30.11.2022

Koeajo: Toyota bZ4X Style – onko tässä ensi vuoden myydyin sähköauto?

Kuva Petri Munukka
Toyota bZ4x koeajo

Toyota on tottunut hallitsemaan maamme myyntitilastoja, onnistuuko Midaksen kosketus myös ensimmäisellä sähköautolla? Hyvää: runsaat sisätilat, turvallisuusvarustelu, ajettavuus, mukavuus Huonoa:  ei takalasinpyyhintä, ei hansikaslokeroa

Toyota bZ4X on merkin ensimmäinen oma sähköauto, paku- ja tila-autot ovat Stellantis-yhteistyön peruja. Aivan yksin ei nytkään olla liikkeellä, vaan bZ4X on kehitetty yhdessä Subarun kanssa, sisko on nimeltään konservatiivisempi Solterra.

Toyota on porskuttanut hybrideillään ja lähtee sähköautokilpaan juuri oikeaan aikaan kysynnän kasvaessa. Laakereilla tuskin on levätty, vaan tarkasti seurattu markkinan ja kilpailijoiden kehitystä, sen verran pätevältä uutuus vaikuttaa.

Toyota bZ4x koeajo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaat tilat

BZ4X on kookas auto, kutakuinkin RAV4:n kokoinen niin päältä kuin sisältäkin. Tilaa on runsaasti sekä edessä että takana. Takana istuvien varpaat eivät sovi kunnolla etuistuimen alle, mutta eivät ne kaikilla sinne yltäisikään, jalkatilaa on sen verran reilusti. Tasainen muotoilematon istuin helpottaa kolmenkin matkaajan asettautumista, mutta silloin laitapaikoilla ohimo hipoo jo kyllä oven karmia.

Tavaratilaa on riittävästi ja helposti laajennettavissa, latauskaapelit ja muut varusteet sopivat välipohjan alle. Nokkapellin alla tekniikka on väljästi sijoitettu, mutta lisätavaratilaa ei ole katsottu aiheelliseksi.

Ryhdikäs ajoasento

Ohjaamon asettelussa Toyota on lähtenyt Peugeotin linjoille sijoittamalla bZ4X:n mittariston kauemmas eteen liki tuulilasia. Katsetta ei tarvitse silloin laskea niin paljon tiestä eikä tuulilasin heijastusnäyttöäkään jää kaipaamaan. Mittaristoa on kuitenkin katsottava ratin kehän yli, mikä pakottaa säätämään ratin alas ja ajoasennon melko pystyksi. Tähän on vuoden päästä tulossa ratkaisu, joka saattaa olla jo liikaa vannoutuneille Toyota-kuskeille.

Täysin sähköinen ohjaus, jossa ratista on jäljellä vain alapuolikas, kuin lentokoneessa. Osuvasti järjestelmälle on annettu nimi OMG. Otetta ohjauspyörästä ei tarvitse vaihtaa (One Motion Grip), nopea ohjaus kääntyy laidasta laitaan vain vajaan kierroksen. Perinteinen versio jää kuitenkin vakio-ohjaukseksi ja muutoinkin hallintalaitteet ovat konservatiiviset, nappuloita on säilytetty runsaasti, eikä kosketusnäyttöön tarvitse kajota yhtenään.

Toyota bZ4x koeajo

Innokkaat suojelusenkelit

Ajettu keskimmäinen Style-varustetaso osoittautunee halutuimmaksi. Siitä on vaikea osoittaa mitään puuttuvan toiminnallisesti. Hansikaslokeroa ei ole lainkaan, mutta keskikonsolin alahyllylle mahtuu vaikka käsilaukku.

Kaikkien ajoavustimien ja varojärjestelmien kaitsemana tuntee olonsa turvatuksi ja osin myös holhotuksi. Uutena ominaisuutena ohjauspylvään kamera tarkkailee silmiäsi huomauttaen pienestäkin lupsahduksesta tai sivulle vilkuilusta. Jos pystyy ajamaan Toyotaa ilman yhtäkään äänivaroitusta, on varmasti kehittynyt paremmaksi ajajaksi.

Toyota bZ4x koeajo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajettavuus kunnossa

Sähköistäminen tuntuu pääsääntöisesti olevan haaste autonvalmistajille alustan säätöjen osalta. Alustan dynaamisuudessa parhaista aiemmin jäänyt Toyota on nyt onnistunut säilyttämään tasonsa ja onkin nyt parhaimmistoa sähköautojen joukossa. Alusta on onnistunut kompromissi ajettavuutta ja mukavuutta. Jopa talven ensimmäisillä lumikeleillä bZ4X pystyi tuottamaan riittävästi tuntumaa tien liukkauteen ja voiman annostelu oli helppoa.

Taloudellisista hybrideistään tunnettu Toyota ilmoittaa bZ4X:n normikulutukseksi alhaisen 14,8 kWh/100km, mutta tähän ei juuri päässyt edes hetkellisesti. Nollakelissä sujuneen ajon keskikulutus oli n. 23 kWh/100km, mikä pudottaa toimintamatkan n. 300 kilometriin.

Teksti ja kuvat Petri Munukka

Toyota bZ4X Style

Hinta alkaen

49 310 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

54 020 €

Moottori

Sähköauto, etuveto

Teho

150 kW (204 hv)

Vääntö

266 Nm

Vääntö

266 Nm

Akku

Akku brutto 71,4 kWh

Toimintamatka

480 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,5 s

Huippunopeus

160 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 14,8 kWh/100km (yhd.)

Mitat

pituus 4690 mm, leveys 1860 mm, korkeus 1650 mm, akseliväli 2850 mm
Tavaratila: 452 l
Omamassa: 1980 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

750 / 750 kg

Muu tieto

Lataus Type 2: 11 kW CCS: 150 kW

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 v. / 100 000 km, ajoakku 8 v / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat