5.12.2018

Koeajo: parasta A-sarjaa – Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Mercedes-AMG A 35 4Matic lähtee kilpasille 300 hevosvoiman arkisporttien vilkkaaseen luokkaan hyvistä lähtökohdista. Hyvää: suorituskyky, arkikäyttöisyys, ajettavuus. Huonoa: aliohjaava perusluonne, hinta avoinna.

A-sarjan AMG ei ole uusi tapaus, nähtiinhän jo edellisestä mallipolvesta raivokas A 45, joka puristi faceliftin jälkeen peräti 380 hevosvoiman tehot 2,0-litraisesta bensiiniturbomoottorista. Uuden polven A-sarjan kohdalla AMG:lle aukesikin uusi mahdollisuus. Kun seuraava A 45 tavoittelee jo yli 400 hevosvoiman lukemaa, jää sen alapuolelle tilaa uudelle Mercedes-AMG A 35 4Maticille. Suoria kilpakumppaneita löytyy ainakin Volkswagen Golf R:stä ja Audi S3:sta, epäsuorempia muun muassa Honda Civic Type R:stä, Seat Leon Cuprasta sekä tahtiaan kiristäneestä Renault Megane R.S. 300 Trophystä.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei sisällä makeutusaineita

Mercedes-AMG:lle uutuusmalli on tärkeä, sillä kyseessä on edullisin AMG tähän mennessä. Saksassa hintalappuun kirjoitetaan verojen jälkeen 47 529 euroa. Muun A-sarjan tavoin myös A 35 tavoittelee entistä nuorempaa asiakaskuntaa.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Onko A 35 sitten jollain tavalla keinomakeutettu kevyt-AMG? Ei missään määrin. A 250:ssä käytetyn 2,0-litraisen M 260 -moottorilohkon pohjalta jatkojalostettu A 35:n voimanlähde ei ole yhtä raakalaismainen kuin edellisessä A 45:ssä, mutta mainiosti muriseva moottori tarjoaa helppoa ja käyttökelpoista voimaa koko kierrosalueen verran. Turboahdettu bensiinimoottori on parhaimmillaan kierrosluvulla 5 800 r/min, jolloin käytössä on 306 hevosvoiman tehot. Huippuvääntö on 400 newtonmetriä kierrosalueella 3 000 – 4 000 r/min. Naapureita ilahduttavasti A 35 käynnistyy aina pakoputkiston hiljaisella tilalla, mökää saa halutessaan myöhemmin lisää.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Eikä tässä vielä kaikki. Seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto tunnetaan nimellä AMG Speedshift DCT 7G ja vaihteiston pääpainona on ollut saavuttaa ripeä kiihtyvyys jokaisessa tilanteessa. Vaihdelaatikolta voima jaetaan tiehen AMG Performance 4Matic -nelivetojärjestelmän kautta: järjestelmä osaa vaihdella puhtaasta etuvedosta aina 50/50 voimanjakoon etu- ja taka-akselin välillä.

Perustuu tuotantomalliin

Mercedes-AMG:n ajodynamiikkainsinööri naurahtaa, kun häneltä kysyy A 35:n ja tavallisen A-sarjan pyöräntuennoista. Asiantuntijalle on helpompi listata ne tukivarret, jotka AMG on kelpuuttanut sellaisenaan. Käytännössä päivityslistalle ovat joutuneet koko etuakselisto ja noin puolet A-sarjan monivarsituetusta taka-akselistosta. Puslia ja niveliä on vaihdettu jäykempiin erityisesti ohjauksesta, sillä mukavuutta ja hiljaisuutta tuova jousto on totisemmassa ajamisessa lähinnä haitaksi. Ohjausakseli on samalla vaihtunut nopeampaan, joten A 35 reagoi ohjauspyörän liikkeisiin herkemmin ja päättäväisemmin.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

AMG on terästänyt myös apurunkojen kiinnitystä koriin, vahvistanut moottoritilaa uudella pohjalevyllä ja kolmiotuilla ja päivittänyt jarrujärjestelmän. Etujarrulevy on halkaisijaltaan 350 millimetriä ja kiinteästä jarrusatulasta löytyy neljä mäntää. Alustan suhteen loppusilauksena ovat lisävarustelistalta löytyvät säädettävät AMG Ride Control -iskunvaimentimet.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

A niin kuin arkisportti

Mercedes-AMG A 35 4Matic on ensisilmäyksellä tuttu nuorekas A-sarja. Lisävarusteiset AMG Performance -istuimet ovat tosin peruspenkkejä kuppimaisemmat ja ohjauspyörä on perusmalleja täsmällisempi tapaus. Kojelauta on kuitenkin säilyttänyt ilmavan tyylinsä kiitos kahden näytön MBUX-järjestelmän, joka taitaa tuttujen temppujen lisäksi uusia AMG-malleihin soveltuvia ominaisuuksia, kuten kiihtyvyysmittarin ja AMG Track Pace -ratatelemetriasovelluksen. MBUX:n luvataan voivan hyödyntää navigoinnista tuttua täydennetyn todellisuuden (AR) toimintoa myös rata-ajossa.

Lisävarusteena saatavaan AMG Performance -ohjauspyörään saa kaksi värinäytöllistä säätöyksikköä. Oikeanpuoleisella rullalla voidaan vaihtaa ajotilasta toiseen ja säädin toimii hiukan Porschen vastaavan tavoin, joskin suora oikotie "täyteen rähinään" puuttuu. Vasemmanpuoleisella yksiköllä voi pikasäätää kahta haluamaansa ominaisuutta, vaikkapa iskunvaimennuksen ja vaihteiston toimintaa. Muovinen toteutus särähtää muuten jämäkässä ohjauspyörässä.

Ensimmäisen 18 kuukauden aikana Mercedes-AMG A 35 4Matic on saatavissa Edition 1 -erikoisversiona, joka näyttäytyy kuvien farkkusinisenä ulkovärinä, “teknokultaisina” yksityiskohtina ja 19-tuumaisina vanteina. Järjetön takaspoileri on toteutettu sopivasti kieli poskella, mutta onneksi sen voi jättää hankkimatta. Takasiipi tuntui nopealla testillä myös lisäävän matkustamon takaosan suhinoita.

Leppoisassa kaupunkiajossa A 35 käyttäytyy kiltisti, osoittaen jälleen, että noin 300 hevosvoiman autoja saa nykyisin ilman merkittäviä takaiskuja arkikäytössä. Samassa tilaisuudessa esitellyn B-sarjan tilat, vaihteisto ja alusta toimivat toki mukavammin, mutta ero ei ole järisyttävä. A-sarjan tavaratila säilyy 370 litrassa ja takaistuimet ovat edelleen kaadettavissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mutkateiden menopeli

Luonnollisesti A 35 on kotonaan nopeammassa ajossa moottoriteillä ja mutkapätkillä. Terävä ohjaus antaa kuljettajalle luottoa etuakselin kyvyistä, vaikka auton perusluonne on enemmän ali- kuin yliohjaava. Nelivedon toimintaan voi vaikuttaa ajonvakautuksen tilaa vaihtamalla, muuhun autoon vaikutetaan puolestaan ajotiloja naksuttelemalla. Mystisen AMG Dynamics -säädön takaa löytyy rutkasti ohjelmointityötä auton käyttäessä yksittäisiä jarruja ketteryyden parantamiseksi. Driftikoneeksi A 35 ei kuitenkaan halua millään asetuksilla.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Nöyrästi vetävän moottorin ja rivakasti reagoivan vaihteiston ansiosta eteneminen sujuu tarvittaessa ripeästi. Voimaa ei kuitenkaan ole liikaa suhteessa auton luonteeseen. Tyypillisten turbopörinöiden aikakaudella A 35:n voimanlähde osoittaa miellyttävää monipuolisuutta äänimaailmassaan. Alustan toiminta erityisesti säädettävän iskunvaimennuksen kanssa kruunaa kokonaisuuden: turhaa heilumista on vähennetty, mutta liioitellulta paukkukovuudelta on vältytty.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Ajovuoron jälkeen A-sarjan tuttu ovi pamahtaa kiinni uusin ajatuksin. Mercedes-Benzille nuorekas ja älykäs A-sarja avaa uusia uria myös AMG:n mallistossa. Ensi vuonna kuullaan lisää A 35:n hinnoittelusta ja aikataulusta Suomessa. Hiukan yliampuvan A 45:n jälkeen A 35 on Mercedeksen ensimmäinen varsinainen “hot hatch”, sporttinen pystyperä, ja se on varteenotettava kilpailija räväkässä autoluokassa.

Mercedes-AMG A 35 4Matic Edition 1

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mercedes-AMG A 35 4Matic

Moottori

Bensiinimoottori 1 991 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

225 kW (306 hv), 5800 r/min

Vääntö

400 Nm (3000–4000 r/min)

Vääntö

400 Nm (3000–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

4,7 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

169 g/km

Mitat

pituus 4436 mm, leveys 1797 mm, korkeus 1405 mm, akseliväli 2729 mm

Muu tieto

Alustavat kulutus- ja päästötiedot NEDC-syklillä mitattuna.

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

Kaksi vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat