21.3.2022

Koeajo: uusi Mercedes-Benz Citan tarjoaa halvimman tavan päästä tähtimerkin rattiin

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Mercedes-Benz Citan on onnistunut yhdistelmä saksalaista toimivuutta ja ranskalaista mukavuutta. Hyvää: ajettavuus, mukavuus, hiljaisuus, suorituskyky, viimeistely. Huonoa: hinta varusteltuna, kääntöympyrän halkaisija, kevyt ohjaus, tuulilasin pesin.

Mercedes-Benz Citan on uusiutunut sisarmallinsa Renault Kangoon vanavedessä. Edellisessä Citan-sukupolvessa Mercedes lähti kimppaan jälkijunassa eikä päässyt vaikuttamaan suunnitteluun. Nyt yhteistyön jatkuessa stuttgartilaisvalmistaja on saanut ujutettua mukaan enemmän omia ratkaisujaan. Kaksikon valmistuessa samalta tuotantolinjalta itse kori ja perusolemus on sama. Keulailme on molemmilla täysin omansa, sukulaisuus paljastuu helpoimmin sivuprofiilista ja takapäästä.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Mallisto on molemmilla merkeillä laaja. Myynti on jo alkanut sekä pakettiautoilla että henkilömalleilla. Koripituuksia on jatkossa kaksi, nyt esiteltiin vasta lyhyempi. Alussa moottorit ovat perinteisiä: joko 1,5-litraisia dieseleitä, tehoiltaan 55 kW (75 hv), 70 kW (95 hv) tai 85 kW (116 hv) tai 1,3-litraisia bensiinimoottoreita, 75 kW (102 hv) tai 96 kW (131 hv). Täyssähkömalli 75 kW (102 hv) -tehoineen on luvassa ensi talveksi. Ensityypit saimme tehokkaimmalla dieselillä.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Saksalainen ohjaamo

Ohjaamo on kooltaan ja istuimen muodoiltaan passeli useimmille kuskeille – vain kaikkein pisimmät jäävät toivomaan lisäpykälää istuimen pituussäätöön. Korkeus ja leveys tuovat ilmavuutta kuskin ympärille. Apukuskin istuimen voi vaihtaa kahden istuttavaan versioon, mutta vaihdekepin sijoitus ei jätä keskellä istuvalle juuri polvitilaa. Apukuskin istuimen alustaa ei ole hyödynnetty, mutta muutoin säilytyslokeroita on runsaasti kattohyllykköä myöten.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Sisäilme, verhoilu ja kojelaudan linjat ovat kokonaan Mercedeksen omaa käsialaa. Mersukuski kotiutuu nopeasti, sillä niin mittaristo, ratti, nappulat, monitoimiviiksi kuin näyttöruutu valikoineen ja yhteyksineen toimivat totutulla tavalla.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Perusvarustelu sisältää oleellisen, naftalämmitin kuuluu dieselmalleihin. Sähköiset turvavarusteet pitää poimia lisävarusteista, mutta turvatyynyjä on aina kuusi. Tuulilasin pesujärjestelmässä on kuusi suutinta, mutta paine ei riitä edes lasin puoleen väliin.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Tavaratilaa on tässä lyhyessä korissa 2,9 m3, lattian pituus on 1,8 metriä ja leveys pyöräkoteloiden välissä 1,2 m. Kantavuutta on 320–750 kg versiosta riippuen, ja jarrullisen perävaunun maksimipaino on 1 500 kg. Pakettiautossa on takana pariovet ja oikeassa kyljessä liukuovi, kaikki ikkunattomia. Silti autossa olevaa taustapeiliä voi yrittää säätää nähdäkseen oikealle takaviistoon. Lisäovia ja -ikkunoita, tai vaikka ylösaukeavan takaluukun, saa tietysti rahalla. Ohjaamon ovet aukeavat 90 asteen kulmaan, mikä lienee tarpeellisempaa tila-autoversiossa. Kuormansidontakoukut ja valo kuuluvat varustukseen.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Ranskalainen mukavuus

Ajossa Citaniin on helppo ihastua. Kaksoiskytkinvaihteistoa joutuu odottamaan kevääseen, mutta sitä ei oikeastaan kaipaakaan. Tunnokas kytkin ja sujuvatoiminen kuusivaihteinen vaihteisto sopivilla välityksillä ja alhaalta vääntävällä moottorilla tekevät Citanin kepittämisestä helppoa. Isoin diesel on terhakka niin paikaltaan lähdettäessä kuin ohituksissakin. Overtorque-toiminto antaa hetkellisesti pienen lisäpotkun – teho kasvaa 4 kW ja vääntö 25 Nm. Koeajon keskikulutus karkasi karvan yli kuuden litran, mitä voinee pitää siedettävänä talvikaudella.

Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Mukava jousitus tuo tuulahduksen ranskalaisista sukujuurista, mutta alusta ei kavahda vauhtiakaan. Myös ohjaus on selvästi ranskalaisen köykäinen tunnoltaan, vaikka Mercedes kehuu sitä viilanneensa. Kevyt ohjaus palkitsee kaupunkipyörittelyssä, mikä lieneekin Citanin ominta aluetta.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Mercedes-Benz Citan 112 CDI L1

Hinta alkaen

26 193 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

35 693 €

Moottori

Dieselmoottori 1461 cm³, 4-sylinteriä, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

85 kW (116 hv), 270 r/min

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,7 s

Huippunopeus

175 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,5 (yhd.)

CO2-päästöt

144 g/km

Mitat

pituus 4498 mm, leveys 1859 mm, korkeus 1832 mm, akseliväli 2716 mm
Tavaratila: 2900 l
Omamassa: 1464 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1500 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat