuleevat menneiden vuosikymmenten viihdetähdet, jotka yrittävät paluuta parrasvaloihin plastiikkakirurgin kiristysoperaatioiden kautta.

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

Opel Grandland on jo uusiutumassa ja inspiraatiota tulevasta voi ottaa tähyilemällä jälleen Peugeot 3008:n suuntaan. Toivoa sopii, että tiimeillä on jälleen selkeä visio luoda erilaiset autot samoista ratkaisuista, sillä 3008:n ja Grandlandin välillä jako oli toimiva. Ehkä myös Opelin GSe-urheilubrändi löytää hiljalleen roolinsa.

Opel Grandland GSe PHEV AWD lataushybridi neliveto

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Opel Grandland GSe300 PHEV AWD

LATAUSHYBRIDI, neliveto
4-syl. bensiinimoottori 1 598 cm3
8-v.  automaattivaihteisto
221 kW (300 hv), 520 Nm

Akku brutto / netto 14,6 / 14,2 kWh
Lataus Type 2: 3,7 kW (1x16 A)

WLTP-kulutus 1,2 l/100km
CO2-päästöt 27 g/km
toimintamatka sähköllä 66 km

Suorituskyky 0–100 km/h 6,1 s
huippunopeus 235 km/h

Mitat

Pituus 4 477 mm
Leveys 1 906 mm
Korkeus 1 609 mm
Akseliväli 2 675 mm
Tavaratila 390 l

Omamassa 1 867 kg
perävaunu 1 250 / 600 kg

Euro NCAP 5 tähteä (2017)

Takuu 2 v
hybridijärjestelmän akku  8 v / 160 000 km

Hinta alkaen 55 833 €
koeajoauto 55 833 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat